Το Μαντείο των Δελφών έχει κλείσει...

Η χθεσινή συμπεριφορά της Σοφοκλέους έδειξε οτι η αγορά δεν έχει ”φάει τα ψωμιά της”. Ωστόσο, ίσως βρισκόμαστε στην πλέον ακατάλληλη εποχή για να κυνηγάει κάποιος τους δείκτες της αγοράς. Τα καλύτερα επίπεδα τιμών θα επιτευχθούν μέσα από έντονες - ενδεχομένως για πολλούς- αποκαρδιωτικές διακυμάνσεις.

Το Μαντείο των Δελφών έχει κλείσει...
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα δημοσιογράφο είναι να προσπαθήσει να παίξει το ρόλο της Πυθείας, επειδή συμβαίνει να έχει καθημερινή επαφή με επαγγαλματίες και ανθρώπους της χρηματιστηριακής αγοράς.

Έτσι, διαβάζουμε συχνά βαθυστόχαστες αναλύσεις για το αν ο δείκτης θα ανέβει ή θα πέσει, για το ποιά είναι τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης των χρηματιστηριακών δεικτών. Είναι μία συνήθης παγίδα που την έχουμε αντιμετωπίσει όλοι.

Στο ίδιομήκος κύματος βρίσκονται και οι αναλυτές. Για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους, πυκνά συχνά τολμούν παράτολμες προβλέψεις. Τις περισσότερες φορές οι προβλέψεις αυτές έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα.

Τις τελευταίες, λοιπόν, ημέρες η αγορά παίζει με τα νεύρα όλων όσων αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται ”γκουρού”. Την ώρα που πιστεύουν ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν πάρει για τα καλά την κατιούσα, αυτοί ανασταίνονται και το κλίμα αντιστρέφεται. Κι εκεί που ετοιμάζονται να βάλουν μέσα και τα ρέστα τους, πιστεύοντας ότι κάτι καλό επιτέλους θα συμβεί, η αγορά πέφτει πάλι σε αφασία.

Η Πυθία δεν κατοικεί πλέον στους Δελφούς. Αλλά και το Μαντείο των Δελφών έχει κλείσει προ πολλού και σήμερα λειτουργεί μόνο ως αρχαιολογικός χώρος. Όσοι δε επιμένουν να κάνουν βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις για τη Σοφοκλέους, πιστεύοντας ότι έχουν κληρονομήσει κάτι από την χάρη της Πυθείας, εκπλήσσονται καθημερινά.

Το χειρότερο το παθαίνουν όσοι επιμένουν να στηρίζονται σ’ αυτού του είδους τις αναλύσεις και επιχειρούν να ακολουθούν την αγορά κατά πόδας, αγοράζοντας στα ψηλά και πουλώντας στα χαμηλά. Προφανώς δεν έχουν ακούσει τους παλαιότερους, οι οποίοι λέγανε ότι τρία πράγματα δεν πρέπει κανείς να κυνηγά στη ζωή του: Τις γυναίκες, τα λεοφωρεία και τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η χτεσινή άνοδος της Σοφοκλέους είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η αγορά μας δεν έχει”φάει τα ψωμιά της”, όπως βιάστηκαν κάποιοι να πουν πριν από λίγες ημέρες. Η Σοφοκλέους έχει δυναμική. Αρκεί να της δοθεί η δυνατότητα να την αποδείξει.

Από την άλλη πλευρά, στον κόσμο αυτόν δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που μας επηρεάζουν, πέρα από το γεγονός ότι έχουμε ήδη ολοκληρώσει έναν πολύ μεγάλο κύκλο διόρθωσης και υπάρχει έτσι η αναγκαιότητα να ισορροπήσουμε σ’ ένα καλύτερο επίπεδο τιμών.

Οι διεθνείς αγορές είναι ο σημαντικότερος απ’ αυτούς τους παράγοντες, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Σε γενικές γραμμές υπάρχει αισιοδοξία, η οποία πηγάζει από την παρατήρηση ότι ο όγκος των συναλλαγών μειώνεται δραματικά σε κάθε πτώση των τιμών. Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμη για να μπορέσει η Σοφοκλέους να κάνει περισσότερα πράγματα...

Θ. Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v