Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Mea culpa» και μείωση φόρου για το πετρέλαιο

Όταν ένα μέτρο έχει αποτύχει παταγωδώς, δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο ελήφθη και επιπρόσθετα δημιουργεί ζημία και μάλιστα πολλαπλή, πρέπει να αποσύρεται με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως αυτό για το πετρέλαιο…

«Mea culpa» και μείωση φόρου για το πετρέλαιο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν ένα μέτρο έχει αποτύχει παταγωδώς, δεν εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο ελήφθη και επιπρόσθετα δημιουργεί ζημία, και μάλιστα πολλαπλή, πρέπει να αποσύρεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Όσοι το επινόησαν πρέπει να έχουν το θάρρος να πουν «συγγνώμη, κάναμε λάθος» και να βάλουν το όλο ζήτημα ξανά στο τραπέζι του σχεδιασμού, για την εξεύρεση άλλης, καλύτερης αυτήν τη φορά, λύσης.

Ένα τέτοιο μέτρο είναι η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Πρώτον, το μέτρο αυτό έχει αποτύχει για λόγους ανθρωπιστικούς, καθώς έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα, και ιδίως στη Β. Ελλάδα, σε απόγνωση, αφού το κόστος προμήθειας πετρελαίου είναι πλέον απαγορευτικό γι' αυτές. Τίθεται ευθέως ζήτημα υγείας για σημαντικό μέρος του πληθυσμού αλλά και στοιχειωδών όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Δεύτερον, το μέτρο αυτό έχει αποτύχει για λόγους περιβαλλοντικούς, καθώς η αναγκαστική προσφυγή των ανθρώπων αυτών σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, όπως τα τζάκια ή οι ξυλόσομπες, και η χρήση κάθε λογής καύσιμης ύλης σε αυτά έχουν οδηγήσει, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, στην επανεμφάνιση νέφους αιθαλομίχλης στην πρωτεύουσα και αλλού, δημιουργώντας σαφείς κινδύνους και στη δημόσια υγεία.

Τρίτον, το μέτρο αυτό έχει αποτύχει και για τους εισπρακτικούς λόγους για τους οποίους ελήφθη, αφού η δραματική συρρίκνωση της ζήτησης πετρελαίου θέρμανσης έχει περιορίσει κατ’ αντιστοιχία και τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου από την πώληση του προϊόντος αυτού.

Επιπρόσθετα, η επικείμενη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και θα καταστήσει ακριβότερη, ενδεχομένως και μη προσιτή, τη θέρμανση για χιλιάδες ανθρώπους που στράφηκαν σε ηλεκτρικές συσκευές για τον σκοπό αυτό, μετά την εξίσωση της φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιθυμεί να πατάξει το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τη φοροδιαφυγή στο συγκεκριμένο προϊόν, οφείλει να βρει άλλους τρόπους να το πράξει.

Η λογική «πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι» δεν έπιασε.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πετρελαϊκή αγορά αποτελεί ένα εξαίρετο πεδίο διακρίβωσης του οφέλους που μπορεί να προκύψει από τη μείωση της φορολογίας.

Η φορολογική επιβάρυνση των καταναλωτών, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι υπέρμετρη και, αντίστοιχα, η διεύρυνση των κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το επίδομα θέρμανσης μπορεί να οδηγήσει σε μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία με πτωχά αποτελέσματα για το ευρύ κοινωνικό σύνολο.

Στη χώρα μας πλέον κατοικούν πτωχοί και νεόπτωχοι και ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν ευχερώς να αντεπεξέλθουν είτε στις μειώσεις εισοδημάτων, είτε στην υπερφορολόγηση που έχει επιβληθεί, είτε ακόμη και στα έξοδα καθημερινής διαβίωσης.

Η μείωση της φορολογίας στα δύο συγκεκριμένα πετρελαϊκά προϊόντα, κατά τρόπο οριζόντιο, θα έχει ακριβώς την ίδια επίδραση από φορολογικής πλευράς σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αντικινήτρων λαθρεμπορίου στον τομέα αυτόν, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να τονώσει τη ζήτηση και να ενισχύσει, με τον τρόπο αυτόν, τα κρατικά έσοδα.

Η λήψη της απόφασης πρέπει να είναι άμεση, να ανακοινωθεί και να εφαρμοστεί ταχύτατα, καθώς ήδη συνθήκες ψύχους επικρατούν σε όλη τη χώρα και από σήμερα επαναλειτουργούν και τα σχολεία.

Το ζήτημα οφείλει να μην είναι πολιτικό. Είναι ανθρωπιστικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό.

Είναι ώρα για μια «συγγνώμη για την ταλαιπωρία» και τη μείωση της φορολογίας…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v