Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μεν και οι δε(ν) της χώρας και της οικονομίας

Την ίδια ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στο σίριαλ της βίλας Αμαλία αλλά και στο ποιος έκανε τι με το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ, κάτι φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται σε αυτόν τον τόπο…

Οι μεν και οι δε(ν) της χώρας και της οικονομίας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στα σίριαλ των καταλήψεων και επανακαταλήψεων της βίλας Αμαλία ή της βίλας Κάλλας αλλά και στο ποιος έκανε τι με το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ, κάτι φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται για τα πραγματικά προβλήματα αυτού του τόπου.

Την ύφεση, την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία που αυτές συνεπάγονται για τα εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας.

Οι αποκρατικοποιήσεις εμφανίζονται να προωθούνται, για πρώτη φορά, κατά τρόπο ταχύ και αποτελεσματικό, με το ΤΑΙΠΕΔ να επιταχύνει την πώληση του Αστέρα και του ΟΠΑΠ και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, να ανακοινώνει ότι εντός του πρώτου τριμήνου θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και ότι ακολουθούν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ROSCO.

Ξαναμπαίνει το νερό στο αυλάκι των μεγάλων έργων και των ΣΔΙΤ, σε συνεννόηση με τον τραπεζικό και επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να δουλέψουν και πάλι οι μπουλντόζες, από τον Απρίλιο, για την επέκταση του μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την επέκταση του τραμ, την προώθηση σιδηροδρομικών, λιμενικών και αερολιμενικών έργων, αλλά και έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Προωθείται η δημιουργία λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά, ώστε να γίνει, επιτέλους, πραγματικότητα η υπόθεση της άρσης του καμποτάζ, το οποίο, αν και απελευθερώθηκε, παρέμενε ανενεργό, αφού η χώρα δεν διέθετε λιμάνια κρουαζιέρας και άρα δεν μπορούσε να επωφεληθεί των επιπλέον εσόδων που φέρνει το «home-porting»…

Υλοποιείται η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και απελευθερώνονται πολύτιμα κονδύλια 1,44 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από τον Απρίλιο τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων διευκόλυνσης εισαγωγών και εξαγωγών, με το συνολικό ύψος να αναμένεται να φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Προωθείται με ταχύτερους ρυθμούς η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με τον στόχο να βρίσκεται στα 3,89 δισ. ευρώ για την τρέχουσα περίοδο, και ξεκινά εντός του μήνα από το ΕΤΕΑΝ πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων για επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης ύψους 680 εκατ. ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου 50%.

Αντίστοιχα, προωθούνται διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όπως ο νέος Αγορανομικός Κώδικας, η λήψη μέτρων για τη μείωση κατά 50% του κόστους ίδρυσης επιχειρήσεων, αλλά και τη λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων, ενώ διαμορφώνεται, επίσης για πρώτη φορά, εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές και κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Δημόσιων Συμβάσεων, βάσει του οποίου ελπίζεται η εξασφάλιση διαφάνειας στον τομέα αυτό.

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι μπαίνει φρένο στην οικονομική αιμορραγία του κρατικού κορβανά με τον εντοπισμό και τη διακοπή περισσοτέρων των 50.000 συντάξεων, οι δικαιούχοι των οποίων ήσαν «άφαντοι» κατά την τελευταία απογραφή, και τίθενται οι βάσεις με την ενιαία αρχή πληρωμών για την εξυγίανση και αυτού του τομέα.

Με λίγα λόγια, κάτι γίνεται.

Κάτι απτό και συγκεκριμένο, το οποίο από κοινού με τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την ανακεφαλαιοποίηση και περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα μπορεί να βγάλει την ελληνική οικονομία από το σημερινό της τέλμα και να ξαναδώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους.

Απέναντι σε αυτά, τα οποία αποτελούν μόνον ένα τμήμα όσων γίνονται, τι εποικοδομητικό και ουσιαστικό αντιπαραθέτουν οι δυνάμεις εκείνες που ήσαν ενάντιες στη σύναψη του τελευταίου μνημονίου, στην άρση της νομισματικής αβεβαιότητας και στη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ;

Ότι τάσσονται στο πλευρό όσων είχαν καταλάβει επί χρόνια τη βίλα Αμαλία, την οποία χαρακτηρίζουν «πολιτιστικό κέντρο»;

Ας μην ανησυχούν. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, θα ξαναγίνει σχολείο…

Έργο είναι και αυτό και θα συμβάλει, κατά το μέγεθός του, στην επιστροφή της ανάπτυξης σε αυτόν τον τόπο…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v