Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Metatrading: Η τεχνική εικόνα των αγορών

Με ”βλέμμα” απαισιοδοξίας κοιτάζουν τις μετοχικές αγορές οι αναλυτές του Metatrading, με αφορμή την κρίση στη Μέση Ανατολή αλλά και τα νέα ιστορικά υψηλά του πετρελαίου. Ποια είναι η τεχνική εικόνα της Σοφοκλέους και των ξένων αγορών, τι εκτιμούν τώρα για πετρέλαιο και ευρώ - δολάριο.

Metatrading: Η τεχνική εικόνα των αγορών
των Σπύρου Ε. Βασιλείου, Ηλία Ν. Μπούσιου*

Για τους αναλυτές του Metatrading η μέχρι στιγμής έκβαση στις αγορές ήταν αναμενόμενη. Η ”επίσημη δικαιολογία” της πτώσης βεβαίως ήταν η κρίση στη Μέση Ανατολή μετά τους βομβαρδισμούς στο Λίβανο, τα εκατέρωθεν πυρά Χεζμπολάχ - Ισραήλ, αλλά και τα νέα ιστορικά υψηλά των τιμών του αργού πετρελαίου στα 78 δολ./βαρέλι.

Όπως τονίζουν στην ανάλυσή τους, η χρηματιστηριακή ιστορία μας έχει δείξει (ή αποδείξει) ότι τα ”νέα” έρχονται σχεδόν πάντα να δράσουν επικουρικά σε προδιαγεγραμμένα σενάρια. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι: ”Η εσωτερική κυματική αρμονία της αγοράς προηγείται των ”νέων” λες και αυτά έρχονται να συμπληρώσουν το (κυματικό) σενάριο που ήδη ξεδιπλώνεται”.

- Οι ξένες αγορές και τα κρίσιμα όριά τους

Για τον αμερικανικό δείκτη-βαρόμετρο S&P 500 εκτιμούν ότι θα πρέπει να αναμένουμε καθοδική συνέχεια σε νέα χαμηλά (έστω και οριακά) πριν από την όποια απόπειρα αντίδρασης και θεωρούν ως σημείο αντίστασης πλέον το προηγούμενο σημείο στήριξης - αντίστασης μεταξύ των 1.258-1.264 μονάδων.

Στο εύρος αυτό βρίσκεται και ο ΚΜΟ των 200 ημερών που ”βλέπουν” αρκετοί θεσμικοί επενδυτές/traders. Οι καθοδικοί στόχοι παραμένουν ως έχουν στις 1.207, 1.191 και 1.175 μονάδες, όπου σημειώνεται κυματική ισότητα του πρώτου καθοδικού σκέλους με το τρέχον.

Ταυτόχρονα, τονίζουν πως οι τιμές δεν έχουν καμία δουλειά πάνω από το πρόσφατο υψηλό των 1.281 μονάδων εάν βρισκόμαστε σε νέο καθοδικό σκέλος.

Αναφορικά με το γερμανικό δείκτη DAX, κρίσιμο θεωρείται το εύρος τιμών των 5.580-5.600 μονάδων. Η υποχώρηση των τιμών κάτω από τις 5.600 μονάδες (σημείο του ΕΚΜΟ 20 ημερών στις 12/7 και 38,2% της προηγούμενης υποχώρησης) αποτελεί σημείο αντίστασης πια, που δεν θα έπρεπε να παραβιαστεί ανοδικά εάν βρισκόμαστε ήδη στο καθοδικό σκέλος που αναμέναμε.

Εάν οι τιμές περάσουν πάνω από το εύρος 5.580-5.600, κάτι λάθος θα συμβαίνει με το σενάριο για νέα χαμηλά και συνεχή υποχώρηση των τιμών. Τα bollinger bands αρχίζουν να παίρνουν καθοδική κλίση προσκαλώντας τις τιμές για χαμηλότερα επίπεδα. Προσοχή λοιπόν στο εύρος των 5.580-5.600 μονάδων.

- Η τεχνική εικόνα της Σοφοκλέους τώρα

Για την ελληνική αγορά αναφέρουν ότι αν και οι επενδυτές ανέμεναν ότι τα deals θα αποτελέσουν αφορμή για το καθιερωμένο ”summer rally”, η τεχνική εικόνα κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι. Όπως μπορεί να διακριθεί από το γράφημα του Γ.Δ., από τον πυθμένα του Ιουνίου διαμορφώθηκε ένας πλαγιοανοδικός σχηματισμός, ο οποίος εγκαταλείφθηκε καθοδικά.

Επιπλέον, ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών φαίνεται ότι παρέχει ισχυρή αντίσταση, κάτι που είναι ευκρινέστερο στον τραπεζικό δείκτη.

