Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πελατειακό κράτος ποτέ δεν πεθαίνει…

Το πρόβλημα δεν είναι ότι ανακλήθηκε πριν καν κατατεθεί, χθες, η ρύθμιση για το μισθολογικό των υπαλλήλων της Βουλής. Το κακό είναι ότι επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι είναι παιδιά ενός ανώτερου Θεού…

Το πελατειακό κράτος ποτέ δεν πεθαίνει…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η εσπευσμένη διάψευση πληροφοριών από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, χθες, ότι σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία επρόκειτο να κατατεθεί λίγο αργότερα στη Βουλή, περιέχονταν και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του μισθολογικού ζητήματος των υπαλλήλων της Βουλής, σε πρώτη ανάγνωση, μπορεί να θεωρηθεί έως και αδιάφορη.

Δεν το έκαναν χθες, μπορεί να το κάνουν αύριο ή μεθαύριο…

Με τη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν αντιμετωπίστηκε το ζήτημα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί, μόλις προ ολίγων εβδομάδων, ότι θα αντιμετωπιστεί, σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς και τις λοιπές απολαβές των υπαλλήλων αυτών, κάτι που μπορεί να γίνει, εντέλει, στο χρόνο που θα κρίνει η κυβέρνηση.

Το κακό με την υπόθεση αυτή είναι ότι για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται, πως οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι παιδιά ενός ανώτερου Θεού

Σε μια πρωτοφανή για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία επίδειξη σύμπνοιας, κυβέρνηση αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν να κόπτονται πέραν οποιουδήποτε μέτρου σχετικά με το επίπεδο των αποδοχών ή το εφάπαξ των ανθρώπων αυτών, ωθώντας σε τοποθετήσεις για το θέμα το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Μόλις προ μηνός, στις αρχές Νοεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας είχε αναγκαστεί να προχωρήσει στην, άρον – άρον, απόσυρση ρύθμισής του με την οποία καταργούνταν τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής και εξισωνόταν το μισθολογικό τους καθεστώς με εκείνο των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων, υπό το φως του εκβιασμού στον οποίο είχαν προχωρήσει οι άνθρωποι αυτοί αρνούμενοι να εργαστούν για τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος .

Το αν η χώρα θα κατέρρεε ή όχι, προφανώς, ελάχιστα τους ενδιέφερε. Κατόρθωσαν, μάλιστα, με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, των Αν. Ελλήνων, αλλά σε κάποιο βαθμό και του ΚΚΕ να οδηγήσουν στην ανάκληση της ρύθμισης.

Ταυτόχρονα, όμως, οδήγησαν και τον φίλτατο κ. Α. Σαμαρά στην παροχή δεσμεύσεων προς το πανελλήνιο, ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί.

Χθες, η νέα προσπάθεια που φερόταν ότι είναι έτοιμο να κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και πάλι ναυάγησε και μάλιστα με τη «βούλα» του πρωθυπουργικού γραφείου, υπό τους ήχους των κραυγών των υπαλλήλων της Βουλής, ότι πλήττεται το βιοτικό τους επίπεδο και ότι θα υποστούν υπέρμετρες μισθολογικές μειώσεις.

Εξήγγειλαν, μάλιστα, και τρίωρη στάση εργασίας, ενώ, εμφανίζεται να παραιτήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων από την παράταξη της ΔΑΚΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ξεχνούν, όμως, τόσο οι υπάλληλοι της Βουλής, όσο και οι πολιτικοί τους πάτρωνες, ότι οι πολίτες βλέπουν…

Βλέπουν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά.

Βλέπουν τη δική τους καθημερινή δυσπραγία, αλλά και τη διακριτική μεταχείριση την οποία εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα τέκνα του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Οι μετακλητοί υπάλληλοι που κατά εποχές διορίστηκαν στη Βουλή και χαίρουν προνομίων, συνταξιοδοτικών και άλλων, τα οποία δεν υφίστανται για κανέναν άλλο δημόσιο υπάλληλο, ή βεβαίως, εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα.

Βλέπουν να διατηρούνται προνόμια μιας ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι ,μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό, αν όχι στην πλειονότητά τους, βρέθηκαν στις θέσεις που κατέχουν σήμερα χάρις στο πελατειακό κράτος.

Τα βλέπουν αυτά και διερωτώνται γιατί θα έπρεπε οι ίδιοι να υποβάλλονται σε θυσίες, με επίκληση τη διάσωση της χώρας, όταν διαπιστώνουν ότι τα «τέκνα» του πολιτικού και του πελατειακού συστήματος εξαιρούνται από τις θυσίες αυτές.

Τα βλέπουν και επιβεβαιώνουν την άποψη που έχουν αρχίσει από πολλού χρόνου να διαμορφώνουν για την ποιότητα του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Ενός κόσμου, τον οποίο, ας μην ξεχνάμε, ότι είναι στο χέρι τους να απορρίψουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, επιλέγοντας τα άκρα…

Για την υπόθεση των υπαλλήλων της Βουλής και τα μέτρα περιοριστικής πολιτικής, ο κ. Α. Σαμαράς είχε δημοσίως δεσμευτεί ότι «από αυτά τα μέτρα κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται».

Είναι μια υπόσχεση που, προφανώς, θα τιμήσει….


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v