Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: ”Βράζει” όλο το τραπεζικό σύστημα

Αναβρασμός που φαίνεται να οδηγεί σε βαρυσήμαντες εξελίξεις επικρατεί στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Ριζικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Λαϊκής και σκληρές δηλώσεις Βγενόπουλου, που απηχούν πλήρως τις αιχμές του κεντρικού τραπεζίτη κ. Χριστοδούλου για ”φέουδα” και ”κυκλώματα”. Νέα εστία κρίσης στην Τράπεζα Κύπρου, με παραίτηση του μέλους του Δ.Σ. Δημήτρη Πιερίδη.

Κύπρος: ”Βράζει” όλο το τραπεζικό σύστημα
του Γιώργου Παπανικολάου

Σαρωτικές αλλαγές διαφαίνονται σε όλο το εύρος του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Η υποβόσκουσα κρίση στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου λαμβάνει επιπρόσθετες διαστάσεις με τη σημερινή παραίτηση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Δημήτρη Πιερίδη, κατόπιν δημοσιεύματος για δάνειο συμφερόντων του.

Και μόλις χθες έγινε πραγματική τομή στη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, με αναβάθμιση των ως τώρα διευθυντικών στελεχών στο διοικητικό συμβούλιο.

Χρήζει δε ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι οι καθολικές αλλαγές στη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας συνοδεύτηκαν από σκληρές δηλώσεις του αντιπροέδρου της MFG Ανδρέα Βγενόπουλου, οι οποίες ταυτίζονται επί της ουσίας με την οξύτατη κριτική περί οικογενειοκρατίας, ”φέουδων” και κυκλωμάτων εκμετάλλευσης που έχει ασκήσει ο κεντρικός τραπεζίτης Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Σήμερα, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου απέκτησαν νέα διάσταση, καθώς δημοσίευμα της εφημερίδας ”Πολίτης” έκανε λόγο για ”ανοχή” της Κεντρικής Τράπεζας σε υπόθεση δανείου ύψους 1,3 εκατ. κυπριακών λιρών προς το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης κ. Δημήτρη Πιερίδη και προς το πολιτιστικό ίδρυμα που φέρει το επώνυμό του, αναφέροντας ότι η υπόθεση αυτή έχει καταλήξει στην ”απορρόφηση” έργων τέχνης από την πλευρά της τράπεζας λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης του δανείου.

Ο κ. Χριστοδούλου με γραπτή δήλωσή του κάλεσε τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ”να αποκαταστήσει την αλήθεια με δημόσια ανακοίνωσή της”.

Ο κ. Πιερίδης ανακοίνωσε ήδη την παραίτησή του, ενώ η τράπεζα σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ”η Κεντρική Τράπεζα προέτρεψε την Τράπεζα Κύπρου να διασφαλίσει τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Δ. Πιερίδη για καλύτερη εξασφάλιση των οφειλών του στην τράπεζα”, προσθέτοντας ότι ”είναι φανερό ότι τούτο δεν αποτελεί ευμενή διάκριση, αλλά αντίθετα βελτιώνει την θέση της τράπεζας”.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο κ. Χριστοδούλου έκανε δηλώσεις με αφορμή το θέμα της Εμπορικής, με τις οποίες εκτιμάται ότι άνοιξαν οι πόρτες της εξόδου για μέλη της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου λόγω των χειρισμών που έκαναν σε αυτή την υπόθεση.

Ραγδαίες όμως είναι και οι εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου.

Μόλις χθες ανακοινώθηκαν σε συγκέντρωση 300 στελεχών της Λαϊκής ριζικές αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας, καθώς το διοικητικό συμβούλιο εξέλεξε νέο μη εκτελεστικό πρόεδρο τον κ. Νεοκλή Λυσάνδρου, διόρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου τον κ. Χρίστο Στυλιανίδη, ενώ εξέλεξε ως νέο μέλος του την κ. Ρένα Ρουβιθά -Πάνου.

Διόρισε επίσης εκτελεστική επιτροπή αποτελούμενη από τον Χρίστο Στυλιανίδη (συντονιστής) και μέλη τους γενικούς διευθυντές Μιχάλη Λούη, Παναγιώτη Κουννή και Πέτρο Πέτρου, καθώς και τον κ. Κυριάκο Μάγειρα από την Ελλάδα.

Ο κ. Βγενόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στις αιχμηρές επισημάνσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου, που είχαν γίνει εν όψει της εφαρμογής της οδηγίας της Ε.Ε. για την Εταιρική Διακυβέρνηση και εν συνεχεία σχολίασε:

”Μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο σήμερα είναι περισσότερο ισχυρό παρά ποτέ, παρουσιάζει ορισμένα φαινόμενα τα οποία είναι φαινόμενα περασμένων 10ετιών.

Και δεν είναι δυνατόν”, πρόσθεσε, ”παρά η πρόοδος και η εξέλιξη να γκρεμίσουν κατεστημένες δομές, ώστε να φθάσουμε σε καινούργια σχήματα. Σχήματα στα οποία τα Δ.Σ. δεν αποτελούν καρέκλες όπου βάζει κανείς τους φίλους του ή κάποιους που κάποτε ήτανε κάπου και ήτανε μεγάλοι και διάσημοι ώστε να τους αποδοθεί τίτλος τιμής.

Τα Δ.Σ. θέλουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώσεις, έχουν διάθεση για εργασία, έχουν ένα επίπεδο αρχών και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να συνθέτουν τις απόψεις τους και να εργαστούν ελεύθερα και χωρίς σκοπιμότητες για το καλό της εταιρίας τους”.

Τέλος, ο κ. Βγενόπουλος διαβεβαίωσε την εμμονή της νέας διεύθυνσης στην αξιοκρατική διαδικασία ανέλιξης στελεχών και τόνισε ότι οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στη Λαϊκή δεν υπάρχουν όρια στην προσπάθειά τους για επαγγελματική ανέλιξη.

Απόδειξη, όπως είπε, είναι η δικαίωση του κ. Ν. Λυσσάνδρου, ο οποίος ύστερα από 34 χρόνια επιτυχημένης προϋπηρεσίας κατέλαβε εντελώς αξιοκρατικά τη θέση του προέδρου του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v