Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kερδίστε εντυπώσεις σε συνέντευξη μέσω Skype

Οι πιο «αλλόκοτες» ερωτήσεις μιας συνέντευξης για την εύρεση απασχόλησης μέσω Skype. Τι πρέπει να προσέξει και πώς να προετοιμαστεί ο υποψήφιος για το interview. Χρήσιμες συμβουλές από το Eures.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Kερδίστε εντυπώσεις σε συνέντευξη μέσω Skype

Παρόλο που οι συνεντεύξεις διά ζώσης εξακολουθούν να αποτελούν τον κανόνα, είναι γεγονός ότι μέσω βιντεοκλήσης κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διαδικασία επιλογής προσωπικού. Εάν επιθυμείτε να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας, οφείλετε, όπως αναφέρει το EURES (η ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα), να εξοικειωθείτε με αυτήν τη διαδικασία.

Να μάθετε πώς να χαλαρώνετε και να μη νιώθετε άβολα όταν αντικρίζετε τον εαυτό σας στην οθόνη, γιατί οι συνεντεύξεις μέσω βιντεοκλήσης είναι πλέον γεγονός.

Πριν από τη συνέντευξη θα πρέπει να κάνετε μια δοκιμή. Καλέστε έναν φίλο σας στο Skype για να εξασκηθείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα σας δοθεί η ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί σωστά και παράλληλα θα εξοικειωθείτε και με την εικόνα σας στην οθόνη. Ελέγξτε τον φωτισμό, λάβετε υπόψη τον φόντο και ελαχιστοποιήστε το παράθυρο στο οποίο απεικονίζεστε για να μην αποσπάται η προσοχή σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Καθώς πολλές μεγάλες επιχειρήσεις επεκτείνονται στο εξωτερικό, η επιλογή διεξαγωγής συνεντεύξεων μέσω βιντεοκλήσης αποδεικνύεται ολοένα και πιο πρακτική και οικονομική τόσο για την ίδια την επιχείρηση όσο και για τον υποψήφιο.

Πέρα από τη συνέντευξη μέσω Skype, ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν πλέον τα λεγόμενα «ερωτηματολόγια σε μορφή βίντεο». Αποστέλλουν δηλαδή στον υποψήφιο ορισμένες ερωτήσεις και στη συνέχεια του ζητούν να μαγνητοσκοπήσει τις απαντήσεις του. Οι τυποποιημένες συνεντεύξεις μέσω βίντεο διευκολύνουν σημαντικά τους εργοδότες, καθώς τους παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις μαγνητοσκοπημένες απαντήσεις όποτε οι ίδιοι το επιθυμούν και παράλληλα να σχηματίζουν ολοκληρωμένη άποψη για τον υποψήφιο.

Οι "τρελές" ερωτήσεις

Πέρα από την... εικόνα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε και σε ερωτήσεις οι οποίες δεν ανήκουν στα sos μιας συνέντευξης. Σύμφωνα πάντα με το EURES, πολλοί εργοδότες, σε μια προσπάθεια να τεστάρουν τη δημιουργικότητα και να ανακαλύψουν την προσωπικότητά σας, δεν αρκούνται στις τυπικές ερωτήσεις.

Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας σε θέματα απασχόλησης Michael Page International, δύο στους πέντε υποψηφίους καλούνται να απαντήσουν σε περίεργες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, είτε αυτή είναι μέσω Skype, είτε γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.

Ερωτήσεις όπως «Τι πιστεύετε για τους νάνους των κήπων;» ή «Αν ήσασταν πρόγραμμα της Microsoft, ποιο θα θέλατε να είστε;» είναι μερικές από τις πιο παράδοξες ερωτήσεις.

Οι φόβοι των υποψηφίων

Σύμφωνα με την έρευνα της Michael Page International, ζητήθηκε από 1.000 υποψηφίους να αναφέρουν ποια είναι η σημαντικότερη ανησυχία τους πριν από μια συνέντευξη. Το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η «πρώτη εντύπωση» που θα κάνουν. Όμως το 24% καρδιοχτυπά επίσης για περίεργες ερωτήσεις που φαίνεται «να είναι τελείως άσχετες με την εμπειρία ή τη συγκεκριμένη θέση». Επιπλέον, το 67% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι θα ξαφνιαζόταν μπροστά σε μια περίεργη ερώτηση, όπως «Πώς θα βάζατε έναν ελέφαντα σε ψυγείο;» ή «Γιατί τα καλύμματα των φρεατίων είναι στρογγυλά και όχι τετράγωνα».

Προτού απαντήσετε, σκεφθείτε τον σκοπό που εξυπηρετεί η ερώτηση, όσο αλλόκοτη και αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Προσπαθήστε να καταλάβετε κατά πόσον θα μπορούσε να σχετίζεται με τη θέση που διεκδικείτε, τον τομέα των σπουδών σας ή ακόμα και με την επιχείρηση και απαντήστε δημιουργικά, χωρίς όμως να παρεκκλίνετε από τη σφαίρα της λογικής, σημειώνει το EURES.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v