Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Προπομπός εξελίξεων η αραβική "ασπίδα"

Εφαλτήριο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των Αράβων του Κατάρ και της Alpha αποτελεί το deal πώλησης του 4%. Στο στόχαστρο νέες αγορές και κλάδοι. Οι συνέργιες και η αραβική "ασπίδα".

  • του Γιώργου Μαντέλα
Alpha: Προπομπός εξελίξεων η αραβική ασπίδα
Προπομπό μεγάλων επενδυτικών συνεργιών αποτελεί η συμφωνία εξαγοράς του 4% των μετοχών της Alpha Bank από το fund Paramaount Services Holding, που ανήκει στον σεΐχη του Κατάρ κ. Hamad bin Khalifa al-Thani, έναντι του ποσού των 296 εκατ. ευρώ.

Αυτό τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί από την ίδια την τράπεζα, καθώς εκτιμούν ότι τα κεφάλαια από το Κατάρ αποτελούν μια δεξαμενή από την οποία θα αντληθούν ποσά για πολλές και σημαντικές επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες.

Οι πληροφορίες, για παράδειγμα, αναφέρουν ότι στο προσκήνιο σύντομα θα έρθουν οι αγορές της Τουρκίας αλλά και της Αιγύπτου, όπου από κοινού θα κινηθούν η Alpha Bank και το Paramaount Services Holding.

O τραπεζικός κλάδος, όμως, δεν είναι ο μοναδικός που ενδιαφέρει τους δύο εταίρους. Αυτό τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί από ελληνικής πλευράς.

Σημειώνεται, για παράδειγμα, ότι κεφάλαια από το Κατάρ έχουν ενδιαφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την περίπτωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Για την ακρίβεια, η Quatar Airways, η οποία ανήκει στον ίδιο ευρύτερο χώρο, ήταν αυτή που είχε εκδηλώσει το σχετικό ενδιαφέρον. Όμως, από το Κατάρ έχει εκδηλωθεί κατά το παρελθόν ενδιαφέρον και για άλλα έργα υποδομής που εντοπίζονται γεωγραφικά στη χώρα μας.

Μεταξύ αυτών αναφέρονται λιμενικές -και άλλες- εγκαταστάσεις.

Στην Alpha Bank θεωρούν ότι η αρχή μόλις τώρα έγινε και πως θα ακολουθήσουν κι άλλες, μεγαλύτερες συνέργιες. Θεωρούν επίσης ότι, με την προσθήκη των αραβικών κεφαλαίων, το μπλοκ των μετοχικών πακέτων που ανήκουν σε funds τα οποία πολύ δύσκολα θα πουλήσουν σε οποιαδήποτε "τρίτη" προσφορά πολύ δύσκολα θα πέσει κάτω από το 25%.

Κατά συνέπεια, όπως εκτιμούν, οποιοσδήποτε θελήσει να κάνει επιθετική κίνηση εναντίον τους θα δει το "έργο" του να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο.

Γιατί μπορεί από την Alpha να υποστηρίζουν σε κάθε τόνο ότι "δεν ανησυχούν" και πως "δεν συντρέχει κανένας λόγος αμφισβήτησης της κυριαρχίας των βασικών μετόχων τους", όμως στην πραγματικότητα η αγωνία αυτή υπήρχε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αφού η ρευστότητα στις αγορές προδιαθέτει για αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v