Δικαιολογημένη ανησυχία....

Εν αρχή αμφισβητήθηκαν έντονα οι υψηλές τιμές των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας. Εν συνεχεία αμφισβητήθηκαν τα υψηλά ιδανικά των έγκριτων αναλυτών. Τελευταίως αμφισβητούνται τα πάντα.

Δικαιολογημένη ανησυχία....
Εν αρχή αμφισβητήθηκαν έντονα οι υψηλές τιμές των μετοχών της υψηλής τεχνολογίας. Εν συνεχεία αμφισβητήθηκαν τα υψηλά ιδανικά των έγκριτων αναλυτών. Τελευταίως αμφισβητούνται τα πάντα.

Κι όλα αυτά όχι σε κάποια μίζερη και ”διεφθαρμένη” τριτοκοσμική χώρα, αλλά στην σύγχρονη Μέκκα του Καπιταλισμού! Η αμφισβήτηση δεν φαίνεται, δυστυχώς, να είναι στιγμιαία. Επειδή και το έγκλημα που συντελέστηκε δεν ήταν στιγμιαίο. Αλλά διαρκές και καθοδηγούμενο από την γνωστή ανθρώπινη νόσο της απληστίας...

Οι έλληνες επενδυτές πρέπει να είναι ευχαριστημένοι για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Wall Street αντέδρασε χτες το βράδυ με μία σχετική ψυχραιμία και έτσι γλιτώσαμε για σήμερα τα χειρότερα. Ο δεύτερος, επειδή η Σοφοκλέους έδειξε χτες χαρακτήρα, όπως ταιριάζει σε μία κυρία η οποία εισήλθε προσφάτως στα σαλόνια των ώριμων χρηματιστηριακών αγορών και οφείλει περισσότερο από κάθε άλλον να δείχνει χαρακτήρα.

Ο τρίτος, ότι θα σταματήσουν, επιτέλους, κάποιοι να τον βομβαρδίζουν με απόψεις του τύπου ”στην Αμερική γίνονται τα πάντα καλύτερα σε σχέση με την Ψωροκώσταινα”. Αποδείχτηκε ότι το ”βρώμικο” 1999 ήταν παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όλα αυτά όμως δεν μπορούν να ανατρέψουν το κλίμα ανησυχίας που έχει προκαλέσει το νέο σκάνδαλο δημιουργικής λογιστικής, αυτό της WorldCom. Ούτε είναι στο χέρι της Σοφοκλέους να ακολουθεί αυτόνομη πολιτική για μέγαλο χρονικό διάστημα. Στα πλαίσια της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Τουλάχιστον σε περιόδους μεγάλης κρίσης.

Πιστεύουμε στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και στις δυνατότητές της, αλλά η πορεία της δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δικαιολογημένη, λοιπόν, η ανησυχία και τα σπουδαιότερα στις επόμενες συνεδριάσεις.

θ.Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v