Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμπραξη τεσσάρων εισηγμένων για βιοντίζελ

Με κοινό στόχο την παραγωγή ”εναλλακτικού” βιοντίζελ, τα ΕΛ.ΠΕ, η Βιοχάλκο, η Ελληνική Υφαντουργία και η Prima συμπράττουν και ανοίγουν έτσι τον ελληνικό χορό του ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην πρωτοποριακή πηγή ενέργειας. Οι λεπτομέρειες και τα σχέδια για τη συνέχεια.

Σύμπραξη τεσσάρων εισηγμένων για βιοντίζελ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Τέσσερις από τους σημαντικότερους βιομηχανικούς ομίλους της χώρας συμπράττουν για πρώτη φορά για την παραγωγή του εναλλακτικού καυσίμου βιοντίζελ. Πρόκειται για τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ, την Ελληνική Υφαντουργία και την Prima Συμμετοχές ΑΕΒΕ, της οικογένειας Δοντά, που ελέγχει την Επίλεκτος.

Στην κοινή εταιρεία που συστάθηκε, τη Βιοντίζελ Α.Ε., τα ΕΛ.ΠΕ. -διά της θυγατρικής Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Ε.- θα ελέγχουν το 25%, και με ισόποσο ποσοστό θα συμμετέχουν η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Ελληνική Υφαντουργία και η Prima Συμμετοχές. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επίλεκτος.

Η εταιρεία σχεδιάζει την ίδρυση μονάδος παραγωγής βιοντίζελ, με δυναμικότητα 100.000 τόνων ετησίως για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς, αλλά και για εξαγωγές σε άλλες χώρες. Τα ΕΛ.ΠΕ. στο σχήμα θα εισφέρουν την τεχνογνωσία τους σε θέματα διύλισης, επεξεργασίας και διανομής του προϊόντος, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα διαθέσει το χώρο εγκατάστασης της μονάδος, στη θυγατρική της Sovel, στον Αλμυρό Βόλου και οι εταιρείες Ελληνική Υφαντουργία και Prima την πρώτη ύλη, που θα είναι το βαμβακέλαιο από την επεξεργασία του βαμβακόσπορου.

Η συνολική επένδυση υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και συναφή προγράμματα, εγχώρια και ευρωπαϊκά. Με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, προβλέπεται η δημιουργία διυλιστηρίου φυτικών ελαίων, δυναμικότητας 300 τόνων σε ημερήσια βάση, μονάδα απόσταξης γλυκερίνης, μονάδα διεστεροποίησης (βιοντίζελ), καθώς και βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως ατμογεννήτριες, βιολογική επεξεργασία κ.λπ.

Η ψήφιση του Ν.3423/2005 για την ανάπτυξη των βιοκαυσίμων έχει ανοίξει το δρόμο για ανάλογες επενδύσεις και ήδη υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στον τομέα αυτό. Σήμερα λειτουργεί μόνον ένα εργοστάσιο βιοκαυσίμων στο Κιλκίς, της εταιρείας Ελληνικά Βιοπετρέλαια (ΕΛΒΙ), με δυναμικότητα περίπου 35.000 τόνων, που αδυνατεί να καλύψει την εγχώρια κατανάλωση, η οποία για το 2006 υπολογίζεται σε 91.000 τόνους.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΑΠΕ, η εγχώρια δυνατότητα παραγωγής μόνον από τα εκκοκκιστήρια και τα σπορελαιουργεία της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας υπολογίζεται σε περίπου 80.000 τόνους βιοντίζελ από βαμβακέλαια ετησίως.

Το 2010 στην Ελλάδα εκτιμάται ότι η κατανάλωση βιοντίζελ θα ανέρχεται σε 150.000 τόνους (όπου χρειάζεται ντίζελ) και 390.000 βιοαιθανόλη (για τη βενζίνη). Αντίστοιχα, στην Ευρώπη το 20% των μεταφορών κατά την επόμενη 20ετία υπολογίζεται ότι θα γίνεται με εναλλακτικά καύσιμα, ενώ έως το 2010 το 5,75% των καυσίμων που θα χρησιμοποιούνται θα προέρχεται από τα εναλλακτικά προϊόντα.

Είναι προφανές, συνεπώς, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τον συγκεκριμένο τομέα και στη χώρα μας. Ήδη, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) έχει δεχθεί έντεκα προτάσεις από ισάριθμους στρατηγικούς επενδυτές για την παραγωγή βιοαιαθανόλης, τις οποίες αξιολογεί σε αυτή τη φάση, ενώ επένδυση στα βιοκαύσιμα υλοποιεί και η ΕΛΙΝΟΪΛ, με μονάδα η οποία ανεγείρεται στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Η μονάδα αυτή εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει έως τα τέλη του έτους και θα παράγει βιοκαύσιμα από σπορέλαιο. Παρόμοιες μονάδες ετοιμάζουν ακόμη οι εταιρείες Agroinvest, στη Λαμία, Π.Ν. Πέτας, στην Πάτρα, Bioenergie-Παπαντωνίου, στη Χαλκιδική, ο όμιλος ΙΤΑ, στον Έβρο, ενώ και η ΕΑΣ Λάρισας έχει υποβάλει αίτηση για την υπαγωγή της στον αναπτυξιακό νόμο, προκειμένου να ιδρύσει μονάδα παραγωγής βιοντίζελ και βιοαιθανόλης στην Ελασσόνα.

Αναδημοσίευση από το φύλλο 438 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ” (11-15/8/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v