Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωραία τα λες, κάνε τα πράξη κιόλας…

Όσα προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, προφανώς αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο. Το θέμα είναι να γίνουν και πράξη…

Ωραία τα λες, κάνε τα πράξη κιόλας…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσα προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου «η ώρα της ελληνικής οικονομίας», σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, προφανώς αποτελούν το μεγάλο ζητούμενο.

Το ζήτημα είναι ότι έως τώρα το οικονομικό του επιτελείου αλλιώς «μας τα έλεγε»…

Έπρεπε, δηλαδή, να βγει στα κάγκελα όλη η Ελλάδα αλλά και τα κόμματα που απαρτίζουν την ίδια τη κυβέρνηση, της Ν.Δ. συμπεριλαμβανομένης, ώστε να γίνει κατανοητό πως είναι επαχθές να φορολογείται κανείς με συντελεστή 45% για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ;

Πόση σοφία, άραγε, απαιτείται ώστε να γίνει αντιληπτό ότι με μέτρα όπως αυτό εξωθείται στην ανέχεια μια ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού και η χώρα, συνολικά, ακόμη βαθύτερα στην ύφεση;

Τα πολλά λόγια, όμως, είναι φτώχεια και ο τόπος μας σήμερα έχει ανάγκη από πράξεις.

Εάν η κυβέρνηση παραμείνει στο πλαίσιο που έθεσε χθες ο φίλτατος κ. Σαμαράς, θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και δίνοντας ανάσα στα συνήθη υποζύγια του κρατικού προϋπολογισμού, ήτοι στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.

Προφανώς, απαιτούνται χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, ώστε να έχουν οι φορολογούμενοι μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα και να τονώσουν έτσι την πολύπαθη αγορά και συνεπακόλουθα ολόκληρη την οικονομία.

Προφανώς, απαιτείται η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, ώστε να είναι ευχερέστερη η παρακολούθησή του, αλλά και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.

Προφανώς, απαιτείται εκτενέστερη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.

Και προφανέστατα, απαιτείται αυστηρή τιμωρία, δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές, όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στη φοροδιαφυγή και να παταχθεί η σημαντικότερη πηγή κοινωνική αδικίας στον τόπο.

Όσo όμως τα ζητήματα αυτά συνεχίσουν να αιωρούνται ως «λόγια» και δεν καθίστανται «πράξη», μέσω της αποτύπωσής τους στο διαβόητο πλέον φορολογικό νομοσχέδιο, δεν κάνουμε τίποτε…

Όσο εξαιρούνται από τη φορολογική βάση ολόκληρες πληθυσμιακές ομάδες, με την απουσία της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης για τον έναν ή τον άλλον λόγο, δεν πάμε πουθενά.

Όσο οι φορολογικοί συντελεστές τιμωρούν όσους κερδίζουν και όσο το φορολογικό σύστημα δεν στηρίζεται στην αρχή «έσοδα μείον έξοδα» και φορολογία από το πρώτο ευρώ για τα κέρδη, ακόμη και για τα φυσικά πρόσωπα, τόσο θα διαιωνίζεται η μάστιγα της φοροδιαφυγής αλλά και θα παρέχεται κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων…

Αντίστοιχα, τόσο θα παραμένει ο κόσμος, ο καθένας από εμάς, στην ανέχεια και δεν θα μπορεί να διοχετεύσει το όποιο εισόδημα του απέμεινε, στους δεινούς καιρούς που διανύουμε, στην κατανάλωση, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να ανακάμψει η οικονομία.

Ας μην ξεχνάμε, όσο και να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, εάν δεν υπάρξει σαφής μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και, βεβαίως, αν δεν αρθούν τα αντικίνητρα που υψώνουν σήμερα στην επιχειρηματικότητα η διαφθορά και η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, τόσο ο τόπος μας θα παραμένει μη ελκυστικός για επενδύσεις.

Γι' αυτό, φίλτατοι, είναι η ώρα των έργων. Από λόγια χορτάσαμε…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v