Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί

Όσο ο ανταγωνισμός απουσιάζει και τα κάθε λογής καρτέλ και συντεχνίες λυμαίνονται τις αγορές και τους καταναλωτές, απολύτως τίποτε δεν έχει επιτευχθεί. Ακόμη ασφαλέστερα, δε, τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί…

Τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η συζήτηση, ίσως, έχει μετατεθεί στο αν θα πάρουμε «διπλή» δόση από το Eurogroup, ή εάν θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους βάσει του πρωτογενούς πλεονάσματος που αναμένεται να παρουσιάσει η χώρα στο τέλος του έτους, όμως, στην πραγματικότητα τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί.

Η ανεργία παραμένει στο 27% και ξεπερνά το 64% για τους νέους, η ύφεση συνεχίζεται έντονη και μπορεί να φθάσει έως και το -5,3% εφέτος εάν επαληθευτεί η Moody’s, ή το -4,2% σύμφωνα με την Κομισιόν.

Το ΙΟΒΕ μπορεί να εντοπίζει θετικούς πρόδρομους δείκτες ή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, βάσει των μελετών του, όμως, με μόνη την εξαίρεση των κατασκευών, όπου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία λόγω επανεκκίνησης των μεγάλων έργων, και συγκεκριμένα των αυτοκινητοδρόμων, ουδείς εκ των λοιπών επιμέρους δεικτών του εμφανίζεται θετικός.

Στη Βιομηχανία, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για την παραγωγή παραμένουν αρνητικές, στη βάση του επιπέδου παραγγελιών και αποθεμάτων.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων παραμένουν κατά κύριο λόγο αρνητικές.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις παραμένουν αρνητικές, ενώ ελάχιστη αισιοδοξία υπάρχει για το βραχυπρόθεσμο μέλλον.

Συνολικά, δε, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν μεταβάλλονται, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται.

Στην εικόνα αυτή πρέπει να προστεθεί ότι οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να θυσιαστούν και εφέτος χάριν της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάγκης εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό, ενώ εάν δεν εξασφαλιστεί τελικά η περίφημη «διπλή δόση» τον Μάιο, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα θα συρθεί ακόμη περισσότερο…

Όλα αυτά, δε, όταν ακόμη τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη νιώσει τις επιπτώσεις από την περαιτέρω συρρίκνωση που θα υποστεί η αγοραστική τους δύναμη εξαιτίας του νέου φορομπαράζ το οποίο δρομολογείται, με τα μπιλιέτα των κάθε λογής φόρων επί των ακινήτων, που θα αρχίσουν να εμφανίζονται από τον Ιούνιο, αλλά και τον φόρο εισοδήματος, λίγο αργότερα…

Όσο για την αναζωπύρωση της πιστωτικής επέκτασης, αυτή ακόμη αργεί, αφού η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που δεν έχει καν ολοκληρωθεί, δεν επαρκεί από μόνη της για την εκ νέου τροφοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με ρευστότητα…

Υπό το πρίσμα αυτό, το έργο της ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι μόνον δυσχερές και επίπονο, αλλά θα διαρκέσει για πολύ περισσότερο από όσο θέλουν να μας κάνουν να ελπίζουμε οι «αισιόδοξοι» της παρέας.

Οι επιχειρήσεις μπορεί να βάζουν λουκέτο από τη μία μέρα στην άλλη, δεν ξανανοίγουν όμως με την ίδια ταχύτητα.

Δίχως αμφιβολία, δε, η μελανή αυτή εικόνα, όσο και εάν απαλύνεται από υποσχέσεις επενδύσεων, είτε εκ Κίνας, είτε μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αποτελεί τροφή για τις δυνάμεις εκείνες που επιδιώκουν αποσταθεροποίηση με στόχο την εξασφάλιση πολιτικού οφέλους.

Η κατάσταση παραμένει σοβαρή και θα ήταν σφάλμα να επιχειρείται ωραιοποίησή της, μέσω εξαγγελιών ότι ποσοστό της τάξης του 72% των επαγγελμάτων έχει απελευθερωθεί και ότι με τον τρόπο αυτό έχει επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης.

Όσο οι τιμές παραμένουν υψηλές, τίποτε δεν έχει επιτευχθεί.

Όσο ο ανταγωνισμός απουσιάζει και τα κάθε λογής καρτέλ και συντεχνίες λυμαίνονται τις αγορές και τους καταναλωτές, απολύτως τίποτε δεν έχει επιτευχθεί.

Ακόμη ασφαλέστερα, δε, τίποτε δεν έχει ακόμη κριθεί…


***Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v