Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδια στην καμπούρα του φορολογούμενου

Ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν αποδίδει, έτσι όπως είναι στημένος, το γνωρίζαμε. Με αιφνιδιαστικές αλλαγές τύπου «πογκρόμ», οι οποίες έχουν και άρωμα κομματικών διώξεων, δεν θα «φτιάξει»…

Παιχνίδια στην καμπούρα του φορολογούμενου
 Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ότι το σύστημα δεν αποδίδει, έτσι όπως είναι στημένο, το γνωρίζαμε.

Ούτε τα προσδοκώμενα έσοδα μπορεί να εξασφαλίσει, εξαιτίας της δομής του, αλλά ούτε και θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα, έτσι κι αλλιώς, υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς δυσπραγίας για τον κάθε φορολογούμενο πολίτη.

Με αιφνιδιαστικές και σαρωτικές αλλαγές τύπου «πογκρόμ», όμως, οι οποίες έχουν και άρωμα κομματικών διώξεων, δουλειά δεν γίνεται.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της αδιαφάνειας σε αυτόν τον τόπο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εξαντλείται σε μαζικές καρατομήσεις ανώτατων εφοριακών υπαλλήλων, δίχως μάλιστα να έχει υπάρξει έστω μία στοιχειώδης προσπάθεια αξιολόγησης ή τήρησης όρων διαφάνειας κατά τη διαδικασία της αντικατάστασής τους.

Ήσαν δίκαιες, ορθές, ή απαραίτητες οι καρατομήσεις 107 διευθυντών και υποδιευθυντών ΔΟΥ, 58 προϊσταμένων τμημάτων και τριών στελεχών του ΣΔΟΕ, στις οποίες προχώρησε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης; Άγνωστο.

Όπως εξίσου άγνωστο είναι αν οι αντικαταστάτες των υπαλλήλων αυτών θα μπορέσουν να φανούν αποδοτικότεροι στη διεκπεραίωση της εργασίας τους από ό,τι οι προκάτοχοι της θέσης τους.

Αυτό, όμως, που είναι γνωστό είναι ότι το σύστημα νοσεί, και μάλιστα βαρύτατα.

Ο φοροελεγκτικός και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός σε αυτόν τον τόπο αποτελούν σχεδόν ένα ανέκδοτο, με το οποίο όμως ουδείς έχει διάθεση να γελάσει….

Είναι ένας αναποτελεσματικός μηχανισμός, καθώς δεν κατορθώνει να εντοπίσει τον κύριο όγκο της φοροδιαφυγής, δεν διαθέτει, στις κατά τόπους εφορίες, ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης του πολίτη, αφού ερμηνεύει την κείμενη νομοθεσία κατά το δοκούν, και ασφαλώς δεν κατορθώνει να εισπράξει ακόμη και βεβαιωμένους φόρους.

Ίσως να μην φταίει ο ίδιος ο μηχανισμός, αλλά το γεγονός ότι «σκοντάφτει» στις δυσλειτουργίες του δικαστικού συστήματος, ή στη γενικευμένη ύφεση που πλήττει την πατρίδα μας. Ίσως και όχι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αποδίδει τα «συμπεφωνημένα».

Ως αποτέλεσμα, το βαρύ φορτίο της φορολογίας στην Ελλάδα, ή για την ακρίβεια της υπερφορολόγησης, το σηκώνουν εξακολουθητικά οι ίδιοι και οι ίδιοι…

Ακόμη και αυτές οι αποσπασματικές και μάλλον σπασμωδικές προσπάθειες βελτίωσης του συστήματος, μέσω αντικαταστάσεων των επικεφαλής των ΔΟΥ είναι σαφές ότι δεν συνιστούν μια μακροπρόθεσμη «θεραπεία» του, αλλά μια λύση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εμβαλωματικού χαρακτήρα, και μάλιστα με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού και οι «καινούργιοι» θα πρέπει να «μάθουν τη δουλειά»...

Το γεγονός, δε, ότι ένα από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αντιδρά σε αυτές τις καρατομήσεις και υπαινίσσεται ότι οι αλλαγές έγιναν στη βάση κομματικών κριτηρίων κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Το να συμβαίνουν, μάλιστα, όλα αυτά την ίδια ημέρα όπου ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, Ι. Στουρνάρας, εξαγγέλλει ότι έως τον Μάιο θα έχει εκπονηθεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα και την πάταξη της φοροδιαφυγής αγγίζει τα όρια του ιλαρού.

Μην παίζετε, φίλτατοι. Μην παίζετε ούτε με την ανοχή του κόσμου, αλλά ούτε και με την όποια δομή και ποιότητα έχει ακόμη ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός στη χώρα μας.

Εάν επιθυμείτε, πράγματι, να κάνετε τα πράγματα δικαιότερα και περισσότερο ανεκτά για όλους μας, μην προσπαθείτε να εφεύρετε τον τροχό, αλλά, υιοθετείστε ως έχει ένα από τα επιτυχημένα και αξιόπιστα παραδείγματα που τόσες ξένες χώρες έχουν να προσφέρουν.

Αυτόν τον καιρό, εξάλλου, στην πατρίδα μας φιλοξενούμε αλλοδαπούς εμπειρογνώμονες κάθε είδους και ειδικότητας. Είναι βέβαιο ότι ένας από αυτούς θα είναι σε θέση να σας ενημερώσει γιατί στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχει επικρατήσει το ρητό ότι «από δύο πράγματα δεν είναι δυνατόν να ξεφύγουμε: τον θάνατο και την εφορία».

Για να το λένε οι άνθρωποι, κάτι θα ξέρουν και κάτι θα έχουν καταφέρει.

Οτιδήποτε, όμως, και εάν ήταν αυτό, σίγουρα δεν βασίστηκε σε κομματικά κριτήρια…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v