Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσπαση κρίσιμων σημείων στις αμερικανικές αγορές

Η υποχώρηση του S&P σε επίπεδα του Οκτωβρίου 1997(!) συνδυάστηκε χθές με τη διάσπαση σημαντικών επιπέδων στήριξης (των ενδοσυνεδριακών χαμηλών της προηγούμενης Τετάρτης). Tο πρώτο πιθανό capitulation day στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Διάσπαση κρίσιμων σημείων στις αμερικανικές αγορές
Αλλη μια μαύρη μέρα χθες για τις αγορές με τον S&P να κινείται σε επίπεδα Οκτωβρίου 1997, το Nasdaq κοντά σε χαμηλό πενταετίας και τον Dow να πιέζεται στο χαμηλό 9 μηνών!

Aκόμη πιo σημαντικό όμως, τουλάχιστον σύμφωνα με τον διάσημο τεχνικό αναλυτή, Ralph Acampora, της Prudential, είναι το γεγονός οτι τόσο ο DOW όσο και οι S&P 500 και Russell 2000 διέσπασαν ”καθαρά” ακόμη και τα ενδοσυνδριακά χαμηλά της προηγούμενης Τετάρτης και μάλιστα με μεγάλους όγκους συναλλαγών, μία εξέλιξη την οποία ο ίδιος απευχόταν το τεχνικό σχόλιο του πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. Με άλλα λόγια, η ”τεχνική εικόνα” είναι... χάλια!!!

Το μόνο ενδεχομένως ”ευχάριστο”, για όσους αναμένουν μια ημέρα πλήρους ”παράδοσης” των επενδυτών, η συσχέτιση ανοδικού καθοδικού όγκου συναλλαγών που σχεδόν έπιασε το 1 προς 9 (το περιβόητο 90% day) στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, όχι όμως και στο Nasdaq.

Το πρώτο, πολυπόθητο για όσους περιμένουν να βρουν το βυθό της bear market, σύμφωνα με κάποιους όρους αμερικανικής ανάλυσης, capitulation day, φαίνεται λοιπόν οτι το είχαμε χθες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει, ακόμη, οτι είδαμε και τον βυθό.

Γιώργος Παπανικολάου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v