Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία χρόνια λάθη με πολύ βαρύ τίμημα

Για κάθε μία μονάδα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ο παραγόμενος πλούτος μειώθηκε κατά δύο. Αν θέλαμε, η εικόνα θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

Τρία χρόνια λάθη με πολύ βαρύ τίμημα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για κάθε μία μονάδα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ο παραγόμενος πλούτος μειώθηκε κατά δύο.

Έτσι, η Ελλάδα μπορεί να «υπερηφανεύεται» ότι από το 2010 έως σήμερα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 10% ως προς το ΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα μείωσε και το ίδιο το ΑΕΠ της κατά περίπου 20%, με πρόβλεψη το ποσοστό αυτό να ανέβει σχεδόν έως το 25% ως το τέλος του έτους.

Πίσω από τους αριθμούς αυτούς, τους οποίους επικαλείται στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ, κρύβεται το γεγονός ότι όσοι κράτησαν τα ηνία της χώρας μας στη διάρκεια αυτού του διαστήματος επέλεξαν εσκεμμένα να εναποθέσουν το πλήρες βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στους ώμους δύο κατηγοριών πολιτών: των συνταξιούχων και των μισθωτών.

Αυτοί ήσαν τα εύκολα θύματα, στην πλειονότητά τους και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν είχαν τρόπο να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους, όπως χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας μπόρεσαν να κάνουν, διαφεύγοντας έτσι τόσο τα λεγόμενα οριζόντια μαχαίρια, όσο και τις φορολογικές επιβαρύνσεις που τα ακολούθησαν.

Η απουσία μέτρων περιστολής της φοροδιαφυγής και η μείωση της ζήτησης που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών συνέβαλαν καθοριστικά στη βύθιση της χώρας σε μια πρωτοφανή ύφεση, όμοια της οποίας δύσκολα απαντά κανείς στην οικονομική ιστορία της Υφηλίου, σε καιρό ειρήνης.

Αντίστοιχα, δύσκολα απαντά κανείς τη σθεναρότητα με την οποία οι κυβερνώντες φρόντισαν να κρατήσουν ερμητικά κλειστή την ελληνική οικονομία, αρνούμενοι να ανοίξουν τις αγορές και τα επαγγέλματα στον ανταγωνισμό.

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, οι πολίτες ήσαν αντιμέτωποι με υψηλές τιμές προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων και οι επιχειρήσεις με υψηλά κόστη σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων τους.

Δύο αγορές, αυτή της ενέργειας και εκείνη των μεταφορών, μολονότι άνοιξαν στα χαρτιά παραμένουν το άντρο ολιγοπωλιακών συμφερόντων, στρεβλώνοντας τους όρους ανταγωνισμού και διατηρώντας τις τιμές σε υψηλά επίπεδα κατά τρόπο τεχνητό.

Ποια είναι η προσήκουσα τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ουδείς γνωρίζει, συμπεριλαμβανομένης ακόμη και της ίδιας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία έχει προκηρύξει την εκπόνηση ειδικής μελέτης ώστε να το μάθει.

Αντίστοιχα, η διατήρηση των κωλυμάτων εισόδου σε σειρά επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών, των δικηγόρων και άλλων που περιγράφει σε αναλυτική του έρευνα το ΚΕΠΕ, συνέδραμε στην άμεση ή και έμμεση διαιώνιση των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, γεγονός που δεν επέτρεψε την αποκλιμάκωση των τιμών.

Μόνον τώρα, μετά από τρία χρόνια αιματηρών θυσιών, στη διάρκεια των οποίων χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, η ανεργία εκτοξεύτηκε σε επίπεδα άνω του 27% και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώθηκε άνω του 50%, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τάσεις αποπληθωρισμού τιμών.

Πόσο πιο εύγλωττα είναι δυνατόν να αποτυπωθεί σε μια οικονομία η άρνηση προώθησης πραγματικών διαρθρωτικών αλλαγών, από την τρομακτική αντίσταση που επιδείχτηκε στη μείωση των τιμών παρά την καταβαράθρωση της ζήτησης;

Αν σήμερα οι πολίτες αυτής της χώρας βιώνουν τα δεινά μιας λυσσαλέας ύφεσης, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι, πρώτον, ουδείς προσπάθησε πραγματικά να διευρύνει τη φορολογική βάση έτσι ώστε όλοι να πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί και, δεύτερον, ουδείς εξ όσων κράτησαν τα ηνία του τόπου θέλησε να ανοίξει τις αγορές και τα επαγγέλματα στον ανταγωνισμό, ώστε να υπάρξει μείωση τιμών και είσοδος νέων «παικτών» σε αυτά.

Σήμερα, στη μία το μεσημέρι, οι φίλτατοι Ι. Στουρνάρας και Κ. Χατζηδάκης θα καθίσουν ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου, ώστε να παραθέσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων.

Από τα σχέδια αυτά και από την ταχύτητα υλοποίησής τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο η μείωση της ανεργίας στη χώρα όσο και η επιστροφή της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ας ελπίσουμε ότι έχουν αποκομίσει ορισμένα μαθήματα από τα λάθη των προκατόχων των θέσεών τους κατά την τελευταία τριετία…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v