Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναβαθμίσεις για τράπεζες από Deutsche Bank

Νέες υψηλότερες τιμές-στόχους θέτει για τις Εθνική, Alpha και Eurobank η Deutsche Bank σε έκθεσή της (3/4/2006), εκτιμώντας ότι οι προοπτικές τους στη ΝΑ. Ευρώπη δεν έχουν πλήρως αποτιμηθεί. Προτιμά την Alpha Bank την οποία χαρακτηρίζει ”πολύ φθηνή”, ενώ θεωρεί πως μαζί με την Eurobank αποτελούν πιθανούς στόχους εξαγοράς από ιδρύματα του εξωτερικού.

Αναβαθμίσεις για τράπεζες από Deutsche Bank
H Deutsche Bank, σε έκθεσή της με ημερομηνία 3/4/2006, αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank σε 37,5 ευρώ από 36,5 ευρώ, για την Eurobank σε 37,5 από 36 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα σε 52 ευρώ από 50,5 ευρώ. Και για τις τρεις τράπεζες διατηρεί τη σύσταση ”buy”.

Στην έκθεση που τιτλοφορείται ”καιρός για επαναξιολόγηση” ο οίκος αναρωτιέται αν η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ. Ευρώπη είναι καλά αποτιμημένη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι υπολείπεται ελαφρώς.

Στη σειρά προτίμησης, η Deutsche κατατάσσει πρώτη την Alpha Bank, μετά την εθνική και τελευταία τη Eurobank. ”Αν και η Alpha Bank έχει υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 11% από την αρχή του έτους, θεωρούμε ότι είναι πολύ φθηνή, ενώ δεν έχει αποτιμηθεί όπως πρέπει η μακροπρόθεσμη αξία του franchising της στα Βαλκάνια”.

Για την Εθνική ο οίκος τονίζει πως έχει την καλύτερη τοποθέτηση στην αγορά ώστε να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ελληνική αγορά επιβραδυνθούν.

Ακόμα, τονίζεται ότι η Εθνική αντλεί οφέλη από την όλη ιστορία της αναδιάρθρωσης με την αναμενόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το σχέδιο εθελούσιας εξόδου.

Η Deutsche Bank,επίσης, αναλύει το σενάριο εξαγοράς ελληνικών τραπεζών από ευρωπαϊκές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι Alpha και Eurobank είναι οι πιθανότεροι στόχοι. Αν και μια τέτοια εξαγορά δεν θα ήταν φθηνή, όπως αναφέρει ο οίκος, θα έδινε την ευκαιρία σε ένα ξένο ίδρυμα να αφήσει το αποτύπωμά του σε δύο αναπτυσσόμενες αγορές, στην ελληνική και σε αυτή της ΝΑ. Ευρώπης.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην Alpha Bank, η Deutsche Bank αναφέρει ότι δεν αλλάζει -στην παρούσα φάση- τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του 2006 και του 2007. Σημειώνεται ότι για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη της Alpha Bank θα ανέλθουν σε 133,2 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, εκφράζει αισιοδοξία για την επέκταση της τράπεζας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και εκτιμά περαιτέρω ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά. Η Deutsche Bank αναφέρει πάντως ότι οι κίνδυνοι που υπάρχουν σχετίζονται με το οικονομικό κλίμα της Ελλάδος και της ΝΑ. Ευρώπης.

Για την Eurobank η Deutsche Bank αναφέρει ότι ο όμιλος βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης στις περιοχές της ΝΑ. Ευρώπης στις οποίες δραστηριοποιείται, κάτι που αιτιολογεί και τη μικρή συνεισφορά –στην παρούσα φάση- των χωρών αυτών στα κέρδη της τράπεζας (1,6% των ΚΠΦ).

Επίσης, εκτιμά ότι η αγορά έχει υποτιμήσει τις προοπτικές του franchise της Eurobank στην περιοχή αυτή. Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας, η Deutsche Bank προβλέπει ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2006 η Eurobank θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 137,6 εκατ. ευρώ, ή 0,43 ευρώ ανά μετοχή (26% υψηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους).

Επιπλέον, αναφέρεται στους πιθανούς κινδύνους από το γενικότερο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα αλλά και από την ικανότητα της Eurobank να αυξήσει τη συνεισφορά –σε επίπεδο κερδών- από τις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης.

Για την Εθνική Τράπεζα η Deutsche Bank επισημαίνει ότι μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της τουρκικής Finansbank θα συνεχίσει να επωφελείται από την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, ακόμα και όταν υπάρξει ύφεση στην εγχώρια αγορά.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, η Deutsche Bank προβλέπει ότι για το πρώτο τρίμηνο του 2006 η Εθνική θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 234 εκατ. ευρώ (50% υψηλότερα από πέρυσι). Παράλληλα, αύξησε τις προβλέψεις της κατά 3% για το 2006 και κατά 8% για το 2007.

Στην έκθεσή της αναφέρει επίσης ότι προχώρησε στην αναθεώρηση της τιμής-στόχου της Εθνικής Τράπεζας, τόσο λόγω της αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τα οικονομικά έτη 2006-2007 όσο και λόγω της μετακύλησης της αξιολόγησής της.

Η μετοχή της Εθνικής ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Τετάρτης στα 39,5 ευρώ, της Eurobank στα 31,74 ευρώ και της Alpha Bank στα 31,36 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v