Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και τώρα...”Βασικός Μέτοχος Νο2”

Είχαμε δεν είχαμε, το κάναμε ”βασικό μέτοχο” το Ασφαλιστικό των τραπεζών! Ο κ. Αλογοσκούφης είπε και... ξείπε, προφανώς λόγω Κομισιόν, και όλοι τώρα ψάχνουν να βρούν τη ”μαγική λύση”. Σήμερα κανείς (κυριολεκτικά!) δεν ξέρει πόσο πρέπει να αποτιμώνται οι τράπεζες που έχουν πρόβλημα. Όσο για τα ΔΛΠ, πάνε προφανώς για νέα παράταση. Θα δούμε άραγε τρίμηνα το... χειμώνα ή μήπως να σοβαρευτούμε λιγάκι;

Και τώρα...”Βασικός Μέτοχος Νο2”
Ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριζε πριν από λίγες μέρες ότι το ελληνικό Δημόσιο ήταν διατεθειμένο να συνεισφέρει οικονομικά κατά το ένα τρίτο στην επίλυση του Ασφαλιστικού των τραπεζών.

Χτες το ένα τρίτο έγινε ένα τεράστιο... μηδενικό, προφανώς κάτω από το βάρος της πίεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

”Μηδενικό” στα λόγια βεβαίως, αφού είναι σχεδόν προφανές ότι με κάποιο τρόπο θα βάλει το... χέρι του το Δημόσιο.

Ωστόσο, όποια και να είναι η ”ντρίπλα”, έχουν ήδη δημιουργηθεί νέα δεδομένα για την αγορά.

Πρώτον, είναι πολύ πιθανή (για να μην πούμε βέβαιη) πλέον μία νέα αναβολή στην εφαρμογή των ΔΛΠ. Κάποιοι μιλούν για τρίμηνο κι άλλοι (με μια δόση υπερβολής) λένε... ”καλό χειμώνα”!!!

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να δώσουμε άδικο σε όποιον καταλογίσει έλλειμμα οργάνωσης και προγραμματισμού στο υπουργείο Οικονομίας και στα ”συναρμόδια” υπουργεία.



Αυτό είναι το ένα θέμα. Ότι δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομίας να κάνει ανακοινώσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το Ασφαλιστικό των τραπεζών, δίχως προηγουμένως να έχει εξαντλήσει την εξέταση όλων των ενδεχόμενων σεναρίων.

Πόσο μάλλον όταν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατοικοεδρεύει η καχυποψία για κάθε ”ελληνική υπόθεση”. Κι όχι άδικα μετά τα όσα έχουν σημαδέψει τη σχέση μας με την Κομισιόν.

Η εφαρμογή των ΔΛΠ είναι το επόμενο μεγάλο θέμα. Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα θα πρέπει να εφαρμοστούν. Είναι μονόδρομος. Θα είναι όμως τραγελαφικό να εφαρμοστούν όταν θα εξυπηρετούν απόλυτα τα συμφέροντα των τραπεζών.

Φανταζόμαστε ότι ένα ανάλογο ”αίτημα” από τον κλάδο των κλωστηρίων (για παράδειγμα) θα είχε (ορθά) απορριφθεί. Σε κάθε περίπτωση η αναβολή της εφαρμογής των ΔΛΠ, υπέρ της οποίας στοιχημάτιζαν χτες παράγοντες της Σοφοκλέους, θα είναι πλήγμα στην αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.



Δεν έχουν όλες οι τράπεζες πρόβλημα με τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Όπως και δεν έχουν όλοι συμφέρον να λυθεί το θέμα για τους ανταγωνιστές τους. Παίζονται μεγάλα επιχειρηματικά παιγνίδια. Εντός και εκτός των συνόρων.

Η στήλη δεν θα μπορούσε να στηρίξει την αρχή της κρατικής συνεισφοράς σε υποθέσεις ιδιωτικών εταιρειών. Δεν μπορούμε, όμως, να αγνοήσουμε εξελίξεις σε έναν κλάδο που επηρεάζει καταλυτικά την κεφαλαιαγορά και να μην απαιτήσουμε την επίδειξη μεγαλύτερης προσοχής απ’ όλους….

΄

Διότι εδώ που έχουμε φτάσει η αγορά παίζει... ”κολοκυθιά” το αν θα κάνει ή δεν θα κάνει υποχρεωτική αύξηση η Εμπορική (πράγμα άκρως σημαντικό για την τιμή της μετοχής της), ενω απαιτούνται δόσεις ”μαντείας” για να γίνει οποιαδήποτε ορθή αποτίμηση και των υπόλοιπων τραπεζών που εμπλέκονται στο ασφαλιστικό πρόβλημα.

Είναι σοβαρά πράγματα αυτά;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v