Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νικητές του εξαμήνου οι… ”μεσαίοι”

Με μέση άνοδο κερδών 91%, οι εταιρείες του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου του 2006. Πώς κινήθηκε συνολικά ο FTSE/ASE-40, ποιες εισηγμένες ξεχώρισαν, ποιες χρειάζονται… προσοχή.

Νικητές του εξαμήνου οι… ”μεσαίοι”
του Γιώργου Α. Σαββάκη

Η αγορά βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων εξαμήνου και οι πρώτες αντιδράσεις, κρίνοντας και από το ταμπλό της Σοφοκλέους, είναι θετικές, αφού ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να διακατέχεται από ανοδικές διαθέσεις, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE-20 βρίσκεται κοντά στις 2.150 μονάδες.

Λίγο έως πολύ τα αποτελέσματα των 20 εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν αναλυθεί, ενώ το κρίσιμο στοιχείο για την αγορά είναι ο μικρότερος δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο FTSE/ASE-40, αφού από εκεί συνήθως προέρχονται οι εκπλήξεις.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη αυτό είναι σίγουρα ικανοποιητική, καθώς ξεπερνούν τις αντίστοιχες επιδόσεις των ”blue chips”, αν και σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα χρειάζονται ακόμα βαθύτερη έρευνα.

Η συνολική εικόνα δεν απογοητεύει, ωστόσο δημιουργεί επιφυλάξεις για τη δυναμική κάποιων εταιρειών. Το βασικό στοιχείο είναι η ισχνή αύξηση στις πωλήσεις σε κάποιες εισηγμένες και η αρνητική μεταβολή στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα των εταιρειών του FTSE/ASE-40 κινήθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι δύο κατηγορίες μετοχών παρουσίασαν σημαντικούς ρυθμούς ανόδου στα κέρδη μετά φόρων, της τάξεως του 39% για τον ”20άρη”, έναντι 91% για τον ”40άρη”!

Όπως οι εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έτσι και η μεσαία κεφαλαιοποίηση ευνοήθηκε σημαντικά από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα συνολικά έσοδα των εταιρειών του ”40άρη” κινήθηκαν ανοδικά κατά 18%, αισθητά χαμηλότερα απ’ ό,τι οι μετοχές του ”20άρη”, που κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 25%.

Βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων, τα λειτουργικά αποτελέσματα των 39 εταιρειών κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τη μέση αύξηση να προσεγγίζει το 36% (δεν περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα της Jumbo, η οποία κλείνει λογιστικό έτος). Οι εταιρείες Βωβός, ΕΧΑΕ και ΣΙΔΕΝΟΡ συνέβαλαν σημαντικά στη θετική συνολική εικόνα του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε επίπεδο καθαρών κερδών. Η υψηλή άνοδος των πωλήσεων, σε συνδυασμό με την ακόμα καλύτερη εικόνα της λειτουργικής κερδοφορίας, δημιουργεί μια νότα αισιοδοξίας για τις εταιρείες και την εικόνα του έτους, ενώ ενισχύει και την προοπτική των αποτιμήσεων των εταιρειών του δείκτη.

Συνολικά, από τις 39 εταιρείες (πάντα πλην της Jumbo), 37 παρουσίασαν κέρδη και μόλις μία εμφάνισε ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο. Σε επίπεδο πωλήσεων, η εικόνα είναι θετική, με 32 εταιρείες να αυξάνουν τις πωλήσεις τους. Στην καλή εικόνα σε επίπεδο πωλήσεων αλλά και καθαρών κερδών θετική συμμετοχή για τη διαμόρφωση του δείκτη είχαν οι Marfin Financial Group, Νεοχημική, ΣΙΔΕΝΟΡ, Intralot αλλά και η ΕΧΑΕ.

* Δείτε τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών του δείκτη FTSE/ASE 40 στη στήλη ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

(εκτεταμένο απόσπασμα από το φύλλο 442 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 8-12/9/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v