Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγοντας τα φτερά της οικονομίας...

Εάν πράγματι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός κρίσης και ύφεσης, τότε ίσως έφθασε ο καιρός να την αφήσουμε ελεύθερη να το πράξει. Ούτως ή άλλως, εναλλακτικές οδοί δεν υπάρχουν…

Ανοίγοντας τα φτερά της οικονομίας...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η επιχειρηματική προσπάθεια των αδελφών Άρη και Κώστα Κωνσταντινίδη, στην Πέλλα, είναι μία από τις χιλιάδες αντίστοιχες που εκτυλίσσονται στη χώρα μας, εν μέσω κρίσης, σε σειρά τομέων οικονομικής δραστηριότητας και αποτελεί ένα σαφές δείγμα των δυσκολιών με τις οποίες βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα που η γεωργία εντοπίζεται από την κυβέρνηση, διά στόματος του κ. Ε. Βενιζέλου, του αρμόδιου υπουργού Αθ. Τσαυτάρη αλλά και του κ. Χ. Ράιχενμπαχ της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. ως ένας από τους κύριους πυλώνες που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οι στρεβλώσεις που παρουσιάζει το θεσμικό πλαίσιο και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που το συνοδεύουν εξακολουθούν να ορθώνουν ανάχωμα σε αυτήν την προσπάθεια.

Όπως γλαφυρά αποτύπωσε χθες η γραφίδα του συναδέλφου Νικόλα Γεωργιακώδη στο in2life.gr και αναδημοσίευσε το euro2day.gr, ο επιχειρηματικός τόπος στον οποίο επέλεξαν να δραστηριοποιηθούν οι αδελφοί Κωνσταντινίδη, ήτοι η οικοτεχνική παραγωγή πούρων, ήταν «κλειστός» βάσει των προβλέψεων της σχετικής νομοθεσίας και απαιτήθηκε ειδική τροποποίηση του νόμου ώστε να καταστεί εφικτό το εγχείρημα τόσο για τους ίδιους, όσο και για όποιον άλλον επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτόν.

Τα δύο αδέλφια, που προέρχονται από καπνοπαραγωγό οικογένεια, στην Κρύα Βρύση Πέλλας, διατηρούν από τον Μάιο του 2012 μια μικρή οικοτεχνία για την παραγωγή πούρων.

Έως τότε, υπήρχε μόνον μια αντίστοιχη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο, αυτή του συνεταιρισμού Ελασσόνας, η οποία λειτουργούσε «κατ’ εξαίρεση» της κείμενης νομοθεσίας.

Μία ακόμη αντίστοιχη προσπάθεια, που αφορούσε την παραγωγή πούρων στην πεδιάδα της Λάρισας, κατέβασε ρολά τον περασμένο Δεκέμβριο εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης αλλά και της εγγύησης που έπρεπε να κατατεθεί υπέρ του δημοσίου.

Όπως ανέφεραν τα δύο αδέλφια, «θεσμικό πλαίσιο δεν υπήρχε και η μοναδική εταιρεία που παρήγε τότε πούρα, ο συνεταιρισμός της Ελασσόνας, είχε πάρει άδεια κατ’ εξαίρεση. Το θεωρήσαμε άδικο, παλέψαμε και καταφέραμε να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους επίδοξους παραγωγούς. Θέλαμε να επανατοποθετήσουμε την καπνοπαραγωγή στην ελληνική ύπαιθρο, σε συνθήκες αγοράς».

Αν όμως απαιτήθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από δύο νέους επιχειρηματίες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την οικοτεχνική παραγωγή πούρων σε μια παραδοσιακή καπνοπαραγωγό χώρα όπως η δική μας, με την τροποποίηση του νόμου 39/43 31/3/2011, πώς ευελπιστούμε ότι είναι δυνατόν να καταστεί εκ νέου η γεωργία βραχίονας για την ανάπτυξη της οικονομίας;

Πώς μπορούμε να πιστεύουμε ότι αντίστοιχες προσπάθειες, εκ μέρους όσων τυχόν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για «επιστροφή στην ύπαιθρο», θα έχουν ανάλογη τύχη με αυτή των Άρη και Κώστα Κωνσταντινίδη;

Η ανάσχεση της σημερινής ύφεσης και η επιστροφή στην ανάπτυξη είναι δυνατή μόνον διαμέσου της απελευθέρωσης της επιχειρηματικότητας από το ασφυκτικό περίβλημα που της θέτουν σήμερα τόσο το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία σειρά τομέων της οικονομίας, όσο και ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της ίδιας της οικονομίας από το κράτος.

Εάν οι δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να βάλουν τα χρήματα και τη δουλειά τους στον πρωτογενή τομέα ή στη μεταποίηση δεν αφεθούν να το πράξουν σε συνθήκες ελεύθερες, γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε άσπρη μέρα;

Εάν η κυβέρνηση όντως προσδοκά την αλλαγή του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, ως μέσου για την υπέρβαση της κρίσης, είναι καιρός να ανοίξει τα αφτιά της και στον επιχειρηματικό κόσμο…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v