Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

PwC: Έρευνα για οικογενειακές επιχειρήσεις

Ο έλεγχος του κόστους, η βελτίωση των ταμειακών ροών και η χρηματοδότηση της εταιρίας περιγράφονται από την PriceWaterhouseCoopers ως οι κυριότερες χρηματοοικονομικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εν Ελλάδι οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα για τις ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες για το μελλοντικό σχεδιασμό, τις διοικητικές δομές και τις βασικές τους προτεραιότητες παρουσίασε η PriceWaterhouseCoopers.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του διεθνούς οίκου, η βασικότερη χρηματοοικονομική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις είναι ο έλεγχος του κόστους (78%), με δεύτερη προτεραιότητα τη βελτίωση των ταμειακών ροών (58%) και τρίτη, τη χρηματοδότηση της εταιρίας (36%).

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις αναφέρουν ως βασικότερο εμπόδιο στην επιχειρηματική ανάπτυξη τη στελέχωση (64%) με τη γραφειοκρατία να έρχεται δεύτερη (50%), στο ίδιο ποσοστό με το ασταθές φορολογικό περιβάλλον.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, βασικότερη -και με διαφορά- αναπτυξιακή πρόκληση για τις οικογενειακές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικής στρατηγικής (71%) ενώ σημαντικό ποσοστό θεωρεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα τις προσλήψεις και τη διατήρηση του προσωπικού (27%) αλλά και τον προγραμματισμό της διαδοχής σε ανώτερο διοικητικό επίπεδο (22%).

Περισσότερες από τις μισές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα (58%) δεν βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος με ποσοστό 10% να κάνει πρόβλεψη για βραχυπρόθεσμη αλλαγή και το 32% να κάνει αντίστοιχη μεσομακροπρόθεσμη εκτίμηση.

Δείτε στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” ολόκληρη την έρευνα της PwC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v