Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας είναι ο εχθρός: ο λαϊκισμός

Τα συμφώνησαν πριν από μία εβδομάδα και πήραν έτσι το πράσινο φως για μια κολοσσιαία δόση ύψους έως και 12 δισ. ευρώ. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να τα παίρνει πίσω. Αν όχι για να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων, τότε γιατί;

Ένας είναι ο εχθρός: ο λαϊκισμός
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για ένα κόμμα το οποίο φέρει το κυριότερο μερίδιο ευθύνης τόσο για το αμαρτωλό παρελθόν που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, όσο και για πολιτικές όπως η υπερφορολόγηση, που ακολουθήθηκαν εντός μνημονίου και γενίκευσαν την ύφεση, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να μη μαθαίνει από τα λάθη του.

Η τηλεφωνική παρέμβαση του προέδρου του, Ευάγγ. Βενιζέλου, χθες, στη διακομματική επιτροπή που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο, μέσω της οποίας έθεσε θέμα άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, καθιστά σαφές ότι το συγκεκριμένο κόμμα στέκει πρόθυμο να θυσιάσει τη μάχη της ουσίας, χάριν εκείνης των εντυπώσεων.

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που απαρτίζουν την τρικομματική κυβέρνηση κάθισαν πρόσφατα γύρω από ένα τραπέζι και συμφώνησαν, σε συνεννόηση και με την τρόικα των δανειστών μας, να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, και ειδικά του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.

Συμφώνησαν, όμως, το ζήτημα αυτό να τεθεί τον Ιούνιο, κατά την επόμενη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και όχι τώρα.

Ανεξάρτητα από το σκεπτικό επί του οποίου κατέληξαν στην απόφασή τους αυτή οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, γεγονός παραμένει ότι την έλαβαν, και μάλιστα ιδιαίτερα πρόσφατα, καθώς και ότι χάριν αποφάσεων όπως αυτή δόθηκε το πράσινο φως από την τρόικα για τη σταδιακή εκταμίευση μιας κολοσσιαίας δόσης, η οποία ελπίζεται ότι μπορεί να ανέλθει έως και τα 12 δισ. ευρώ.

Χθες, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου με το οποίο γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών της, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει να ανατρέψει αποφάσεις που είχε λάβει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Το έπραξε δε αυτό χάριν ενός σκεπτικού το οποίο ατύπως διένειμε προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, βάσει του οποίου το ΠΑΣΟΚ νομιμοποιείται να ζητήσει μέτρα χαλάρωσης της φορολογικής πολιτικής, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, διότι αυτό ήταν που είχε επωμιστεί το κυριότερο μερίδιο πολιτικού κόστους, θεσμοθετώντας το μπαράζ φόρων του 2011.

Ένα μπαράζ φόρων, ας θυμηθούμε, το οποίο είχε καταστεί αναγκαίο μετά την παντελή κυβερνητική απραξία, το καλοκαίρι του 2011, την απουσία προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τον διωγμό της τρόικας, τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους.

Μιας κατάστασης, δηλαδή, που το ίδιο το τότε κυβερνών κόμμα είχε προκαλέσει, πρωτοστατούντος του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κρατούσε τα ηνία της οικονομικής πολιτικής.

Σήμερα, που η αξιοπιστία της χώρας εμφανίζεται σταδιακά να αποκαθίσταται και διαφαίνεται ένα αμυδρό, πλην σαφές, φως στο βάθος του τούνελ, ο κ. Βενιζέλος εμφανίζεται πρόθυμος να θέσει εκ νέου εν αμφιβόλω αυτήν την αξιοπιστία.

Δίχως αμφιβολία, η υπερφορολόγηση, και ειδικά η μεγιστοποίηση των φόρων στην κατανάλωση, όπως η διατήρηση του ΦΠΑ στο εξωφρενικό επίπεδο του 23%, επιδρά καταλυτικά στη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, με προφανείς επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα αλλά και στην πορεία της οικονομίας.

Το ζήτημα όμως αυτό τέθηκε, και μάλιστα μόλις πριν από μία εβδομάδα, και ο φίλτατος κ. Βενιζέλος συμφώνησε, από κοινού με τους κυβερνητικούς του εταίρους, να παραπεμφθεί η υπόθεση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση για τον Ιούνιο.

Σήμερα, κρίνει ότι το ΠΑΣΟΚ «δικαιούται και υποχρεούται», όπως σημειώνει στο κείμενο της άτυπης ενημέρωσής του, να ηγηθεί της μάχης για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ώστε να καρπωθεί το πολιτικό όφελος, αλλά και να ανοίξει, για ακόμη μία φορά, ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας.

Προφανώς, ελάχιστα έχει διδαχθεί από την αξία του να κρατάς τον λόγο σου…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v