Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ανεξάρτητο κρατίδιο της Κολοπετινίτσας…

Η πρόσφατη παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων προς το ΣΔΟΕ να διερευνήσουν τους τοπικούς άρχοντες από το 2003 συνιστά ενδεχομένως μια «θεάρεστη» πράξη.
Θα κριθεί, όμως, εκ του αποτελέσματος…

Στο ανεξάρτητο κρατίδιο της Κολοπετινίτσας…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ένα ωραίο πρωί, περί τα μέσα της δεκαετίας του ’90, υφυπουργός Εσωτερικών της τότε κυβέρνησης, τον οποίο είχα επισκεφτεί στο γραφείο του, μου έδειξε μια επιστολή κοινοτάρχη ορεινού χωριού της Β. Ελλάδος, λέγοντάς μου: «Και δαύτους τι να τους κάνω;».

Στην επιστολή, η οποία ήταν λιτή και περιεκτική, ο κοινοτάρχης ανέπτυσσε διάφορα επιχειρήματα και κατέληγε στην επισήμανση ότι «ως εκ τούτου η κοινότητα… τάδε εξαιρείται των διατάξεων του νόμου… δείνα», ο οποίος, όμως, προφανώς ίσχυε για ολόκληρη τη λοιπή επικράτεια.

Με λίγα λόγια, ο φίλτατος κοινοτάρχης είχε κρίνει και είχε αποφασίσει ότι η περιοχή στην οποία είχε εκλεγεί συνιστούσε λίγο-πολύ ένα ανεξάρτητο κρατίδιο ή μάλλον βασίλειο, το οποίο μπορούσε να αγνοεί, κατά το δοκούν, τους νόμους του κράτους.

Ανεξάρτητα της όποιας έκβασης της υπόθεσης αυτής, η νοοτροπία που είχε ο συγκεκριμένος αιρετός άρχοντας χαρακτήριζε και εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να χαρακτηρίζει μια σημαντική μερίδα, αν όχι την πλειονότητα, των εκλεγμένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Πέραν των γνωστών «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», σχετικά με την κατεύθυνση των δρόμων της περιοχής τους, τα οικόπεδα που δεσμεύουν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα με στόχο να κάνουν μία πλατεία ή ένα ΚΑΠΗ, δίχως όμως να αποζημιώνουν τους ιδιοκτήτες τους, την είσπραξη τελών ή μη από τους φορολογούμενους συμπολίτες τους, ή την όποια άλλη αυθαιρεσία κρίνουν σκόπιμο να πράξουν, ένα βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας των ΟΤΑ στην Ελλάδα ήταν και παραμένει η αδιαφάνεια.

Μια κατάσταση την οποία γλαφυρά και αναλυτικά περιγράφει σε ετήσια βάση ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, κατατάσσοντας τους ΟΤΑ στις κορυφαίες βαθμίδες της κλίμακας διαφθοράς στο ελληνικό δημόσιο.

Παράνομες προσλήψεις και καταχρήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, όπως διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μέσω προμηθειών, έργων και κάθε άλλης πρόσφορης οδού.

Οι ίδιοι προφανώς τα αρνούνται, οι υποθέσεις τους όμως «απασχολούν» πέραν του κ. Ρακιντζή, πλέον, και τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Η πρόσφατη παραγγελία τους προς το ΣΔΟΕ, ωστόσο, να διενεργήσει εκτενείς ελέγχους οικονομικών στοιχείων, φορολογικών και τραπεζικών, όλων των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 2003 και μετά, καθώς και όλων των επιθεωρητών μεταφορών, υγείας, εργασίας και περιβάλλοντος, συνιστά ένα μεγαλεπήβολο, αν όχι τιτάνιο, έργο.

Ένα έργο ικανό, ενδεχομένως, να καταστήσει το ΣΔΟΕ σώμα αποκλειστικής ενασχόλησης με το αντικείμενο αυτό για την επόμενη δεκαετία…

Την ίδια ώρα που εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ δηλώνουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ότι θα χρειαστούν δύο έως τρεις μήνες για να αποφανθούν σχετικά με τη νομιμότητα ή μη των καταθέσεων τεσσάρων φυσικών προσώπων, συγγενών του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πώς είναι δυνατόν να ζητείται η διερεύνηση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων ανθρώπων, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος;

Η διαφάνεια ήταν και παραμένει μέγα ζητούμενο σε αυτόν τον τόπο, ο οποίος στέκει ταλαιπωρημένος, όπως και οι κάτοικοί του, από τη διαφθορά και τη διασπάθιση του χρήματος των φορολογουμένων.

Η ανάγκη κάθαρσης είναι σαφής.

Ελάχιστα όμως εξυπηρετείται από την εξάντληση της τυπικής υποχρέωσης που έχει το δικαστικό σώμα να διερευνήσει και να πατάξει τυχόν ποινικά κολάσιμα φαινόμενα, μέσω της παραγγελίας για τη διενέργεια των ελέγχων αυτών.

Εάν το ελληνικό κράτος επιθυμεί για μια φορά να φανεί σοβαρό, ας επενδύσει στη στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων ή ας αναθέσει το έργο της διερεύνησης σε ανεξάρτητους ελεγκτικούς οίκους, οι οποίοι με τη συνοδεία ενδεχομένως των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών θα μπορέσουν να το φέρουν σε πέρας.

Διαφορετικά, ακόμη και αυτή η περίπτωση θα παραμείνει ένα απλό πυροτέχνημα…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v