Μία δήθεν βόμβα μας ”έστειλε”...

Το προχτεσινό περιστατικό με τον... δήθεν βομβαρδισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μας έδειξε δύο πράγματα: Πρώτον, δεν έχουμε ακόμη ξεμπλέξει με τον παράγοντα ”γεωπολιτικός κίνδυνος”. Και δεύτερον, ότι η Σοφοκλέους ειδικότερα είναι πλέον πολύ ευάλωτη σε αρνητικά νέα...

Μία δήθεν βόμβα μας ”έστειλε”...
Το προχτεσινό περιστατικό με τον... δήθεν βομβαρδισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν μας έδειξε δύο πράγματα: Πρώτον, δεν έχουμε ακόμη ξεμπλέξει με τον παράγοντα ”γεωπολιτικός κίνδυνος”.

Και δεύτερον, ότι η Σοφοκλέους ειδικότερα είναι πλέον πολύ ευάλωτη σε αρνητικά νέα...

Το θέμα της ειδησεογραφίας απασχολεί πολλά χρόνια τώρα τους επενδυτές. Αν, δηλαδή, μία καλή ή κακή είδηση μπορεί να επηρεάσει την αγορά και σε ποιον βαθμό.

Το συμπέρασμα δείχνει να είναι το ακόλουθο: Εξαρτάται σε ποια φάση η είδηση βρίσκει την αγορά. Μία κακή είδηση, για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει ελάχιστα τους χρηματιστηριακούς δείκτες, στην περίπτωση εκείνη που οι τιμές των μετοχών βρίσκονται ήδη σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Αντίθετα, μία σχετικά κακή είδηση μπορεί να εκληφθεί από τις αγορές ως προάγγελος της συντέλειας του κόσμου, εφόσον οι τιμές βρίσκονται ψηλά.

Προχθές το μεσημέρι η συγκεκριμένη είδηση από το Ιράν γκρέμισε μέσα σε δευτερόλεπτα την αγορά. Δεν ήταν μία είδηση επίσημα διασταυρωμένη. Δεν κηρύχτηκε πόλεμος. Για μία ανεπιβεβαίωτη είδηση επρόκειτο, η οποία διοχετεύτηκε μέσα από την ιρανική τηλεόραση.

Αυτό αποδεικνύει ότι πολλοί επενδυτές είναι με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι έχουν περιθώρια να ρευστοποιήσουν, αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα εξασφάλισαν σημαντικά κέρδη.

Επιπλέον, το θέμα του Ιράν και της Συρίας είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει στο προσεχές διάστημα. Οι Αμερικανοί έχουν αποδείξει ότι δεν μιλούν στον αέρα. Αυτά που λένε τα εννοούν. Κι αυτό μας ανησυχεί βαθύτατα, αφού μέρα με τη μέρα ο κόσμος μας γίνεται και πιο ανασφαλής.

Ο λεγόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος δηλώνει με κάθε ευκαιρία την παρουσία του...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v