Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kantor: ”Βλέπει” συνέχεια συγχωνεύσεων για ΑΧΕ

Συνέχεια στην τάση συγχωνεύσεων των χρηματιστηριακών εταιριών ”βλέπει” η Kantor Capital σε μελέτη της για την εξωτραπεζική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Τι έδειξε το 2005 για ΑΧΕ, ΕΕΧ και ΑΕΔΑΚ και ποια η σημερινή εικόνα.

Kantor: ”Βλέπει” συνέχεια συγχωνεύσεων για ΑΧΕ
Τάσεις συγκέντρωσης στις ΑΧΕ και στις ΑΕΔΑΚ, καθώς και διατήρηση του discount έναντι της εσωτερικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους στη διαπραγμάτευση των ΕΕΧ ήταν τα χαρακτηριστικά της εξωτραπεζικής αγοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και το 2005, όπως προκύπτει από την ετήσια ανάλυση της Kantor Capital για την αγορά.

Όπως επισημαίνει η Kantor, η εξωτραπεζική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών το 2005 χαρακτηρίστηκε από τη συνέχιση της τάσης συγκέντρωσης στις ΑΧΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε μεγαλύτερες ΑΧΕ ελέγχουν πλέον το 61% της συνολικής αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών έναντι 54% το 2004 και 49% το 2003. Από ανάλυση δείγματος ΑΧΕ προκύπτει ότι η αξία συναλλαγών σε 11 από τις 33 μικρές και μεσαίες χρηματιστηριακές εταιρίες βρίσκεται κάτω από το οριακό σημείο ισορροπίας τους (breakeven).

Εκτιμάται λοιπόν, ότι η τάση συγχωνεύσεων και απομακρύνσεων από την αγορά που είχαμε εντοπίσει από το 2005 θα συνεχιστεί. Η μείωση του αριθμού μελών του Χ.Α. από 85 το 2004 σε 78 το 2005, καθώς και η πρόσφατη ανακοίνωση εξαγοράς της P&K Χρηματιστηριακής από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζουν την εκτίμηση αυτή.

Στην αγορά διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων παρατηρήθηκε μείωση των επενδυμένων κεφαλαίων κατά 11,7%, σε 27,9 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην εκροή κεφαλαίων από Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων εσωτερικού, καθώς εγκαταλείφθηκε η πρακτική της άτυπης εγγυημένης απόδοσής τους.

Σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που απελευθερώθηκαν κατευθύνθηκαν σε Α/Κ ομολογιακά εξωτερικού. Εκτιμάται όμως ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων κατευθύνθηκε και σε άλλα τραπεζικά καταθετικά προϊόντα εγγυημένης απόδοσης (εκτός Α/Κ). Τα χαρακτηριστικά υψηλής συγκέντρωσης ισχύουν και στην αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες ΑΕΔΑΚ ελέγχουν το 73,8% των επενδυμένων κεφαλαίων (74,8% το 2004).

Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΕΕΧ) στο τέλος του 2005 μειώθηκαν σε 11 (από 20 στο τέλος του 2004), ενώ στο σύνολό τους εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε discount έναντι της εσωτερικής αξίας του χαρτοφυλακίου τους. Η αγορά των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών παρουσίασε μικρή κινητικότητα το 2005, παρά τη βελτίωση που παρουσιάστηκε έναντι του 2004. Η κερδοφορία των χρηματιστηριακών εταιριών βελτιώθηκε αισθητά το 2005, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των συναλλαγών.

Όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της ανάλυσης, η διαπίστωση ότι μόνο οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες με αξία συναλλαγών πάνω από 1 δισ. (κυρίως τραπεζικές) έχουν υγιές μέγεθος συναλλαγών για να είναι κερδοφόρες επαληθεύεται και το 2005.

Οι μεσαίες και οι μικρές εταιρίες (με κύκλο εργασιών πάνω από 1 εκατ. ευρώ), παρόλο που βελτίωσαν στο σύνολό τους την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους (θετική το 2005 έναντι αρνητικής απόδοσης το 2004), δεν έχουν ικανό μέγεθος συναλλαγών για να είναι διαχρονικά κερδοφόρες με ικανοποιητική απόδοση κεφαλαίων.

Ο μέσος όρος του όγκου συναλλαγών σε 11 από τις 33 μικρές και μεσαίες χρηματιστηριακές εταιρίες (ποσοστό περίπου 33% έναντι 65% το 2004) είναι κάτω από το σημείο ισορροπίας για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων, κάτι που συντείνει στην εκτίμηση περί συνέχισης του κύκλου των συγχωνεύσεων.

* Διαβάστε ολόκληρη την ετήσια ανάλυση της Kantor Capital για την εξωτραπεζική αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v