Ψάχνουμε τον ”πάτο” ενώ μας λείπει η... ”πίστη”

Τέλος εξαμήνου. Οι αγορές το... χαίρονται, οι τεχνικοί αναλυτές ψάχνουν τον... ”πάτο” της Wall Street και οι επενδυτές αναζητούν τη χαμένη ”πίστη”. Πάντως η Σοφοκλέους δείχνει έτοιμη να κοιτάξει πάνω... αρκεί να την αφήσουν.

Ψάχνουμε τον ”πάτο” ενώ μας λείπει η... ”πίστη”
Το α΄εξάμηνο τελειώνει με τη σημερινή συνεδρίαση και τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, ή και χειρότερα. Την τελευταία μέρα είναι φυσικό κάποιες αγορές (και κυρίως κάποιες... μετοχές) να δείξουν τη ”χαρά” τους, που το αφήνουν πίσω. Κλείνει άλλωστε και η περίοδος των αποτιμήσεων για πολλά θεσμικά και μη χαρτοφυλάκια.

Το ανοδικό κλείσιμο των αμερικανικών αγορών χθες, δίνει πρόσθετες ελπίδες για τη συμπεριφορά της Σοφοκλέους που έχει ήδη αποδείξει οτι διαθέτει σθεναρή αντίσταση στα σκάνδαλα του εξωτερικού.

Ορισμένοι αναλυτές σπεύδουν μάλιστα να υποστηρίξουν οτι μία εκτίναξη της ελληνικής αγοράς, τουλάχιστον προς τις 2250 και εν συνεχεία τις 2280 μονάδες είναι πιθανή, καθώς οι αγορές του εξωτερικού δείχνουν να κάνουν ”ριμπάουντ”, μετά το ”σόκ” της WorldCom.

Eν τούτοις το κλίμα στο εξωτερικό, δεν έχει βελτιωθεί. Οι τεχνικοί αναλυτές δεν δείχνουν να αισθάνονται καθόλου άνετα με τη συμπεριφορά των μεγάλων ξένων αγορών (ιδίως της Wall Street που έδειξε να υποφέρει λιγότερο από τις ευρωπαϊκές αγορές με το σκάνδαλο της... ”δικής της” εταιρίας!) και κάποιοι εξ αυτών δηλώνουν απερίφραστα ”δεν είδαμε τον πάτο”.

Αλλοι πάλι προσπαθούν να καταλάβουν εάν αυτή η αδιάκοπη ”τραμπάλα” μεταξύ ανόδου και πτώσης, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, σημαίνει απλά οτι δεν υπάρχει θέμα.... ”πάτου” που στη χρηματιστηριακή ”μυθολογία” ισοδυναμεί με την ”κάθαρση” πριν το μεγάλο ανοδικό ράλι των ταύρων.

Τηρουμένων των αναλογιών, ο κρυφός φόβος πολλών ξένων αναλυτών θυμίζει πλέον έντονα την κατάσταση που ζήσαμε (και εν πολλοίς ζούμε) στη Σοφοκλέους.

Μήπως δεν υπάρχει ”πάτος” και άρα δεν υπάρχει και η επακόλουθη έξοδος από την φθορά;

Για να το πούμε απλά, μήπως και στη ”μητέρα των αγορών” όσοι ήταν να βγούν... βγήκαν και οι λοιποί απλά ”ταλαιπωρούνται αναμένοντας την επιστροφή των πρώτων, εάν και όταν επιστρέψει η αξιοπιστία και η διαφάνεια, δηλαδή η ”πίστη” του επενδυτή στην αγορά;

Αυτό μάλλον είναι το μεγάλο ερώτημα, κι όχι στις πόσες μονάδες τελειώνει κάθε φορά η πτώση!

Γιώργος Παπανικολάου


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v