Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια σύγκριση στα deals Dexia και ETE στην Τουρκία

Χθες το βράδυ ο βελγικός χρηματοοικονομικός όμιλος DEXIA έκλεισε την εξαγορά της Deniz Bank, αδιαφορώντας για τη συγκυρία στις αγορές. Τι δείχνει όμως μια πρώτη σύγκριση των αποτιμήσεων στην οποία αγοράζουν η ΕΤΕ και η DEXIA, δύο τουρκικές τράπεζες αντίστοιχου μεγέθους;

Μια σύγκριση στα deals Dexia και ETE στην Τουρκία
του Γιώργου Παπανικολάου



Την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές ταλανίζονται με βίαιες διακυμάνσεις, την ώρα που η λίρα υποτιμάται, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οίκους της Ευρώπης, η Dexia, έκλεισε την εξαγορά μιας τουρκικής τράπεζας, της Deniz Βank που από πλευράς μεγέθους και άλλων στοιχείων (ιδιωτική, μεσαίου μεγέθους) είναι αντίστοιχη με τη Finansbank, που εξαγοράζει η Εθνική.

Ας δούμε λοιπόν πώς συγκρίνονται με βάση τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία, τα δύο deals απο πλευράς αποτιμήσεων.

O βελγικός κολοσσός εξαγοράζει τη Deniz με εκτιμώμενο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία για το 2006 ίσο με 3,4, όταν η Εθνική αγοράζει τη Finansbank με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 3,6 φορές, αλλά με δεδομένα του 2005, και ενώ σύμφωνα με δήλωση του κ. Αράπογλου το P/BV για το 2006 κατεβαίνει κατ’ εκτίμηση στο 2,5.

Όσον αφορά στο P/E, η DEXIA αγοράζει τη Deniz με Ρ/Ε 16,7 με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη της τουρκικής τράπεζας για το 2006, ενώ η Εθνική αγοράζει την Finansbank με Ρ/Ε 17,7 για το 2005 και με την εκτίμηση ότι τα κέρδη θα αυξηθούν σημαντικά για το 2006.

Από πλευράς αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων η Finansbank παρουσίασε ROAE 26,6% για το 2005, ενώ η Deniz, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει η ίδια η DEXIA είχε αποδοτικότητα 23,4%.

Αμφότεροι οι αγοραστές αγοράζουν σε δολαριακές τιμές, αμφότεροι θα κάνουν δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο των μετοχών, το οποίο στη περιπτωση της Deniz είναι 25% ενώ στη περίπτωση της Finansbank περίπου 44%.

Η Dexia θα χρηματοδοτήσει μερικώς την εξαγορά με αύξηση κεφαλαίων κατα περίπου 1 δισ. ευρώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v