Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ή παπάς ή ζευγάς κ. Ρουπακιώτη…

Το πρόβλημα, εάν υπάρχει κάποιο, με τον κ. Ρουπακιώτη δεν είναι ότι προασπίστηκε τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα των συναδέλφων του δικηγόρων. Το θέμα είναι ότι το έκανε ως υπουργός Δικαιοσύνης.

Ή παπάς ή ζευγάς κ. Ρουπακιώτη…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το πρόβλημα, εάν υπάρχει κάποιο, με τον κ. Αντ. Ρουπακιώτη δεν είναι ότι προασπίστηκε, χθες, για ακόμη μία φορά, τα στενά συντεχνιακά συμφέροντα των συναδέλφων του δικηγόρων.

Μπορεί το εύρος της εθνικής μας κυριαρχίας να αμφισβητείται, αλλά τουλάχιστον -και παρά τις περί του αντιθέτου βλέψεις ακραίων πολιτικών κομμάτων- οι πολίτες αυτής της χώρας χαίρουν ακόμη της ελευθερίας της έκφρασης.

Ούτως ή άλλως, οι συντεχνίες πάντοτε έβρισκαν πρόθυμους υπερασπιστές στην πατρίδα μας.

Βετεράνος συνδικαλιστής είναι και ο ίδιος, έχοντας θητεύσει μάλιστα, αν δεν με απατά η μνήμη μου, στη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, από το 1996 έως το 2002, θέση την οποία κατείχε και ο φίλτατος κ. Φ. Κουβέλης, από το 1987 έως το 1989…

Το πρόβλημα με τον κ. Ρουπακιώτη, επαναλαμβάνω, εάν υπάρχει κάποιο, είναι ότι λέγει όσα λέγει καθήμενος στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, από την οποία σηκώθηκε μόλις πρόσφατα μόνον και μόνον για να υπερψηφίσει στη Βουλή το μνημόνιο υπ’ αριθμόν 3, δηλαδή όσα κατέκρινε χθες.

Μπορεί να σηκώθηκε για να υπερψηφίσει το μνημόνιο με την παρότρυνση ορισμένων, αλλά γεγονός παραμένει ότι το υπερψήφισε.

Εάν δεν το υπερψήφιζε, δεν θα ήταν σήμερα υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

Ενδεχομένως, ο ίδιος να μην αντιμετωπίζει την ύπαρξη αντιφάσεων μεταξύ των λεγομένων του και των πράξεών του ως «πρόβλημα» ή ως «παράδοξο» και να υπεραμύνεται της υποχρεωτικής παρουσίας συναδέλφων του δικηγόρων κατά την ανάγνωση και υπογραφή συμβολαίων, παρά τη θέση που κατέχει στην κυβέρνηση.

Υπάρχουν, ωστόσο, είμαι βέβαιος, ορισμένοι οι οποίοι εκτιμούν διαφορετικά.

Δεν γνωρίζω εάν οι κύριοι αυτοί βρίσκονται στην κυβέρνηση ή αλλού, είμαι βέβαιος, ωστόσο, ότι είναι εκείνοι οι οποίοι επίσης εκτιμούν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, που έκανε μόλις πρόσφατα νόμο του κράτους η Βουλή, πρέπει να υλοποιηθούν.

Τόσο επειδή τις έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία, όσο και επειδή αποτελούν συμβατική δέσμευση της Ελλάδας έναντι των εταίρων και δανειστών μας.

Στη βάση αυτών των δεσμεύσεων διεκδικεί η χώρα μας το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο που δόθηκε ποτέ σε κράτος παγκοσμίως, στη σύγχρονη ιστορία…

Τώρα, εάν οι άνθρωποι αυτοί διεκδικούν και ορισμένα ανταλλάγματα εκ μέρους μας για να μας χορηγήσουν αυτό το χρηματοδοτικό πακέτο, είναι ίσως λογικό…

Δεν διεκδικούν, εξάλλου, τίποτε περισσότερο από ό,τι ισχύει ήδη στις πατρίδες τους…

Υπάρχουν άραγε «ελάχιστες αμοιβές» στη λοιπή Ευρώπη; Υπάρχει υποχρεωτική παρουσία δικηγόρων πέραν εκείνης των συμβολαιογράφων στη σύναψη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων;

Τώρα, βέβαια, οι μεταβιβάσεις ακινήτων και η σύναψη λοιπών συμβολαίων στην Ευρώπη γίνονται με την ευθύνη δικηγόρων, και όχι συμβολαιογράφων, η παρουσία των οποίων βεβαίως δεν απαιτείται, αλλά και αυτή είναι μια συντεχνία στην Ελλάδα, και μάλιστα πολύ καλύτερα προστατευμένη από ό,τι εκείνη των φίλτατων και μάλλον υπεράριθμων για τα δεδομένα της χώρας μας δικηγόρων…

Όπως και να έχει το πράγμα, ο κ. Ρουπακιώτης μπορεί να εμφανίζεται λάβρος κατά οποιουδήποτε επιθυμεί και για οποιονδήποτε λόγο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο, δεν δικαιούται, ως εκ της θέσεώς του, να καταφέρεται, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, εναντίον όσων και ο ίδιος ως μέλος αυτής της κυβέρνησης υπερψήφισε μόλις πρόσφατα στη Βουλή.

Δεν είναι «καλό» για τον ίδιο, για την κυβέρνηση και για τον τόπο…

Υπό κανονικές συνθήκες, είτε ο ίδιος είτε η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνουν κάτι γι' αυτό.

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v