Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθαρές λύσεις τώρα για δάνεια, εφορία

Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, με το κάθε νοικοκυριό να παίζει με τα σεντς και όχι πια με τα ευρώ για να μπορέσει να διατηρήσει μια επίφαση αξιοπρέπειας, απαιτούνται, αν μη τι άλλο, ξεκάθαρες και βιώσιμες λύσεις.

Καθαρές λύσεις τώρα για δάνεια, εφορία
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, με το κάθε νοικοκυριό να παίζει με τα σεντς και όχι πια με τα ευρώ για να μπορέσει να διατηρήσει μια επίφαση αξιοπρέπειας, απαιτούνται, αν μη τι άλλο, ξεκάθαρες και βιώσιμες λύσεις.

Δίχως αυτές, όχι μόνον την «επόμενη ημέρα» της κρίσης δεν θα μπορέσουμε να δούμε, αλλά ούτε και την κοινωνία μας να κρατήσουμε ολάκερη.

Οι δύο βασικές ρυθμίσεις σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων που ανακοινώθηκαν χθες θυμίζουν σε μεγάλο βαθμό «κενό πουκάμισο».

Πρώτον, η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», στεγαστικά ή άλλα, εξαιρεί τους μη ενήμερους δανειολήπτες και ταυτόχρονα θέτει ένα ασφυκτικό πλαίσιο προϋποθέσεων βάσει του οποίου επίσης εξαιρείται η συντριπτική πλειονότητα των ενήμερων δανειοληπτών.

Αναρωτιέται κανείς γιατί μπήκαν στον κόπο να την ανακοινώσουν, παρουσιάζοντάς την μάλιστα ως επιτυχία της «τελευταίας στιγμής» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα…

Σε μια κοινωνία όπου ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται όχι μέρα με τη μέρα, αλλά ώρα με την ώρα, είναι αδιανόητο να εξαιρείται κάποιος από τη ρύθμιση μιας ενυπόθηκης υποχρέωσής του εάν δεν μπόρεσε να πληρώσει λίγες δόσεις.

Αντίστοιχα, τα πλαφόν που τίθενται για το οικογενειακό εισόδημα, το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής και τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου είναι πέρα για πέρα ασφυκτικά και εξαιρούν όσους πράγματι παλεύουν σήμερα ώστε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Δεύτερον, η σύγχυση και η ασάφεια που συνόδευσαν τις εξαγγελίες περί ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, βάσει των οποίων ενδέχεται να εξαιρεθούν από το όφελος της νέας ρύθμισης όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε κάποια προηγούμενη, οφείλουν αμέσως να ξεκαθαριστούν.

Είναι τζάμπα κόπος η εξαγγελία μια ρύθμισης την οποία προσδοκούν εκατομμύρια φορολογουμένων ώστε να μπορέσουν να βάλουν σε κάποια τάξη τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που σώρευσε στις πλάτες τους η πολιτική της υπερφορολόγησης, όταν δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το ποιοι μπορούν να ενταχθούν σε αυτήν.

Υπό το πρίσμα αυτό, απαιτείται αμέσως το ξεκαθάρισμα του τοπίου εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών με την παροχή διευκρινίσεων, ακόμη και σήμερα.

Είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα να δημιουργείται η εντύπωση πως της ρύθμισης εξαιρούνται όσοι έχουν υπαγάγει κατά το παρελθόν σε κάποιας μορφής ρύθμιση τις έως τότε ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και σαφώς άλλο το να αφήνεται να εννοηθεί ότι στην τρέχουσα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έκτοτε και έως τις 31.12.2012.

Αφορά, δε, δυστυχώς για ακόμη μία φορά εκατομμύρια συμπολιτών μας το ζήτημα αυτό.

Αφορά όλους αυτούς οι οποίοι, φρόντισαν να είναι ενήμεροι ως προς τις ρυθμισμένες οφειλές τους προς την εφορία έως και αυτήν τη στιγμή, αλλά στάθηκαν αδύναμοι να σηκώσουν το βαρύ φορτίο των περυσινών φόρων.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πώς πιστεύει ότι εκτινάχθηκαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τόσο στη διάρκεια του 2012 όσο και το πρώτο δίμηνο εφέτος, αν όχι εξαιτίας του δράματος που βιώνουν καθημερινά εκατομμύρια φορολογουμένων;

Αντίστοιχα, για να μην οδηγούνται αυτοί οι άνθρωποι από τη μία ρύθμιση στην άλλη, σωρεύοντας δόσεις για τη σταδιακή αποπληρωμή των βεβαιωμένων οφειλών της κάθε οικονομικής χρήσης ξεχωριστά, γιατί δεν απλώνεται η κουβέρτα της ρύθμισης ώστε να συμπεριλάβει ακόμη και ρυθμισμένες οφειλές;

Πόσο πιο δύσκολη ή περίπλοκη πρέπει να κάνει η Πολιτεία τη ζωή του καθενός μας;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v