Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TPG: Κι άλλες ελληνικές εταιρίες στο ”στόχαστρο”

Ο Φίλιππος Κωστελέτος partner της Texas Pacific Group, του διεθνούς private equity που συμμετέχει στην πρώτη μεγάλη επένδυση του είδους στην Ελλάδα, μίλησε ”εφ όλης της ύλης”. Από τα διεθνή επιτόκια μέχρι τα είδη των τοποθετήσεων που ”ενδιαφέρουν”, ανοίγοντας έτσι και τη βεντάλια των πιθανών... στόχων.

TPG: Κι άλλες ελληνικές εταιρίες στο ”στόχαστρο”
Aπό μόνη της η παρουσία του Φίλιππου Κωστελέτου, partner και συν-επικεφαλής ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του private equity group της Texas Pacific, σε ένα δημοσιογραφικό γεύμα, όταν αυτό συμβαίνει περίπου ένα χρόνο μετά την απόκτηση της TIM Ελλάς, κι αφού είχε προηγηθεί και η εξαγορά της Q-Telecom, δείχνει ότι το ενδιαφέρον της TPG, στη χώρα μας κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί.

Ακόμη όμως κι αν δεν έφτανε αυτό, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ελληνικές εισηγμένες και μη επιχειρήσεις στο στόχαστρο της Texas Pacific Group,αρνούμενος όμως ότι υπάρχουν ήδη επαφές με κάποιες εξ αυτών. Ως προς τον αριθμό τους, περιορίστηκε να σημειώσει ότι δεν είναι περισσότερες απο 10 εταιρίες.



Για λόγους ευνόητους ο κ. Κωστελέτος ήταν ασαφής σε αρκετά σημεία , των απαντήσεων που έδινε.

Αρνήθηκε για παράδειγμα να μιλήσει για κλάδους που θα τον ενδιέφεραν στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι η εταιρία του έχει ισχυρό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο για τις ασιατικές αγορές, κι ότι έχει τεχνογνωσία σε μια σειρά κλάδους που πέραν της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, περιλαμβάνουν το λιανικό εμπόριο και τις αεροπορικές εταιρίες, (δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος για την Ολυμπιακή, πλην όμως δεν φάνηκε ”ζεστός” για την περίπτωση της) ενώ φτάνουν έως και την ενέργεια.

Τόνισε πάντως ότι τουλάχιστον ως τώρα δεν έχουν ενδιαφερθεί για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας.

Mε αρκετή σαφήνεια εν τούτοις, άφησε να εννοηθεί ότι προς το παρόν δεν τους ενδιαφέρει η πώληση της TIM, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιονδήποτε σχετικών επαφών με τον Αιγύπτιο Nagib Sawiris, (που ελέγχει το 50% +1 μετοχή της Tellas μέσω της Wind).

Ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά (καθώς ”ανοίγει τη βεντάλια” των πιθανών κινήσεων στη χώρα μας) έχει ακόμη το γεγονός ότι η TPG, όπως ελέχθη, δεν ενδιαφέρεται μόνον για μεγάλες επενδύσεις, ή για επενδύσεις που έχουν ως προϋπόθεση την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου και την έξοδο της εταιρίας από το Χρηματιστήριο.

Συζητάμε για επενδύσεις που να έχουν ελάχιστο ύψος τοποθέτησης τα 150 εκατ. δολάρια”, είπε ο κ. Κωστελέτος, προσθέτοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις εξαγοράζουν μειοψηφικά ποσοστά εισηγμένων εταιριών, αρκεί να διαβλέπουν προοπτικές και να έχουν τη δυνατότητα άσκησης σημαντικής επιρροής στο management.

Ο ίδιος πάντως προς το τέλος της συνάντησης περιόρισε τις ελληνικές εταιρίες που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν την TPG, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, σε ” όχι περισσότερες απο 10”.

Ακόμη ο co-partner της TPG σημείωσε ότι αναμένουν περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, χωρίς αυτό να αλλάζει ουσιωδώς την στρατηγική τους, παρότι μπορεί να μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο επενδύουν, όσον αφορά το πόσο δανεισμό θα χρησιμοποιήσουν, αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης μιας επένδυσης.

”Ευκαιρίες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς δεν θα μεταβάλλουμε ανάλογα με τη συγκυρία και τις τακτικές, μας” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις μια πτωτική συγκυρία ή μια αύξηση της αβεβαιότητας βελτιώνει τις αποτιμήσεις διευκολύνοντας μια επένδυση, άσχετα αν από την άλλη πλευρά δυσχεραίνει την από-επένδυση σε τοποθετήσεις που έχουν ωριμάσει, ιδίως όταν περιλαμβάνουν εισαγωγή σε χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Φίλιππος Κωστελέτος και η TPG



Ο κ. Κωστελέτος είναι μέτοχος και ένας εκ των επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Texas Pacific Group (TPG) στην Ευρώπη, διαθέτοντας πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στην στον τομέα private equity.

Με την ένταξή του στο δυναμικό της TPG το 2003, τέθηκε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ιδιωτικοποίηση της Debenhams, κορυφαίας αλυσίδας πολυκαταστημάτων στη Μεγάλη Βρετανία, μια συναλλαγή αξίας 3 δισ. δολάρια. Η σχετική συμφωνία που υπογράφηκε για λογαριασμό της Debenhams αναδείχθηκε σε ”Συμφωνία της Χρονιάς” για το 2003.

Πρόσφατα, ο ίδιος διαχειρίστηκε τις συμφωνίες εξαγοράς των γνωστών εταιριών κινητής τηλεφωνίας TIM Hellas και Q-Telecom, συμφωνίες αξίας 2.0 δισ. δολάρια. Η συμφωνία εξαγοράς της TIM Hellas, που αποτέλεσε και την πρώτη σημαντική εξαγορά που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, μέσω εταιριών επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity), διακρίθηκε ως η ”Συμφωνία της Χρονιάς για την Ευρώπη” για το 2006.

Πριν να ενταχθεί στο δυναμικό της TPG, διατέλεσε διοικητικό στέλεχος της εταιρίας Investcorp, στην οποία εντάχθηκε προερχόμενος από την JP Morgan Capital, όπου συμμετείχε σε επενδύσεις μέσω private equity, που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη και την Λατινική Αμερική, ενώ προηγουμένως, είχε συνεργαστεί με τη Morgan Stanley, στο Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη.

Η Texas Pacific Group (TPG) είναι κορυφαία διεθνής εταιρία επιχειρηματικών συμμετοχών, και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους $30 δισ. Με γραφεία στις Η.Π.Α, την Ευρώπη και την Ασία, η TPG διαθέτει εκτενή εμπειρία στις επενδύσεις, που πραγματοποιούνται μέσω συναλλαγών, όπως leveraged buyouts, recapitalizations, spinouts, joint ventures, restructurings.

Η Texas Pacific Group επενδύει σε κορυφαίες εταιρίες από ποικίλους κλάδους, όπως καταναλωτικά είδη (Bally, Del Monte Foods, Ducati), αλυσίδες λιανικής (Debenhams, J.Crew, Neiman Marcus, Petco), αεροπορικές εταιρίες (America West, Continental), τηλεπικοινωνίες (Findexa, MGM, TIM Hellas), βιομηχανία (British Vita, Grohe, KRATON Polymers, Texas Genco), πληροφορική (Lenovo, MEMC, Seagate), χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (Endurance Specialty Holdings, Fidelity National Information Services, Linsco/Private Ledger) και υπηρεσίες υγείας (IASIS Healthcare, Oxford Health Plans, Quintiles Transnational).

Γ.ΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v