Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές & oι αθεράπευτοι επενδυτές

Μετά το φθινόπωρο θα πρέπει να υπάρξει ένα καλό ράλι αφού θα έχει προηγηθεί ένα ”ξέπλυμα” πωλήσεων, εκτιμούν οι αναλυτές του metatrading σε έρευνά τους. Δείτε τι σχολιάζουν για τις νέες ”στρατιές” εγκλωβισμένων, για το κίνητρο της κερδοσκοπίας, αλλά και για την αποτυχία έγκαιρης και σωστής διάγνωσης της κορύφωσης των τιμών.

Οι αγορές & oι αθεράπευτοι επενδυτές
των Σπύρου Ε. Βασιλείου, Ηλία Ν. Μπούσιου*

Η πρόσφατη κορύφωση στις αγορές μετοχών παγκοσμίως και η αποτυχία έγκαιρης και σωστής διάγνωσης της κορύφωσης των τιμών δημιουργεί μερικές νέες στρατιές εγκλωβισμένων σε κάθε λογής επενδυτές, σχολιάζουν οι αναλυτές του metatrading στην ανάλυσή τους με τίτλο ”Οι αγορές και οι ”αθεράπευτοι” επενδυτές”** με ημερομηνία 20 Ιουνίου.

Οι αναλυτές του metatrading επισημαίνουν ότι πρωταρχικός στόχος κάθε επενδυτή είναι η κερδοσκοπία. Όλοι οι συμμετέχοντες στις αγορές έχουν έναν και μόνο σκοπό: την αποκόμιση κέρδους. Κατά συνέπεια, ΚΑΝΕΝΑΣ αναμεμιγμένος στη διαδικασία δεν έχει άλλες βλέψεις. Ο απώτερος στόχος είναι η κερδοσκοπία.

Αυτό συχνά ξεχνιέται στην προσπάθεια να ”πακετάρουν” οι ειδικοί το επικίνδυνο κατά τα άλλα προϊόν ως κάτι πιο ακίνδυνο. Δυστυχώς, όμως, όπως τονίζεται με έμφαση, όπως συμβαίνει σε κάθε επάγγελμα και έκφανση της ζωής, στον περίγυρο των αγορών εισέρχονται και ”άσχετοι” συμμετέχοντες.

Η πρόσφατη κορύφωση στις αγορές μετοχών παγκοσμίως αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να σχολιάσουμε μερικές πτυχές του συστήματος που βιώνουμε. Η αποτυχία έγκαιρης και σωστής διάγνωσης της κορύφωσης των τιμών δημιουργεί μερικές νέες στρατιές εγκλωβισμένων σε κάθε λογής επενδυτές, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

Ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές φαίνεται ”να βράζουν στο ίδιο καζάνι” τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς απέτυχαν για μία ακόμα φορά να εξέλθουν έγκαιρα.

Η τρέχουσα εικόνα των αγορών μετοχών παγκοσμίως είναι επιεικώς μέτρια αν όχι άσχημη. Γνωρίζουμε όμως ότι καμία τάση δεν είναι μονοσήμαντη και άρα οι ανοδικές αντιδράσεις είναι γεγονότα που αποτελούν μέρος της υποχώρησης. Μάλιστα, σε μία ανοδική αντίδραση της αγοράς συνολικά, αρκετές μετοχές με καλή συμπεριφορά στο τρέχον καθοδικό σκέλος θα κάνουν και νέα υψηλά.

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί και σε κάποιους επιμέρους δείκτες. Ωστόσο δεν θα πρέπει να συγχέεται η σταδιακή κορύφωση μιας ολόκληρης αγοράς με έναν μεμονωμένο δείκτη (π.χ. κλάδου) ή μερικών μετοχών που συνεχίζουν ανοδικά λόγω ορμής ακόμα και όταν οι βασικοί δείκτες έχουν πάρει την κατηφόρα.

Ένα ακόμα καθοδικό κύμα 700-800 μονάδων στον Γ.Δ. θα ισοδυναμεί στην ουσία με προσέγγιση των χαμηλών του 2003, λέει το metatrading.

Κι αυτό γιατί τη διαφορά στους βασικούς δείκτες την κάνουν ο ΟΠΑΠ, ο COSMOTE και η ΔΕΗ. Χωρίς τη συνδρομή αυτών ο Γ.Δ. θα είναι στην ουσία κάτω από τις 2000 μονάδες ακόμα κι αν το ”κοντέρ” γράψει ας πούμε 2.500 ή 2.800. Για την εγχώρια αγορά μετοχών, το επίπεδο των 2.500-2.800 μονάδων δεν αποτελεί την εκτίμησή μας για το τέλος της όποιας περαιτέρω υποχώρησης. Απλώς αποτελεί ένα παράδειγμα.

Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε καθημερινά τις αγορές (ντόπιες και διεθνείς) με μοναδικό στόχο να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την αγέλη των επενδυτών, τονίζουν οι αναλυτές του metatrading.

Η πρόσφατη ”έξοδος” από τα υψηλά του Μαΐου 2006 παγκοσμίως αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι οι αγορές έχουν αγελαία συμπεριφορά προς κάθε πλευρά της τάσης. Αλίμονο σε όσους επενδυτές δεν αποχωρήσουν νωρίς -όσο υπάρχει ρευστότητα- και αγοραστές με σοβαρά bids. Όταν η διανομή ολοκληρωθεί η υποχώρηση παίρνει ως συνήθως τη μορφή μίνι κατάρρευσης.

Τη βιώσαμε το 1999-2000 και πήραμε πρόσφατα μία ακόμα μικρότερης έντασης γεύση. Η αντίδραση της μεγάλης επενδυτικής μάζας μας αφήνει πικρή γεύση για την όποια βελτίωση στη συμπεριφορά της.

Έτσι, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι επενδυτές είναι αθεράπευτα προσκολλημένοι στην αγορά και τις πληρωμένες αναλύσεις εκείνων που τη θέλουν πάντα ανοδική χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια, κόπο ή και χρήματα για επιπλέον ενημέρωση, ανάλυση και επιμόρφωση, υποστηρίζεται στην ανάλυση.

Καταλήγοντας, οι αναλυτές του metatrading εκτιμούν ότι μετά το φθινόπωρο θα πρέπει να δούμε ένα καλό ράλι, αφού θα έχουν πωλήσει τις μετοχές τους πολλοί επενδυτές σε ένα ξέπλυμα πωλήσεων.

Πιστεύουμε πως η αγορά είναι με το μέρος όσων έχουν αποκομίσει στο α΄ τετράμηνο του 2006 την απαραίτητη ρευστότητα να ”σκουπίσουν” πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες όταν η αγέλη τρέχει προς την πόρτα εξόδου. Οι υπόλοιποι θα έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι από υψηλότερα επίπεδα και θα αναμένουν τον επόμενο ανοδικό κύκλο ελπίζοντας σε ”σωτηρία”, υποστηρίζουν οι αναλυτές του metatrading.

Οι επενδύσεις στις αγορές απαιτούν έτοιμο πλάνο με δράση στα σημεία καμπής και όχι προσευχές ελπίζοντας σε θαύματα.

* Ο Σπ. Ε. Βασιλείου και ο Ηλ. Ν. Μπούσιος είναι τεχνικοί αναλυτές του metatrading.gr

** Η πλήρης ανάλυση του metatrading δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v