Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομηροι των placements...

Δεν αφήνουν τίποτα να πέσει χάμω! Ούτε ψίχουλο! Με το που δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να κάνει ”νέα κόλπα” με τη ΔΕΗ, έσπευσαν να ”αποκαλύψουν” τα άπλυτα της εταιρείας! Έτσι, η ΔΕΗ δεν έγινε η πρώτη στην Ευρώπη, κατά τα πρότυπα της Αγροτικής Τράπεζας. Σπείραμε ανέμους, θα θερίσουμε θύελλες. Η δήθεν ”στήριξη” των ξένων δεν είναι άνευ κόστους. Και είμαστε ακόμη στην αρχή...

Ομηροι των placements...
Δεν αφήνουν τίποτα να πέσει χάμω! Ούτε ψίχουλο! Με το που δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να κάνει ”νέα κόλπα” με τη ΔΕΗ, έσπευσαν να ”αποκαλύψουν” τα άπλυτα της εταιρείας!

Έτσι, η ΔΕΗ δεν έγινε η πρώτη στην Ευρώπη, κατά τα πρότυπα της Αγροτικής Τράπεζας. Σπείραμε ανέμους, θα θερίσουμε θύελλες. Η δήθεν ”στήριξη” των ξένων δεν είναι άνευ κόστους. Και είμαστε ακόμη στην αρχή...

Είναι δυνατόν οι ξένοι οίκοι να επιβάλλουν την πολιτική τους στην κυβέρνηση; Ασφαλώς και είναι. Κι ουδείς πρέπει να παραπονιέται γι’ αυτό, από τη στιγμή που οι άνθρωποι δεν ήρθαν από μόνοι τους.

Όταν τους φωνάζαμε για να ξελασπώσουν το ελληνικό δημόσιο, ξέραμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Όπως απολαύσαμε τα ”καλά” της συνεργασίας, θα υποστούμε τώρα και τις συνέπειές της. Διότι η κάθε συνεργασία έχει δύο όψεις. Το δούναι και το λαβείν.

Για να εξακολουθήσουν να έχουν λαμβάνειν, θα πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των placements.

Είμαστε εμείς εναντίον των αποκρατικοποιήσεων; Κάθε άλλο! Πιστεύουμε ότι οι αποκρατικοποιήσεις είναι το κλειδί για να βγει η ελληνική οικονομία από τον φαύλο κύκλο της. Μόνο που τα placements δεν είναι αποκρατικοποιήσεις.

Λειτουργούν ως ασπιρίνη στα δημόσια οικονομικά, αλλά δεν λύνουν το θέμα της αυξημένης παρουσίας του κράτους στην επιχειρηματική ζωή του τόπου.

Τα placements προσφέρουν γενναίες αμοιβές στους αναδόχους, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι λειτουργούν εν τέλει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα ηνία των δημόσιων επιχειρήσεων.

Αυτός ο ιδιωτικός τομέας στον οποίο αναφερόμαστε δεν είναι οι πελάτες - επενδυτές των ξένων οίκων. Έτσι δεν αλλάζουν οι διοικήσεις των κρατικών εταιρειών και πολύ περισσότερο η νοοτροπία που διέπει τη διαχείρισή τους...

Εμείς δεν έχουμε αμφιβολία. Η κυβέρνηση θα αποδεχτεί όλα τα αιτήματα των ξένων οίκων. Και η ΔΕΗ θα κάνει placement και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν. Αφού είμαστε όλοι ευχαριστημένοι (Ελληνες και ξένοι) με τη διοίκηση Παλαιοκρασσά, όπως και με τις παλαιότερες διοικήσεις της ΔΕΗ, έχουμε την πολυτέλεια να επιμένουμε στην ίδια πολιτική.

Μόνο που η Νέα Δημοκρατία είχε στιγματίσει, ως αντιπολίτευση, αυτή την πολιτική, όταν την υπερασπιζόταν μέχρι εσχάτων ο κ. Παπαντωνίου, και μιλούσε, τότε, για την αναγκαιότητα των πραγματικών ιδιωτικοποιήσεων. Κάποτε, έλεγαν κι αυτό...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v