Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι (εκ του ασφαλούς) ατσίδες με τα φράγκα!

Ο διάλογος συνεχίζεται! ”Μικροεπενδυτής–τζογαδόρος” απαντά στην προχθεσινή επιστολή αναλυτή για τους ”μάγκες της αγοράς” και σημειώνει για τους ”γκουρού” των διεθνών οίκων: ”Μπορούν να κατουρούν υδράργυρο, θειάφι, λειωμένο μολύβι ή ό,τι άλλο θέλουν. Αν και νομίζω ότι μάλλον σαμπάνια πίνουν εις υγείαν των μυριάδων ανόητων τζογαδόρων που εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τις αγορές!”.

Οι  (εκ του ασφαλούς) ατσίδες με τα φράγκα!
Ο διάλογος συνεχίζεται! Αναγνώστης μας, ο οποίος αυτοαποκαλείται ”μικροεπενδυτής–τζογαδόρος”, απαντά στην προχθεσινή επιστολή αναλυτή για τους ”μάγκες της αγοράς” και σημειώνει για τους ”γκουρού” των διεθνών οίκων:

”Μπορούν να κατουρούν υδράργυρο, θειάφι, λειωμένο μολύβι ή ό,τι άλλο θέλουν. Αν και νομίζω ότι μάλλον είναι σαμπάνια που πίνουν εις υγείαν των μυριάδων ανόητων τζογαδόρων που εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τις αγορές και φροντίζουμε για τα παχυλά τους μπόνους”! Ποιοι είναι οι πραγματικοί μάγκες;

”Διαβάζοντας την προχθεσινή επιστολή του φίλου σας αναλυτή, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Μάγκας και ατσίδας εκ του ασφαλούς, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορώ να γίνω κι εγώ ο μικροεπενδυτής-αλογομούρης. Εάν το κράτος έδινε το δικαίωμα μόνο στη UBS και σ’ εμένα το δικαίωμα να αγοράσω Αγροτική στα 2 ευρώ και έπειτα την πουλούσα στα 2,50 θα ήμουν ο πρώτος μάγκας με απόδοση κεφαλαίου 25% σε 10 ημέρες.

Να μην ξεχνάμε ότι η UBS αγόρασε όλα τα αδιάθετα δικαιώματα από την αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής στην εξαιρετικά προνομιακή τιμή των 2,00 ευρώ!!! Κανένας άλλος μέτοχος στον κόσμο δεν είχε την ευκαιρία ν’ αγοράσει τη μετοχή της Αγροτικής στην τιμή των 2 ευρώ!

Βεβαίως, εάν είσαι μεγάλος και σεβαστός οίκος του εξωτερικού έχεις τη δυνατότητα να εκτοξεύεις τις τιμές μετοχών κατά βούληση, αφού τα χρήματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι της τράπεζας αλλά των πελατών σου, παρουσιάζεις ό,τι αναλύσεις θέλεις, και βεβαίως οι ”γκουρού” που εργάζονται εκεί μπορούν να κατουρούν υδράργυρο, θειάφι, λειωμένο μολύβι ή ό,τι άλλο θέλουν.

Αν και νομίζω ότι μάλλον είναι σαμπάνια που πίνουν εις υγείαν των μυριάδων ανόητων τζογαδόρων που εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τις αγορές και φροντίζουμε για τα παχυλά τους ”μπόνους”.

Τώρα βέβαια εάν η ΑΤΕ με σημερινή κεφαλαιοποίηση 4,5 δισ. ευρώ κοστίζει όσο η Πειραιώς και η Γενική μαζί (σου περισσεύουν και 500 εκατ. να αγοράσεις τον Μαΐλλη και τη Δέλτα Συμμετοχών), δεν έχει ιδιαίτερη σημασία! Ή εφόσον φτάσει στην τιμή-στόχο των 7 ευρώ, λίγο ενδιαφέρει ότι θα κοστίζει όσο η Πίστεως ή όσο το 60%-65% της Εθνικής!

