Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βήχας και…. χρέη δεν κρύβονται

Όσο καθυστερούν να το λύσουν, τόσο το πρόβλημα θα φουντώνει, καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ώρα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων έχει έρθει…

Βήχας και…. χρέη δεν κρύβονται
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσο καθυστερούν να το λύσουν, τόσο το πρόβλημα θα φουντώνει, καθιστώντας ακόμη δυσχερέστερη την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι παντός είδους ληξιπρόθεσμες οφειλές πνίγουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα περιορίζονται στην ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αδυνατώντας να καταλήξουν σε οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Η νέα δραματική άνοδος που σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, κατά 1,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, ανεβάζουν το σύνολό τους σε ποσό άνω των 56 δισ. ευρώ και καθιστούν σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση στάσης πληρωμών.

Αντίστοιχη εικόνα δίνει και η πορεία των κόκκινων δανείων, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται αλματωδώς, ενώ, ήδη, δεν εξυπηρετούνται δάνεια ύψους 57,5 δισ. ευρώ ή ποσοστό της τάξης του 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών, ύψους 230 δισ. ευρώ.

Όσο όμως δεν δίνεται μια διέξοδος για τη σταδιακή αποπληρωμή των κάθε λογής υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, πρώτον, το πρόβλημα διογκώνεται, με προφανείς αρνητικές συνέπειες τόσο για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και συνολικά για την οικονομία και, δεύτερον, δημιουργείται μια νέα τάξη πολιτών στα μάτια των οποίων είναι θεμιτή η αποφυγή των υποχρεώσεών τους υπό το παρόν κλίμα οικονομικής δυσπραγίας.

Σε μια χώρα στην οποία ήδη η φοροδιαφυγή αποτελεί εθνικό σπορ, η δημιουργία μιας νέας τάξης ανθρώπων, έως πρότινος νομοταγών φορολογουμένων, που όμως πλέον αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ισοδυναμεί με ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας.

Προτάσεις, όπως αυτή που υπέβαλαν μόλις χθες οι παραγωγικοί φορείς (Ένωση Επιμελητηρίων, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) για την κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι το τέλος του έτους, και τον διακανονισμό τους με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, οφείλουν να εισακουστούν, και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Αντίστοιχα, η εξώθηση φυσικών προσώπων και νοικοκυριών στα άκρα, μέσω απειλών κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων για ποσά ακόμη και από 300 ευρώ, αντί της ρύθμισης των οφειλών τους μέσω σημαντικού αριθμού δόσεων, συνιστά μια κοινωνικά βάναυση πολιτική, η οποία αρμόζει μόνον σε ανάλγητα κράτη.

Την ίδια ώρα που η φοροδιαφυγή μαίνεται ανεξέλεγκτη, εξαιτίας της ανικανότητας των αρμόδιων αρχών να την πατάξουν, οι ίδιες αυτές Αρχές εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε όσους είναι κατά τεκμήριο ειλικρινείς, δηλαδή στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκαλώντας, δικαίως, την οργή τους.

Απαιτείται, άραγε, ιδιαίτερη διορατικότητα ώστε να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι, πρώτον, οι αρχές αυτές χρειάζονται τη βοήθεια τρίτων, από τον ιδιωτικό τομέα, για να τους συνδράμουν στο έργο της πάταξης της φοροδιαφυγής και, δεύτερον, ότι συνολικά η άσκηση πίεσης προς τους αδυνάμους οδηγεί σε όξυνση του προβλήματος και τελικά σε κοινωνική αναταραχή;

Τι μέγεθος έχουν, άραγε, οι παρωπίδες όσων αρνούνται να επιτρέψουν την άμεση ενεργοποίηση ενός λογικού μηχανισμού σταδιακής αποπληρωμής των οφειλών αυτών, η οποία να είναι προσήκουσα για τις σημερινές δυνατότητες των οφειλετών;

Η ανέχεια μεγάλου αριθμού πολιτών, κατά τα φαινόμενα, δεν τους έπεισε.
Ίσως τους πείσει η περαιτέρω διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v