Όπως διακρίνουν στην εικόνα του κλαδικού δείκτη, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για την αγορά, οι τιμές έχουν προσκρούσει 4 φορές στον ΕΚΜΟ 200 ημερών. Επιπλέον, ο υποτιθέμενος σχηματισμός ”head & shoulders bottom” ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, αφού οι τιμές απέτυχαν να διαφύγουν ανοδικά από τη λεγόμενη ”γραμμή λαιμού” στις 5.200 μονάδες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η εν λόγω διαγραμματική αντίσταση συμπίπτει με τον ΕΚΜΟ 200 ημερών. Στην αδυναμία του κλαδικού δείκτη να προσπελάσει καίριες αντιστάσεις προστέθηκε η ακύρωση του σχηματισμού ”head & shoulders bottom”, αφού κατά τη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου διασπάσtηκε καθοδικά το επίπεδο που όριζε τον ”δεξιό ώμο” του σχηματισμού.

Ολοκληρώνοντας τη σκέψη τους, αναφέρουν ότι με αυτά τα τεχνικά δεδομένα δεν μπορούμε παρά να αναμένουμε την εκδήλωση ενός νεότερου ισχυρού καθοδικού σκέλους, η ένταση του οποίου θα αυξηθεί σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των στηρίξεων της Alpha Bank στα 18 ευρώ και της Εθνικής Τράπεζας στα 27 ευρώ. Η κατάσταση πλέον μπορεί να ανατραπεί μόνο σε περίπτωση ανοδικής υπέρβασης των 5.200 μονάδων (ΔΤΡ), αφού έως εκείνα τα επίπεδα ουδεμία αλλαγή προκύπτει στη μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα.

- Ο ”μαύρος χρυσός” και τα σενάρια ανόδου

Αναφορικά με την τιμή του ”μαύρου χρυσού”, εξηγούν ότι στο προηγούμενο τεχνικό τους σχόλιο, στις 13/5, είχαν προσδιορίσει το επίπεδο των 68,25 δολ. ως σημείο επιβεβαίωσης της κορυφής, στο επικρατέστερο σενάριο. Τελικά η υποχώρηση πήγε ελαφρώς χαμηλότερα και οι τιμές ακολούθησαν το εναλλακτικό σενάριο προς νέα υψηλά. Έτσι το trading system του metatrading Global επανάφερε το σήμα σε bullish στις 26/6 και στα 71,75 δολ./βαρέλι.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι μπορούν άνετα να υποστηρίξουν πολλά σενάρια για στόχους τιμών πάνω από τα 80 και μέχρι τα 90 δολ., αλλά προς το παρόν θα συνεχίσουν να θεωρούν το ανοδικό break-out ως έγκυρο όσο οι τιμές βρίσκονται πάνω από τα 73-75 δολ. Καταληκτικά, εξηγούν ότι η είσοδος με πολλαπλά κλεισίματα κάτω από το εύρος αυτό θα συνηγορεί περί σημαντικής τοπικής κορύφωσης, αν και τονίζουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε εν μέσω μια γενικά καλής εποχικής συγκυρίας για το πετρέλαιο, ασχέτως του τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή.

- Επικίνδυνα ”παιχνίδια” στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Τέλος, για την ισοτιμία του ευρώ/δολάριου εξηγούν ότι συνεχίζει να ταλαιπωρεί αναλυτές και traders με συνεχείς αλλαγές ”προσδοκιών.” Ο τρέχον σχηματισμός αφήνει ανοιχτά πολλά κυματικά σενάρια και πολλές εναλλακτικές ερμηνείες ακόμα και στα επιμέρους σενάρια. Οι τιμές έχουν εισέλθει σε ένα εύρος που μοιάζει πλαγιοκαθοδικό / οριζόντιο και ταλαντώνονται σε αυτό.

Όπως εξηγούν, με άνεση θα μπορούμε να δώσουμε αισιόδοξη ερμηνεία αλλά χωρίς πρόβλημα να την αναιρέσουμε με μία απαισιόδοξη. Έτσι στο απαισιόδοξο σενάριο δεν πρέπει οι τιμές να περάσουν πάνω από τα 1,28 δολ. (και επιβεβαίωση πάνω από τα 1,2860 δολ.). Η υπερβολική καθυστέρηση είτε για ράλι πάνω από τα 1,2978 είτε για υποχώρηση κάτω από τα 1,24 δολ. (που θα επιβεβαιώσει το απαισιόδοξο σενάριο) μας αφήνει σε ενδιάμεσα επικίνδυνα ”νερά.”.

*Ο Σπ. Ε. Βασιλείου και ο Ηλ. Ν. Μπούσιος είναι τεχνικοί αναλυτές του metatrading.gr

** Οι πλήρεις αναλύσεις του Μetatrading δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v