Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήγασος: Στο +59,7% τα κέρδη τριμήνου

Αύξηση 59,7% σημείωσαν τα κέρδη των 323 εισηγμένων στο α΄ τρίμηνο 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στην αύξηση του τζίρου, αλλά και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αφαιρουμένων των τραπεζών, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 47%. Ανάλυση κατά κλάδο. Δείτε τα συγκεντρωτικά στοιχεία.

Πήγασος: Στο +59,7% τα κέρδη τριμήνου
Αύξηση κατά 59,7% σημείωσαν τα κέρδη του συνόλου των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιριών κατά το α΄ τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Εάν δεν συνυπολογιστούν οι τράπεζες, τα κέρδη αυξήθηκαν με το εξαιρετικά ικανοποιητικό ποσοστό του 47%.

Και στις δύο περιπτώσεις ο τζίρος είναι αυξημένος κατά 17,5% έως τα 18,20 δισ. ευρώ, έναντι 15,49 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας προήλθε από την αύξηση της δραστηριότητας κατά 18% αλλά και λόγω της µείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ο τραπεζικός κλάδος (και γενικά ο χρηµατοοικονοµικός χώρος) συνεχίζει και φέτος τους δυνατούς ρυθµούς αύξησης κερδών.

Μικρή υστέρηση παρατηρείται στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο κέρδους, χωρίς όµως να µπορεί να χαρακτηριστεί ως τάση ανησυχητική και να απειλήσει το σύνολο της χρήσης. Το 80% στην αύξηση των καθαρών κερδών µετά από φόρους αποτελεί ισχυρό εχέγγυο για την συνέχιση µιας ακόµα θετικής χρήσης ενώ σηµαντική είναι η βελτίωση χωρίς τη συµβολή του χρηµατοοικονοµικού χώρου, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο σύνολο των αποτελεσµάτων του α’ τριµήνου παρατηρείται:

Ανάλυση τριμήνων κατά κλάδο

Εντυπωσιακή µεγέθυνση κερδών, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις εταιρίες του οµίλου Βιοχάλκο τη S&B και στην Αλουµίνιον στην οποία οι τιµές των πρώτων υλών έχουν οδηγήσει την κερδοφορία σε πολύ υψηλά επίπεδα από το α΄ τρίµηνο. Αντιθέτως, πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική και εµπορία µεταλλικών προϊόντων επηρεάστηκαν από τις τιµές των πρώτων υλών µε αποτέλεσµα να απορροφήσουν µέρους της αύξησης στο µικρό κόστος και να συµπιέσουν τα κέρδη τους.

Εξαιρετικό ξεκίνηµα για τον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών. Οι διατροφική στροφή µετά τη νόσο των πουλερικών και τις τρελές αγελάδες έχει βελτιώσει τις συνθήκες ζήτησης, το περιθώριο κέρδους και την τελική γραµµή των καθαρών κερδών.

Μεγάλη βελτίωση κερδών στις εταιρίες πετρελαιοειδών. Ασυνήθιστοι ρυθµοί αύξησης κερδών για τον κλάδο.

Η έκπληξη των τριµήνων ήταν ο κλάδος υγείας ο οποίος εξέρχεται από το καθεστώς ”µιζέριας” και οριακών κερδών που οφείλονταν κυρίως σε αυξηµένες αποσβέσεις και το µη ορθολογικό κόστος λειτουργίας.

Θετική εικόνα παρουσιάζουν ακόµα εταιρίες µε δηµόσιο χαρακτήρα, όπως η ύδρευση και τα Λιµάνια.

Ενθαρρυντικά µηνύµατα και από την πληροφορική µετά την έξοδο πολλών εταιριών από την αγορά που συνοδεύεται και από αύξηση του τζίρου. Το υψηλό κόστος των καυσίµων επηρέασε τα αποτελέσµατα των ακτοπλοϊκών εταιριών. Υπάρχει ωστόσο ακόµα χρόνος για αντιστροφή της τάσης.

Η πίεση είναι ακόµα εµφανής στην ΔΕΗ από το κόστος παραγωγής.

Στον κατασκευαστικό κλάδο παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας (7%) χωρίς όµως να ακολουθείται από αντίστοιχα κερδοφόρο αποτέλεσµα, λόγω των υψηλών χρηµατοοικονοµικών δαπανών αλλά και της συµπίεσης του κέρδους εξαιτίας του ανταγωνισµού.

Η µείωση της διαφηµιστικής δαπάνης και η είσοδος νέων ”παικτών” στην αγορά φαίνεται ότι θα πιέσει συνολικά τα έσοδα των εισηγµένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ.

Υπεραξίες και σηµαντικά έκτακτα αποτελέσµατα παρατηρήθηκαν στις εταιρίες του οµίλου Λαυερεντιάδη, στη Γερµανός, στη Δέλτα Συµµετοχών, καθώς και σε ΔΟΛ, Marfin, Δοµική Κρήτης, Informer, Quest, Intracom και Protton bank.

Περσινά έκτακτα αποτελέσµατα επηρέασαν την εικόνα της Καθηµερινής, της Coca Cola, της Hyatt και της Μυτιληναίος. Ισχυρά λειτουργικά cash flows σε Jumbo, Τιτάν, Audiovisual, Ελληνική Τεχνοδοµική, ΚΑΕ, Intralot, S&B, Motor Οil και CosmΟΤΕ.

Καλή εικόνα στον κλάδο λιανικής µετά την έξοδο από την αγορά πολλών µικρών και µεσαίων ”παικτών”. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι επιδόσεις σε Fourli και Ηλεκτρονική Αθηνών.

Σε ό,τι αφορά στις εξαγωγικές επιδόσεις, οι εισηγµένες έδειξαν ενίσχυση των µεγεθών τους στα α΄τρίµηνο από τη βελτίωση της ζήτησης. Μετά τη Folli Follie, την Τιτάν και τη Γερµανός ο ΟΤΕ ”δρέπει” τους καρπούς της αναδιάρθρωσης σε Αρµενία και Ρουµανία. Θετική συνεισφορά από το εξωτερικό υπήρξε και στην Αλουµίλ, την Ολυµπιακή Τεχνική, την Chipita και την Σιδενόρ.

Συµπερασµατικά, η χρήση ξεκίνησε µε πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία καθώς υπάρχουν δεδοµένα που µπορούν να ενισχύσουν την κερδοφορία σε πολλούς κλάδους, όπως είμαι η απελευθέρωση των τιµών στην ακτοπλοΐα, η µείωση των τιµών των πρώτων υλών και ενδεχοµένως του πετρελαίου, η αύξηση της ζήτησης στο λιανεµπόριο και ειδικά στις ηλεκτρικές συσκευές, το καλό ξεκίνηµα της τουριστικής περιόδου και η ωρίµανση των επενδύσεων πολλών εισηγµένων εταιριών εκτός Ελλάδος. Από την άλλη πλευρά η χρηµατιστηριακή διόρθωση των τιµών ενδεχοµένως να αποτελέσει παράγοντα καταγραφής έκτακτων υποαξιών που όµως είναι σχετικά αναστρέψιµες καθώς το 2006 έχει ακόµα αρκετό δρόµο µπροστά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v