Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν λυγίζουν και οι ΤΙΤΑΝες…

Όταν ο επικεφαλής μιας ιστορικής βιομηχανικής και εξαγωγικής επιχείρησης δηλώνει ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα λόγω ύφεσης και πιστωτικής ασφυξίας, ίσως είναι καιρός η κυβέρνηση να το «ξαναδεί το έργο»…

Όταν λυγίζουν και οι ΤΙΤΑΝες…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ είναι μια ιστορική ελληνική βιομηχανία.

Με επιχειρηματική δράση άνω των 110 ετών και παρουσία στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά άνω των 100 ετών, είναι αδιανόητο να θεωρείται οτιδήποτε λιγότερο.

Πρόκειται για μια εταιρία η οποία απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους, υπήρξε μέρος του θαύματος της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης της Ελλάδας και της οικονομίας της και σαφώς πρωτοπόρος στις εξαγωγές.

Άρχισε να εξάγει προϊόντα φτιαγμένα στην Ελλάδα από το 1933 και έως το 1980 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση της χώρας.

Δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην Αφρική (Αίγυπτος) και συνολικά σε 13 χώρες, κατακτώντας, το 2009, σε επίπεδο ομίλου (TITAN Cement S.A.) την πρώτη θέση στην κατάταξη "Top Companies for Leaders" για την Ευρώπη και την όγδοη θέση στην ίδια λίστα παγκοσμίως.

Χθες, ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία της, ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, δεν δίστασε να ομολογήσει ότι η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της εκτός Ελλάδος.

Παρότι η εταιρεία διευκρίνησε σήμερα ότι δεν είναι στις προθέσεις της μια τέτοια κίνηση τα όσα αναφέρει ο κ. Παπαλεξόπουλος δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητα.

Με συνέντευξή του στη "Welt am Sonntag", αναφέρεται στις δυσκολίες δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων και στη συνεπακόλουθη μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους, καθώς και στην πτώση της ζήτησης του τσιμέντου στην πατρίδα μας, στο επίπεδο, όπως λέει, του '60.

"Είμαστε μια εταιρία με ιστορία 110 ετών εδώ στην Ελλάδα. Η παράδοση αυτή δημιουργεί και μεγάλη ευθύνη. Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν η κατάσταση μακροπρόθεσμα θα σταθεροποιηθεί ή εάν η κρίση έχει όντως περάσει. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εναλλακτική", τονίζει ο κ. Παπαλεξόπουλος και επισημαίνει ότι δανείζεται πλέον με πολύ δυσμενέστερους όρους. "Αυτό δεν γίνεται να συνεχιστεί, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε…".

Αν όμως η κατάσταση έχει έτσι για μια ιστορική βιομηχανική και εξαγωγική εταιρία, με διεθνή παρουσία, ποιά μπορεί να είναι η "εναλλακτική" για τη λοιπή επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται στον ίδιο κλάδο ή και τη λοιπή κατασκευαστική αγορά; Το λουκέτο;

Μια αγορά η οποία θεωρούνταν η ατμομηχανή της οικονομικής δραστηριότητας έως πριν από λίγα χρόνια στέκει σήμερα τσακισμένη από την πιστωτική ασφυξία που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τη χώρα μας, αλλά και την υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων…

Δεν υπάρχει αγορά η πορεία της οποίας να απεικονίζει καλύτερα τις επιπτώσεις από την απουσία ρευστότητας και την υπερφορολόγηση, που μαστίζει την ελληνική οικονομία στη διάρκεια των δύο-τριών τελευταίων ετών.

Όλα αυτά, δε, γιατί; Επειδή όσοι κράτησαν τα ηνία του κράτους την τελευταία τριετία επέλεξαν να θυσιάσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα στον βωμό της διατήρησης αλώβητου αυτού του κράτους.

Όταν αρνείσαι πεισματικά να συρρικνώσεις τον δημόσιο τομέα, έστω και από όσους επίορκους τον "υπηρετούν" και αντί αυτού φορολογείς λυσσαλέα τους πολίτες, και μάλιστα μόνον όσους μπορείς να στοχεύσεις, ήτοι τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τότε σκοπίμως εξοντώνεις τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τη δυνατότητα αυτής της χώρας να βγει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπαλεξόπουλος δεν κρύβει τα λόγια του: "Μια μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων διαθέτει μεγάλη υπομονή. Όμως, κοιτάξτε: οι άνθρωποι έχουν παιδιά και κανένα από αυτά τα παιδιά δεν βρίσκει δουλειά. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60%. Πολλοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί καταστροφή για τη χώρα".

Μια καταστροφή η οποία στρώνει τον δρόμο για μια ακόμη μεγαλύτερη…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v