Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Μουντζούρης ”ξαναχτυπά”!

Ο Μουντζούρης, όπως αυτοαποκαλείται, επιστρέφει και γράφει για τη Σοφοκλέους. Επιμένει στα blue chips, μιλάει απαξιωτικά για την περιφέρεια και προβλέπει μεγάλο πάρτι!

Ο Μουντζούρης ”ξαναχτυπά”!
Ο Μουντζούρης, όπως αυτοαποκαλείται, επιστρέφει και γράφει για τη Σοφοκλέους. Επιμένει στα blue chips, μιλάει απαξιωτικά για την περιφέρεια και προβλέπει μεγάλο πάρτι!

”Το κακό στην όλη υπόθεση είναι οι θέσεις και οι απόψεις όλων σχεδόν των ”ειδικών” Ελλήνων χρηματιστηριακών αναλυτών, οι οποίοι διακαώς υποστηρίζουν ότι, σώνει και καλά, θα πάνε επάνω τα σαπάκια και θα πλουτίσουν αυτοί και οι δύσμοιροι επενδυτές τους.

Το λάθος, λοιπόν, τραγικά επαναλαμβάνεται. Η παγίδα είναι έτοιμη, έχει αρχίσει ήδη να μυρίζει το τυράκι (!) και τα δύσμοιρα τα ποντικάκια έχουν αρχίσει δειλά δειλά να πλησιάζουν προς τον χαμό τους.

Όταν λοιπόν θα συμβεί ο προσχεδιασμένος πανικός για το ποιος θα πρωτόφαει το τυράκι, τότε βεβαίως και η φάκα θα λειτουργήσει σαν ρομφαία επί της κεφαλής τους!... Όπως πάντα!...

Το 1988-92 έγινε μεγάλο πάρτι με την είσοδο των κατασκευαστικών εταιριών στο χρηματιστήριο. Σήμερα οι περισσότερες εταιρίες έχουν απαξιωθεί και διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής τους.

Φυσικά δεν αντιλέγω ότι το παιχνίδι θα ξαναπαιχτεί, για πολλοστή φορά, και πάλι. Την κατάλληλη στιγμή δεν σου κρύβω ότι θα το ξαναπαίξω και εγώ το παιχνίδι της αρπαχτής. Την τελευταία στιγμή και στα σίγουρα, όντας χορτάτος από τα υπερκέρδη των μεγάλων.

Είναι όμως μεγάλη αδικία να μιλάμε για την εκδίκηση των πτωχών, όταν, ρίχνοντας μια ματιά στα ιστορικά διαγράμματα, μας πιάνει μελαγχολία με την απόδοση και τη σταθερότητα διαχρονικά των τραπεζών και των μεγάλων εταιριών σε σχέση με τα σαπάκια.

Το πάθημα της νιότης μού έγινε μάθημα, κύριε Θανάση μου! Δυστυχώς προσπαθώ να περάσω το μήνυμα και στους άλλους, επί ματαίω, όπως κάποτε το 1988 μέσα στο ”ΝΑΟ” ένα γεροντάκι φώναζε και έλεγε: ”Αφήστε τις παλιοπαράγκες και πάρτε τράπεζες για να σωθείτε!!!”. Είχε άδικο;

Αλήθεια, σκέφτομαι πολλές φορές, ποιος άραγε να ήταν ο λόγος που καρδιοχτυπούσα κάποτε, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη μου στα ύψη, με βλακώδεις ουσιαστικά κινήσεις χωρίς μέλλον και προοπτική, στηρίζοντας το παιχνίδι των παπατζήδων;

Η ανθρώπινη βλακεία, της απληστίας και του εύκολου κέρδους, σε συνδυασμό με την απειρία τις νιότης μου, υποστηρίζω σήμερα!!!

Αυτό όμως δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνεται από ανθρώπους που έχουν την ωριμότητα της σκέψης και της γνώσης. Είναι τραγικό λάθος που δεν δικαιολογείται εύκολα...

Εκτός και αν...;

Λες ότι ”οι δέκα μετοχές που ”έπαιξαν” τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονται ήδη σε επίπεδα τιμών που δικαιολογούν αισιοδοξία για μία ανάλογη ”κούρσα” στο άμεσο μέλλον”.

Αν μπορούσες να φανταστείς πού θα πάνε αυτές οι πενήντα πρώτες, θα πάθαινες. Ένα μόνο σου λέω, φαντάσου τις με 120 P/E και γύρω στο 30 P/Bv λίαν επιεικώς.. για να μην σε τρομάξω περισσότερο.

Ήδη ο ΟΠΑΠ διαπραγματεύεται με 55 P/Bv, ξαποσταίνοντας στους πρόποδες του Ολύμπου, περιμένοντας και τις άλλες να τον φτάσουν.

Επ’ ευκαιρία σε πληροφορώ και το άλλο. Τα μερίσματα που απολαμβάνω τα τελευταία χρόνια είναι σχεδόν πάνω από 12% αφορολόγητα, αν και δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία σε αυτά, γιατί οι αποδόσεις στο πάνω κάτω είναι πολύ πιο σημαντικές.

”Δυστυχώς” είναι πολύ παιχνιδιάρες οι μεγάλες και σίγουρες, σε σχέση με τις μικρούλες και άμυαλες...

Θέλω να σου δώσω ένα παράδειγμα, έτσι, για την ιστορία. Εδώ και μια βδομάδα ξαναμαζεύω ΔΕΗ μετά από οκτώ μήνες υπομονής. Άλλωστε η υπομονή δεν στοιχίζει και τίποτα. Πολλοί λένε ότι είναι χάρισμα των γαϊδάρων.

Πουλάω τα κέρδη μου και μόνο στις Εθνική, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Cosmote, ΕΧΑΕ. Άλλωστε έχουν πολύ δρόμο ακόμη...

Τι έχεις να πεις; Κινδυνεύω να βουλιάξω;

Θα σταματήσει η ΔΕΗ να εισπράττει τους κόπους των καταναλωτών μαζί με την εισφορά στην ΕΡΤ, ή θα κλείσει η ΕΧΑΕ που είναι το άντρο του καπιταλισμού;

Και το τελευταίο: Όταν ο ημερήσιος τζίρος στο ΧΑΑ φτάσει και περάσει αισίως το 1 δισ. ευρώ, πάρε τα λεφτά και τρέχα... Κατά τα άλλα, επικρατεί ηρεμία πριν από τη θύελλα... Προσδεθείτε!!!

Με τιμή

ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΗΣ”

Υπεύθυνος για τη φιλοξενία:

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v