Και όλα αυτά για μια τράπεζα η οποία δεν θα ιδιωτικοποιηθεί ΠΟΤΕ και της οποίας η χρηστή διοίκηση θα εξαρτάται αποκλειστικά από το φιλότιμο των διοικούντων και την ανοχή και το φιλότιμο των κυβερνώντων!

Και να μην ξεχνάμε πόσο ”μάγκες” ήταν οι ελληνικές τράπεζες όταν αγόραζαν από το Δημόσιο την ΕΧΑΕ προς 3,75 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2003!

Οι πραγματικοί μάγκες, κ. Μαυρίδη, είναι ελάχιστοι. Ποιος μάγκας αναλυτής είχε το σθένος να ουρλιάξει ”ΑΓΟΡΑΣΤΕ!” όταν η Εθνική ξεφτιλίζονταν στα 10-12 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 6-7 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 9-10 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 4-5 ευρώ (δεν περιμένω από κανέναν να πετύχει τα απόλυτα χαμηλά); Να αναφέρουμε και διεθνή παραδείγματα;

Ποιος από τους μεγάλους οίκους είπε ”αγοράστε!” όταν η Ericsson πάλευε πέριξ του 1 (ΕΝΟΣ) ευρώ, η HypoBank στα 7-8 ευρώ, η SiemensS στα 35-38, η France Telecom στα 10, η UBS στα 30 φράγκα Ελβετίας, η Citigroup στα 25-28 ευρώ, η TYCO στα 12-14 και για να μη σας κουράζω ένας μεγάλος αριθμός διεθνών blue chips, που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προσφέρει αποδόσεις από 100%-2.000%;

Και για να αναφέρουμε και τα αντίστροφα παραδείγματα, πόσοι συνέστησαν τουλάχιστον ”αποχή” από εταιρίες όπως η Εnron και η Worldcom;

To εύκολο κέρδος από τov FTSE-20 πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Την Εθνική ο έξυπνος επενδυτής-τζογαδόρος θα την αγόραζε στα 10-14 ευρώ και έως τα 26 θα είχε ρευστοποιήσει. Για να αγοράσεις πάνω από τα 25-26 ευρώ ή θα έχεις επενδυτικό ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας ή μεγάλη διάθεση για ρίσκο ή εσωτερική πληροφόρηση.

Παραδέχομαι ότι είναι εξαιρετική μαγκιά να έχεις εξανεμίσει τρισεκατομμύρια δολαρίων από τους επενδυτές-τζογαδόρους (διεθνώς) χωρίς καμία επίπτωση στην καριέρα σου (με ελάχιστες εξαιρέσεις, για τα μάτια του κόσμου). Το ίδιο ισχύει και για τα πρόστιμα που κατέβαλαν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι. Άσε που μπορεί να ανακηρυχθείς και αναλυτής της χρονιάς του τραπεζικού

κλάδου της ΒΑ Αφρικής!

Παραδέχομαι ότι είναι μεγάλη μαγκιά να είσαι ιδιοκτήτης καζίνο, ν’ αλλάζεις τους κανόνες κατά τη διάρκεια των παιγνίων, να ξεβρακώνεις τους πελάτες σου και να σου λένε ευχαριστώ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ!

Αυτό που θα πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι οι αγορές πλέον ενέχουν κινδύνους που μπορεί να κάνουν τα ”κραχ” του παρελθόντος να μοιάζουν με ”παιδικές χαρές”. Να καταλάβουμε ότι κατά κύριο λόγο είμαστε τζογαδόροι, εφόσον αποδεχόμαστε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

Ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τη γνώμη κανενός ειδικού και επαγγελματία (εκτός εξαιρέσεων για τις οποίες ο καθένας έχει προσωπική άποψη). Και τέλος να είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε συμβεί, γνωρίζοντας ότι την αποκλειστική ευθύνη για τα κέρδη και τις ζημίες μας την έχουμε αποκλειστικά εμείς οι ίδιοι.

Με εκτίμηση

Ένας αμετανόητος κουμαρτζής

Υ.Γ.: Θα ήταν χρήσιμο να παρουσιάσετε (ολόκληρες εάν μπορείτε) αναλύσεις ξένων οίκων για την περίοδο 2000-2003. Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος!”.

Υπεύθυνος για τη φιλοξενία:

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v