Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφάσεις-εξπρές για Ταμιευτήριο

Γιατί πρέπει εντός του Αυγούστου να αποφασιστεί η τύχη του Τ.Τ. Η ανεπάρκεια κεφαλαίων του Τ.Χ.Σ., η αδυναμία και η απροθυμία διάσπασης του Τ.Τ. και το σενάριο της πώλησης με… προκαταβολή ανακεφαλαιοποίησης.

Αποφάσεις-εξπρές για Ταμιευτήριο
Αποφάσεις-εξπρές θα κληθεί να λάβει εντός του τρέχοντος μήνα η κυβέρνηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο καθώς αφενός κρίνεται ανώφελο να δοθεί νέα παράταση στην υποχρέωση δημοσίευσης αποτελεσμάτων 2011, αφετέρου υπάρχει η γνωστή πίεση από την τρόικα να κλείσει και αυτό το θέμα.

Όπως έγραψε το Euro2day  η τρόικα επέβαλε να ολοκληρωθεί πριν από την ανακεφαλαιοποίηση ο πρώτος γύρος συγχωνεύσεων - απορροφήσεων μεσαίου μεγέθους τραπεζών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ήδη έχει συντελεστεί η διάσπαση της ΑΤΕ και η πώληση του υγιούς χαρτοφυλακίου της στην Πειραιώς, βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των προσφορών για την εξαγορά της Εμπορικής και απομένει να αποφασιστεί η τύχη του Ταμιευτηρίου.

Οι αποφάσεις για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα έχουν ληφθεί ως τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τρέξει τόσο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όσο και τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κλειδί για το πόσες και ποιες τράπεζες θα ενδιαφερθούν είναι το τι θα γίνει με το Ταμιευτήριο.

Ιδιωτικές τράπεζες ζητούν να υπάρξει διαχωρισμός υγιών και προβληματικών στοιχείων ενεργητικού του Τ.Τ. και να "μπιτάρουν" οι τράπεζες για το υγιές χαρτοφυλάκιο.

Αν επιλεγεί η παραπάνω λύση, θα υπάρξει ενδιαφέρον από όλες σχεδόν τις συστημικές τράπεζες. Το Τ.Χ.Σ. όμως δεν έχει κεφάλαια για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μιας διάσπασης.

Το πιθανότερο, ως εκ τούτου, σενάριο είναι να ζητηθεί από τις τράπεζες να δώσουν προσφορές για το 34%+10% του Τ.Τ. με τη διευκρίνιση ότι το Τ.Τ. θα λάβει από το Τ.Χ.Σ. μόνο προκαταβολή έναντι της ανακεφαλαιοποίησής του.

Σε αυτήν την περίπτωση, η Εθνική φαίνεται επικρατέστερη λύση. Και μάλιστα προκρίνεται και πολιτικά γιατί διαφυλάσσεται και ενισχύεται ο δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες.

Αν η Εθνική κερδίσει και την Εμπορική, ακόμα καλύτερα, καθώς με το πανωπροίκι σε κεφάλαια που δίνουν οι Γάλλοι σηκώνει ανετότερα και το κεφαλαιακό βάρος του Τ.Τ. μέχρι την εκταμίευση της δόσης και την ανακεφαλαιοποίηση…


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v