Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FactSet: Ωρολογιακή βόμβα στην αγορά ακινήτων ΗΠΑ

Τον κίνδυνο υπερβολικής αντίδρασης της αμερικανικής Fed στους φόβους αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων εντοπίζει η FactSet, μια αντίδραση που κινδυνεύει να προκαλέσει κραχ στην αγορά ακινήτων της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

FactSet: Ωρολογιακή βόμβα στην αγορά ακινήτων ΗΠΑ
Τον κίνδυνο υπερβολικής αντίδρασης της αμερικανικής Federal Reserve στους φόβους αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων εντοπίζει η FactSet στην τελευταία έκθεση, που προκύπτει έπειτα από μελέτη των πρόσφατων δηλώσεων στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπως του αντιπροέδρου Donald Kohn, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται νέα αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Μια τέτοια αντίδραση, τονίζει ο οίκος, κινδυνεύει να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, που θα περιλαμβάνουν κραχ στην αγορά ακινήτων, η οποία με τη σειρά της θα υπονομεύσει την καταναλωτική δαπάνη –η οποία και αντιστοιχεί στο 70% του ΑΕΠ- και θα ωθήσει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο σε βαθιά ύφεση.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές, τονίζεται στην έκθεση, είναι υπερβολικά ευάλωτοι πλέον, καθώς τα χρέη τους αναλογούν στο 128% του διαθέσιμου εισοδήματός τους, ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν αυξήσεις στα επιτόκια και εκτίναξη στις τιμές των καυσίμων και τα τιμολόγια κοινωφελών υπηρεσιών.

Οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης στην αγορά ακινήτων έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται, καθώς τα στατιστικά στοιχεία υποδεικνύουν αύξηση στις απούλητες κατοικίες και ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v