Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φτάνει η ώρα της... Βραζιλίας;

Στο θέατρο η κορύφωση του δράματος προηγείται της κάθαρσης. Στη Σοφοκλέους βιώνουμε ένα δράμα τα τελευταία πέντε χρόνια, πλην όμως δεν έχει σημειωθεί ακόμη η κάθαρση. Προφανώς δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή της κορύφωσης. Ή, όπως λέγεται στην αργκό της Σοφοκλέους, ”δεν έχει έρθει η ώρα της... Βραζιλίας”!

Φτάνει η ώρα της... Βραζιλίας;
Στο θέατρο η κορύφωση του δράματος προηγείται της κάθαρσης. Στη Σοφοκλέους βιώνουμε ένα δράμα τα τελευταία πέντε χρόνια, πλην όμως δεν έχει σημειωθεί ακόμη η κάθαρση.

Προφανώς, δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή της κορύφωσης. Ή, όπως λέγεται στην αργκό της Σοφοκλέους, ”δεν έχει έρθει η ώρα της... Βραζιλίας”!



Τι να θέλει άραγε να πει ο ”ποιητής”; Δεν πρόκειται για γρίφο. Τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δίπλα μας που μπορεί να ”σκάσουν” και να προκαλέσουν αληθινό σοκ στην αγορά. Το έχουμε ξαναδεί το ίδιο έργο και στο παρελθόν. Κι η αλήθεια είναι ότι η αγορά έχει ανάγκη από τέτοια σοκ. Μόνο μέσα από τις μεγάλες διακυμάνσεις δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες.

Πόσες και πόσες εταιρίες δεν οφείλουν 200 και 300 εκατομμύρια ευρώ;

Αν μία εταιρεία από αυτές ”σκάσει”, αυτό από μόνο του μπορεί να είναι η αφορμή για ραγδαίες εξελίξεις. Θυμηθείτε, απλώς, ποιας έκτασης ήταν τελικά το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Πταίσμα μπροστά σ’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα...



Όλες οι μεγάλες χρηματιστηριακές κινήσεις στη Σοφοκλέους έγιναν έπειτα από ένα μεγάλο σκάνδαλο. Μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο όλοι είναι επιφυλακτικοί, επειδή όλοι το περιμένουν. Όταν ξεσπάσει, η αγορά μετράει τις απώλειες.

Αν οι απώλειες είναι μεγάλες, τότε γίνεται η αναγκαία ”αναπροσαρμογή”, η οποία και συνήθως φτάνει μέχρι του σημείου της υπερβολής. Αν οι επιπτώσεις είναι μικρότερες από τις αναμενόμενες, τότε η αγορά αντιδρά θετικά και η άνοδος έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουμε...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v