Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φούσκα” στις μετοχές ή στην… κερδοφορία;

Η λεπτή ισορροπία μεταξύ κερδοφορίας και τιμών των μετοχών εισέρχεται στο ”μικροσκόπιο” της FactSet. Πόσο απέχουν οι μετοχικές αγορές από τη δημιουργία μιας νέας ”φούσκας”, πόσο φοβίζει η έκρηξη των μετοχικών αγορών. Tα ρίσκα και οι ευκαιρίες..

”Φούσκα” στις μετοχές ή στην… κερδοφορία;
Δεδομένου ότι η ανάκαμψη των αγορών μετά την κατάρρευση της ”φούσκας” των μετοχών Internet διαρκεί πέντε έτη, η περίπτωση ανάλογου φαινομένου στην κερδοφορία των εταιριών ίσως να είναι λιγότερο ανησυχητική απ’ ό,τι μια ”φούσκα” στις τιμές των μετοχών.

Σε όρους επανεπενδυμένων μερισμάτων, επισημαίνουν οι αναλυτές της FactSet, οι βασικότεροι δείκτες κυμαίνονται εκ νέου στα επίπεδα της εποχής της ”φούσκας”, αλλά όχι σε ονομαστικούς όρους ακόμα. Για τον δείκτη MSCI World, η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή φέτος σε σχέση με το 2000 είναι 73%, ήτοι αύξηση 10% ετησίως.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών το μεγαλύτερo μέρος της προστιθέμενης αξίας που έχει δημιουργηθεί έχει αυξήσει τα κέρδη των εταιριών σε πρωτοφανή επίπεδα. Μια συνέπεια της σημαντικής αυτής αύξησης στην κερδοφορίας είναι η ουσιαστική μείωση των πολλαπλασιαστών κερδοφορίας (P/E) από τα επίπεδα του 30 στο τέλος του 1999 σε 15,5 για το 2006, παρ’ όλο που οι τιμές των μετοχών έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά από τον Μάρτιο του 2003.

Τα κέρδη έχουν αυξηθεί αισθητά στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος συνεισφέρει τουλάχιστον το 30% των συνολικών εταιρικών κερδών και το 26% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των αγορών. Η ενέργεια και οι τομείς των utilities συνεισφέρουν το 17% των συνολικών εταιρικών κερδών. Οι συνεχείς εξαγορές και συγχωνεύσεις (Μ&A) έχουν δημιουργήσει όλο και περισσότερους κλάδους με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά και τις σχετικές εταιρίες να έχουν τον πλήρη έλεγχο των τιμών και των περιθωρίων κερδοφορίας τους.

Όλοι οι δείκτες αποδοτικότητας είναι στα υψηλά τους, όπως η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων και το καθαρό περιθώριο λειτουργίας. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα ευρωπαϊκά καθαρά περιθώρια αρχίζουν να υποχωρούν, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη είναι τώρα ακριβώς στα ίδια επίπεδα.

Οι μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αν και συνεχίζουν να φοβίζουν τους διαχειριστές κεφαλαίων, προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές. Στην πραγματικότητα, οι ”αυριανές” Microsoft ”κρύβονται” εκεί μέσα, τονίζεται στην έκθεση της FactSet. Ο αμερικάνικος δείκτης μικρών εταιριών Russell 2000 έχει αυξηθεί κατά 12,3% μέχρι τώρα αυτό το έτος, ενώ ο HSBC Small Cap Europe είναι πάνω 17%.

Οι αγορές ωστόσο δεν είναι ακίνδυνες. Τα αυξανόμενα επιτόκια, η πίεση που δημιουργούν οι τιμές πετρελαίου και των πρώτων υλών, τα αμερικανικά ελλείμματα και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τους επενδυτές.

Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, η ρευστότητα άφθονη, τα M&A σε πλήρη ροή και οι δείκτες αποτίμησης μάς δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ακόμα υποτιμημένες, με τη Wall Street να είναι κοντά στο fair value.

Το δίλημμα παραμένει, καταλήγει η έκθεση της FactSet: κίνδυνος έναντι απόδοσης.

Από πλευράς κλάδων, υπεραπόδοση προτείνεται στις βιομηχανικές εταιρίες και υποαπόδοση στους retailers, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Επιμέλεια: Γιώργος Α. Σαββάκης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v