Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια ανόδου για 66 μετοχές

Μεγάλες δυνατότητες ανόδου για πολλές εισηγμένες μετοχές προκύπτουν από τη σύγκριση των τιμών-στόχων που έχουν δώσει Έλληνες και ξένοι αναλυτές σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές τους. Όπως προκύπτει, οι αναλυτές εξακολουθούν να ”επιμένουν ελληνικά”. Διαβάστε πού ”κρύβονται” οι μεγαλύτερες αποδόσεις με βάση τις συστάσεις και τις τιμές-στόχους.

Τα περιθώρια ανόδου για 66 μετοχές
του Γιώργου Σαββάκη (*)

Oι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού αλλά και οι εγχώριοι αναλυτές φαίνεται να επιμένουν στις μετοχές. Από την πλευρά τους, οι ξένοι αναλυτές μένουν σταθεροί στη θετική τους στάση ”για Ελλάδα”.

Η εμπιστοσύνη των ξένων και των εγχώριων οίκων προκύπτει σαφώς από το γεγονός ότι οι τιμές-στόχοι που δίνουν για την πλειονότητα των τίτλων που παρακολουθούν όχι μόνο έχουν αυξηθεί σε απόλυτα μεγέθη, αλλά και σε αριθμό.

Ωστόσο, το παζλ των τιμών-στόχων δεν επιλύεται εύκολα, αφού κατά το παρελθόν έχουν παρατηρηθεί υπέρμετρες μεταβολές στις τιμές-στόχους για τις μετοχές, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι προβλέψεις οι οποίες τέθηκαν από τμήματα ανάλυσης και τους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού δεν επιτεύχθηκαν ποτέ.

Συνολικά, από τη βάση δεδομένων της FactSet, υπάρχουν τιμές-στόχοι για 66 εταιρείες, έναντι των 59 στις αρχές του 2006, ενώ 31 μετοχές από τις 66 εμφανίζουν περιθώριο ανόδου πάνω από 30% και μόλις τέσσερις διαπραγματεύονται πάνω από την τιμή-στόχο που έχουν θέσει οι αναλυτές! Πέραν των τραπεζικών μετοχών, τα υψηλότερα περιθώρια ανόδου εμφανίζουν μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στην πρώτη θέση της λίστας είναι η μετοχή της AS Company, για την οποία η μέση τιμή-στόχος που έχει τεθεί είναι τα 2,11 ευρώ έναντι 1,07 ευρώ στο ταμπλό και περιθώριο ανόδου 97%! Από κοντά, με περιθώριο ανόδου 85%, είναι η μετοχή της Kego, αφού η μέση τιμή-στόχος είναι τα 3 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρίας είναι 1,62 ευρώ ανά μετοχή. Η πρώτη πεντάδα σε περιθώρια ανόδου ολοκληρώνεται από τις μετοχές του Νηρέα, της Sprider και της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε πάνω 50%.

Αντίθετα, οι μετοχές των Πλαίσιο, ΧΑΛΚΟΡ, Intracom και Hyatt Regency κινούνται πάνω από τη μέση τιμή-στόχο που έχουν θέσει οι αναλυτές. Για τη μετοχή της Πλαίσιο η μέση τιμή-στόχος είναι τα 4,60 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αποτίμηση της μετοχής είναι τα 6,02 ευρώ. Για τη ΧΑΛΚΟΡ η μέση τιμή των αναλυτών είναι τα 2,77 ευρώ, έναντι 3,20 ευρώ στο ταμπλό, για την Intracom η μέση τιμή-στόχος είναι τα 4,40 ευρώ, ενώ 4,90 ευρώ στο ταμπλό, και, τέλος, για τη Hyatt 10,82 ευρώ τρέχουσα αποτίμηση έναντι 10,17 ευρώ για τη μέση τιμή-στόχο.

Από την αρχή του 2006 οι 10 μετοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση τιμή-στόχο είναι οι Νεοχημική, Sprider, Ελληνική Τεχνοδομική, ΕΧΑΕ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Frigoglass, Intralot, Ρόκας, Kleemann και Τράπεζα Πειραιώς. Η μέση τιμή-στόχος για τις παραπάνω 10 μετοχές έχει αυξηθεί από 56% έως 123%. Στον αντίποδα, σε 10 από τις 66 μετοχές η μέση τιμή έχει μειωθεί από την αρχή του έτους, με τη σημαντικότερη μείωση να την παρουσιάζει η μετοχή της Νίκας, ενώ ακολουθούν οι Newsphone Hellas, Πλαίσιο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΑΕ, Notos Com, Folli Follie, Μαΐλλης, ΜΕΤΚΑ και Hyatt.

(*) Το άρθρο αποτελεί μερική αναδημοσίευση από το τεύχος 432 της Εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v