Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ICAP: Τι εκτιμά τώρα για την αγορά ακινήτων

Στασιμότητα στην αγορά κατοικίας το προσεχές μέλλον, αύξηση της ζήτησης παραθεριστικών κατοικιών και ιδιαίτερη ανάπτυξη των βιομηχανικών/ αποθηκευτικών χώρων ”βλέπει” στην τελευταία μελέτη για το real estate η ICAP.

ICAP: Τι εκτιμά τώρα για την αγορά ακινήτων
Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και διεύρυνσης χαρακτηρίζουν στην παρούσα φάση την ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται υστερούν σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Οι εκτιμήσεις ως προς τις τιμές στην κατοικία κάνουν λόγο για στασιμότητα στο προσεχές μέλλον, αν και στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας προβλέπεται σημαντική άνοδος λόγω και της εισροής κεφαλαίων από το εξωτερικό. Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων προβλέπεται σταδιακή ωρίμανση της ελληνικής αγοράς που προσελκύει πλέον και ξένους επενδυτές.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην τελευταία μελέτη της ICAP για το Real Estate. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελληνική αγορά παρουσιάζει μέν αρκετές ευκαιρίες για την ανάπτυξη σύγχρονων και μεγάλων έργων συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που όμως, λόγω μιας σειράς προβλημάτων δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Προβλήματα θεσμικά, νομοθετικά και φορολογικά δημιουργούν συνθήκες ασθενούς προσέλκυσης επιχειρηματικών κεφαλαίων κυρίως ξένων επενδυτών. Ειδικότερα, οι διαδικασίες που αναφέρονται στα πολεοδομικά ζητήματα, χαρακτηρίζονται από ασάφειες, καθυστερήσεις και γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα ο επενδυτικός κίνδυνος να αυξάνεται, γεγονός που δεν ευνοεί την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων. Επιπλέον πολύπλοκος χαρακτηρίζεται και ο χωροταξιακός σχεδιασμός της χώρας.

Στα θετικά, η αναμενόμενη δραστηριοποίηση εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, θα επιδράσει θετικά στην διεύρυνση της αγοράς λόγω προσέλκυσης επενδυτών και κεφαλαίων. Επίσης, ενισχυτικός παράγοντας θεωρείται και η προσδοκώμενη κινητοποίηση φορέων του Δημοσίου (και κυρίως της ΚΕΔ) προς την κατεύθυνση της συστηματικής αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και των συνδεδεμένων φορέων (ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.), με στόχο την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

Αναλυτικότερα ως προς την κατοικία, οι τιμές πώλησης των κατοικιών που θα προσφέρονται ”υπό καθεστώς ΦΠΑ” με τις νέες άδειες που έχουν εκδοθεί από τις αρχές του 2006, θα παρουσιάσουν μια περίοδο στασιμότητας, προβλέπεται όμως ότι η αγορά θα ανακτήσει τους ομαλούς ρυθμούς της και η ζήτηση που προέρχεται από επενδυτές σε κατοικία δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Ειδικότερα για τον κλάδο της παραθεριστικής κατοικίας, οι φορείς του κλάδου προβλέπουν ότι τα προσεχή έτη θα αυξηθεί η ζήτηση παραθεριστικών κατοικιών, τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους επενδυτές, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη θετική προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό μετά την επιτυχή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η αγορά παραθεριστικών κατοικιών ως οργανωμένη οικιστική ανάπτυξη, αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση στα δεδομένα της ελληνικής κτηματαγοράς, ωστόσο παραμένει ως σήμερα σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη. Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην πλευρά της προσφοράς και ειδικότερα στο θεσμικό πλαίσιο πολεοδόμησης καθώς και στην ανεπάρκεια υποδομών πρόσβασης και προστασίας του περιβάλλοντος. Κατά κύριο λόγο, οι εξοχικές κατοικίες αναπτύσσονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, με αποτέλεσμα οι σχετικές αναπτύξεις να πραγματοποιούνται σε μικρά οικόπεδα και σε περιορισμένη έκταση, κυρίως δε από μεμονωμένους μικροϊδιοκτήτες.

Στα εμπορικά ακίνητα- γραφεία και καταστήματα- και τους πολυκινηματογράφους, εκτιμάται ότι οι τιμές πώλησης θα εμφανίσουν σταθεροποιητικές τάσεις τα προσεχή έτη. Ιδιαίτερη ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα γνωρίσουν οι βιομηχανικοί/ αποθηκευτικοί χώροι, ο τομέας των logistics και οι τιμές των εμπορικών, επιχειρηματικών και ψυχαγωγικών κέντρων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, καθώς υπάρχει ζήτηση για τέτοιους χώρους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v