Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδού το πεδίο της επόμενης μάχης…

Με στόχευση και όραμα, σε μια Ελλάδα που παραπαίει, δίνουν την καθημερινή μάχη επιβίωσης και επικράτησής τους στην αγορά δεκάδες επιχειρηματίες. Ορισμένες από τις ιδέες τους ίσως φανούν χρήσιμες και σε άλλους…

Ιδού το πεδίο της επόμενης μάχης…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στον προθάλαμο γραφείου γνωστού τραπεζίτη ο διάλογος δύο επιχειρηματιών, προφανώς υποψήφιων δανειοληπτών, αφορούσε τι άλλο παρά την κρίση και τις προσπάθειές τους να την αντιμετωπίσουν.

«Στα 52 μου, και αφού έκλεισα 2 καταστήματα ειδών επίπλωσης κουζίνας στην επαρχία και ένα στην Αθήνα, τι μπορώ να κάνω;», αναρωτιόταν ο ένας, για να προσθέσει: «Πρέπει να αρχίσω ξανά από την αρχή, και μάλιστα σε μια ανύπαρκτη αγορά(…)». «Δεν ξέρω αν έχω το κουράγιο…».

«Προσαρμογή, φίλε μου», του απάντησε στωικά ο άλλος, κατά δύο χρόνια νεότερός του. «Προσαρμογή και επιβίωση. Αν δεν προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, δεν θα επιβιώσουμε», πρόσθεσε και του θύμισε ότι οι εξαγωγές για κάποιον που έχει το κουράγιο να μπει στη μεταποίηση, είναι μονόδρομος.

Στον διάλογο αυτών των δύο ανθρώπων, οι οποίοι περίμεναν υπομονετικά τον τραπεζίτη, με αιτήματα είτε ρύθμισης υφιστάμενων υποχρεώσεών τους, είτε εξασφάλισης νέας χρηματοδότησης, απάντηση ίσως δίνουν οι προσπάθειες όσων ήδη κοιτάζουν προς τα έξω, και μάλιστα με νέο βλέμμα, το οποίο δεν στοχεύει μόνον στις εξαγωγές αλλά και στη χρηματοδότηση.

Για παράδειγμα, αντλώντας από τη χθεσινή ειδησεογραφία, υπάρχει η περίπτωση της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Persado, απότοκο της εταιρείας Upstream, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 15 εκατ. δολ., από την Bain Capital Ventures, για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών της σχεδίων στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Persado, Αλέξης Βρατσκίδης, και ο πρόεδρος της Upstream, Μάρκος Βερέμης, παρέθεσαν το όραμά τους στην αμερικανική Bain Capital Ventures, η οποία συμφώνησε να βάλει τα λεφτά της για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Ποιο ακριβώς είναι αυτό το όραμα μικρή σημασία ίσως έχει. Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι υπήρξε όραμα, υπήρξε ιδέα, υπήρξε σχέδιο και τρόπος χρηματοδότησής του.

Αντίστοιχα, αντλώντας επίσης από τη χθεσινή ειδησεογραφία, 26 δυναμικές εταιρείες, μεταξύ τους και «πρωταθλητές» στην καινοτομία, παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στη Διεθνή Έκθεση GSMA Mobile World Congress 2013 που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη στα τέλη του μήνα.

Θα πείτε, ίσως, πού είναι η είδηση και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Για ακόμη μία διεθνή έκθεση πρόκειται, αντίστοιχες των οποίων έχουν επισκεφθεί εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες κατά το παρελθόν.

Πρόκειται, όμως, για την πρώτη επίσημη ελληνική συμμετοχή στην έκθεση αυτή, η οποία αναμένεται να προσελκύσει περίπου 70.000 επισκέπτες και υλοποιείται μέσω νέων εταιρειών, σε έναν πρωτοποριακό και ιδιαίτερα απαιτητικό κλάδο, με στόχο το διεθνές κοινό.

Το κοινό που βρίσκεται εκτός των συνόρων μιας χώρας, η οποία μετρά αθροιστική ύφεση άνω του 25% και ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, ιδίως μεταξύ των νεότερων ηλικιών.

Αντίστοιχες απαντήσεις, στον προβληματισμό που ανέπτυσσαν οι δύο επιχειρηματίες, στον προθάλαμο του τραπεζίτη, δίνουν καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν, με το δικό της τρόπο η κάθε μία, να αντιπαλέψουν την κρίση.

Αν δεν υπάρχει φως στη μια αγορά, ίσως υπάρχει στην επόμενη. Αν δεν τραβάει ένα προϊόν, ίσως θα έπρεπε να επαναπροσανατολιστεί το ενδιαφέρον σε ένα άλλο, ή στη διεύρυνση της γκάμας.

Αν η χρηματοδότηση είναι απούσα στην Ελλάδα, ίσως γίνει δυνατή η άντλησή της από το εξωτερικό ή μέσω τρίτων χρηματοδοτικών σχημάτων, όπως είναι τα venture capital funds…

Όλα αυτά, όμως, όπως θα παρατηρούσε ο στωικός της παρέας των δύο επιχειρηματιών, εφόσον υπάρχει κουράγιο, όραμα και όρεξη για δουλειά.

Διότι για να κριθεί μια μάχη, πρέπει, προφανώς, πρώτα να δοθεί…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v