Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά των επαγγελματιών...

Όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Σοφοκλέους είναι μια αγορά αποκλειστικά και μόνο για επαγγελματίες. Ότι το χρηματιστήριο δημιουργήθηκε για να κάνουν πράξεις οι funds managers και να απολαμβάνουν τα παχυλά τους bonus στο τέλος κάθε χρονιάς. Και ότι όλοι εμείς, οι απλοί ιδιώτες, έχουμε, δήθεν, ως μόνη λύση το να εμπιστευτούμε τα λεφτά μας σε κάποιο Αμοιβαίο...

Η αγορά των επαγγελματιών...
Όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Σοφοκλέους είναι μια αγορά αποκλειστικά και μόνο για επαγγελματίες. Ότι το χρηματιστήριο δημιουργήθηκε για να κάνουν πράξεις οι funds managers και να απολαμβάνουν τα παχυλά τους bonus στο τέλος κάθε χρονιάς.

Και ότι όλοι εμείς, οι απλοί ιδιώτες, έχουμε, δήθεν, ως μόνη λύση το να εμπιστευτούμε τα λεφτά μας σε κάποιο Αμοιβαίο...

Είναι πολύ βολικό για τις πάσης μορφής εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων να προτάσσουν τη δική τους επιλογή ως την ασφαλέστερη όλων.

Απ’ αυτό βγάζουν χρήματα και το βρίσκουμε απόλυτα λογικό να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Το πρόβλημα αρχίζει να δημιουργείται από τη στιγμή που οι απόψεις αυτές βρίσκουν ευρεία απήχηση μεταξύ των ”φρουρών” της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Μεταξύ εκείνων που είναι επιφορτισμένοι για τη σωστή λειτουργία του συστήματος.

Αυτοί, λοιπόν, κάνουν ένα ”κλικ” παραπάνω και ταυτίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με την απουσία των ιδιωτών επενδυτών απ’ αυτήν. Ή, έστω, με την ελεγχόμενη συμμετοχή τους!

Πρόκειται για βίαιη κακοποίηση του χρηματιστηριακού θεσμού. Για πλήρη εκτροχιασμό από τον πρωταρχικό του ρόλο. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι είναι ότι ο χρηματιστηριακός θεσμός υφίσταται για να βρίσκουν κεφάλαια οι εταιρίες και όχι για να δημιουργηθεί μια νέα κάστα ανθρώπων, αυτή των διαχειριστών.

Αν κάποιος είναι καλύτερος ή χειρότερος επενδυτής αυτό φαίνεται στον καθημερινό στίβο των αγορών. Τα πιστοποιητικά του καλού επενδυτή δεν μοιράζονται στα πανεπιστήμια και το κέρδος δεν έρχεται μέσα από την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων στη διαχείριση κεφαλαίων.

Εν πάση περιπτώσει, αν κάποιος θέλει, μπορεί και να πιστεύει ότι τα πράγματα είναι ακριβώς όπως υποστηρίζουν οι ”φωστήρες” της νέας τάξης πραγμάτων.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται πάσης φύσεως κολλήματα σε εκείνους που δεν θέλουν να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στα ”σοφά παιδιά” και θέλουν να συνεχίσουν να κινούνται ”ανοήτως” στις λεωφόρους των επενδύσεων.

Έναν κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι θιασώτες της αγοράς των επαγγελματιών: να ανατραπούν για κάποιον λόγο εκ νέου οι σημερινές ισορροπίες και οι ξένοι θεσμικοί να μας κουνήσουν το μαντίλι του αποχαιρετισμού.

Ίσως τότε αντιληφθούν ότι ο σημερινός τους δρόμος δεν είναι ο μοναδικός. Ούτε και οδηγεί απαραίτητα σε ασφαλή λιμάνια...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v