Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς - Κύπρου και τα... ”8 ευρώ”

Λαβή σε νέα σενάρια δίνει η διαπίστωση ότι η Πειραιώς συνεχίζει να ανεβάζει τη συμμετοχή της στην Τρ. Κύπρου και μετά την κατάθεση δημόσιας προσφοράς από την τελευταία για την Εμπορική. Οι πιθανοί στόχοι, τα δεδομένα και η ”τιμή” των... 8 ευρώ.

Πειραιώς - Κύπρου και τα... ”8 ευρώ”
του Γιώργου Παπανικολάου

Τις πληροφορίες που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες όλο το διάστημα που προηγήθηκε, αλλά και τώρα, υπάρχει ζήτηση μετοχών της τράπεζας Κύπρου σε τιμές που ”προσδιορίζουν” το ύψος του τιμήματος το οποίο φέρεται πρόθυμος να διαθέσει ένας πιθανός τελικός αγοραστής, μέχρι και τα 8 ευρώ, ενισχύουν οι συνεχιζόμενες αγορές από την Τράπεζα Πειραιώς, πάνω από τα 7 και τα 7,2€.

Το γεγονός ότι η Πειραιώς συνέχισε την Πέμπτη και την Παρασκευή να αγοράζει εκατομμύρια μετοχές της Κύπρου, έχει προκαλέσει αίσθηση στην αγορά, καθώς με την κίνηση αυτή:

- Προσφέρει έμμεση στήριξη στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου (που με τη σειρά της αποτελεί αντάλλαγμα της δημόσιας προσφοράς της τελευταίας για την Εμπορική), ανοίγοντας ξανά το ”διαψευσθέν” κεφάλαιο της ”άτυπης” συνεργασίας μεταξύ των δύο,

- Δίνει σήμα ότι δεν παραιτείται των προθέσεων της για ”στρατηγική συνεργασία” με την Κύπρου.

- Ενισχύει τα σενάρια που αναμένουν ότι η Πειραιώς –εφόσον επιτύχει η προσφορά της Κύπρου για την Εμπορική- θα διεκδικήσει το μεγάλο ποσοστό μετοχών Κύπρου που θα έλθουν στα χέρια του ελληνικού ευρύτερου δημόσιου τομέα, αγοράζοντας τα από εκείνους στους οποίους θα καταλήξουν μέσω ενός placement με accelerated book-building (με δεδομένο ότι δεν πρόκειται το δημόσιο να κρατήσει τις μετοχές Κύπρου).

- Δίνει την αίσθηση ότι πλέον είναι ο ”ρυθμιστής” ακόμη και στο αν θα πετύχει η όχι η δημόσια προσφορά της Κύπρου για την Εμπορική. Κι αυτό γιατί αν οι αγορές μετοχών που κάνει, μετατραπούν σε πωλήσεις, η μετοχή της Κύπρου εύλογα θα πιεστεί, με αποτέλεσμα να γίνει λιγότερο ελκυστικό το τίμημα για την Εμπορική

Υπό αυτή την έννοια, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, δεν αποκλείεται επίσης να ασκείται πλέον έμμεση πίεση στη διοίκηση και στους μετόχους της Κύπρου, να ”κάτσουν στο τραπέζι” με τη διοίκηση της Πειραιώς.

Σημείο κλειδί για τις επόμενες εξελίξεις αναφέρουν άλλες πηγές, αποτελεί και η στάση που θα κρατήσει ο επενδυτικός οίκος UBS, χαρτοφυλάκια του οποίου (πελατών) φέρονται να έχουν ισχυρές θέσεις, τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στην Εμπορική, ενώ η Πειραιώς συγκαταλέγεται από την 2α Ιουνίου ανάμεσα στα πανευρωπαϊκά top picks του ίδιου οίκου.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή επίσημα υπάρχουν δηλώσεις τόσο από την πλευρά της Κύπρου όσο και από την πλευρά της Πειραιώς, ότι δεν υφίσταται καμία μεταξύ τους συνεργασία για την διεκδίκηση της Εμπορικής.

Δηλώσεις που όμως εύκολα μπορεί να ανατραπούν στην πορεία των εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v