Γραβιέρα, φέτα και φιλότιμο...

Οι κάτοικοι της ορεινής Αρκαδίας είναι άνθρωποι με χιούμορ. Λένε αυτό που θέλουν να πουν με έναν τρόπο δικό τους. Ένας Αθηναίος ρώτησε μια μέρα έναν ντόπιο αν το μπακάλικο του χωριού έχει καλή φέτα. ”Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι έχει καταπληκτική γραβιέρα”, του απάντησε ο ντόπιος. ”Εγώ για φέτα σε ρώτησα”, είπε ο ”δικός μας”. ”Κι εγώ σου απαντώ για γραβιέρα”, είπε χαμογελώντας ο χωρικός και απομακρύνθηκε κρυφογελώντας. Τι θα απαντούσε ένας Αρκάς αν τον ρωτούσαμε για το χρηματιστήριο;

Γραβιέρα, φέτα και φιλότιμο...
Οι κάτοικοι της ορεινής Αρκαδίας είναι άνθρωποι με χιούμορ. Λένε αυτό που θέλουν να πουν με έναν τρόπο δικό τους. Ένας Αθηναίος ρώτησε μια μέρα έναν ντόπιο αν το μπακάλικο του χωριού έχει καλή φέτα.

”Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι έχει καταπληκτική γραβιέρα”, του απάντησε ο ντόπιος. ”Εγώ για φέτα σε ρώτησα”, είπε ο ”δικός μας”. ”Θα δοκιμάσετε τη γραβιέρα και θα μείνετε ενθουσιασμένοι”, επέμεινε ο άλλος. ”Βρε άνθρωπέ μου, για φέτα σε ρωτάω, για φέτα”, είπε ο Αθηναίος αγριεμένος. ”Κι εγώ σου απαντώ για γραβιέρα”, είπε χαμογελώντας ο χωρικός και απομακρύνθηκε κρυφογελώντας. Τι θα απαντούσε ένας Αρκάς αν τον ρωτούσαμε για το χρηματιστήριο;

Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε τον διάλογο. Ο ενδιαφερόμενος ρωτάει αν οι τιμές των μετοχών είναι φθηνές ή ακριβές. Ο Αρκάς απαντάει κάπως έτσι: ”Μπορούμε να σας δείξουμε ορισμένες μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Αγγλία, στην Αμερική, αλλά και στη Φραγκφούρτη”.

”Εγώ σας ρώτησα για τη Σοφοκλέους”, επιμένει ο ”δικός μας”. ”Υπάρχει μία περίπτωση στη Νέα Υόρκη που θα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε”, συνεχίζει ο Αρκάς. ”Βρε άνθρωπέ μου, για τη Σοφοκλέους σε ρωτάω, για τη Σοφοκλέους”, λέει εκνευρισμένος ο Αθηναίος.

”Κι εγώ σας μιλάω για Νέα Υόρκη και Φραγκφούρτη”, λέει ο Αρκάς και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Τώρα, μάλιστα, που μάθαμε ότι τον Ιανουάριο μειώθηκε η συμμετοχή των ξένων σε ελληνικές μετοχές, καταλάβαμε πολλά περισσότερα πράγματα. Και νιώθουμε κατά κάποιον τρόπο δικαιωμένοι για τα Εγερτήρια που αναφέρονταν στο πόσο ακριβά ήταν τα blue chips.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν, βέβαια, κάτι ιδιαίτερο. Το ακριβό μπορεί να γίνει ακριβότερο και το φθηνό φθηνότερο. Πόσο μάλλον όταν οι παίκτες που συμμετέχουν στο παιγνίδι είναι λίγοι και τα συμφέροντά τους ισχυρά και αλληλένδετα...

Μπορεί αύριο ο Γενικός Δείκτης να αναρριχηθεί στις 3.200 μονάδες. Κι αυτό δεν θα σημαίνει τίποτε άλλο πέρα από το ότι το ακριβό θα γίνει ακριβότερο.

Στο εξωτερικό υπάρχουν πράγματι καλύτερες επενδυτικές επιλογές απ’ ό,τι στη μικρή και ακριβή (από κάθε άποψη) Ελλάδα. Και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά επιβάλλουν να αρχίσουμε να βλέπουμε πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσουμε τις θέσεις μας σε μετοχές του εξωτερικού.

Υπάρχουν εξειδικευμένες χρηματιστηριακές εταιρείες που μπορούν να διεκπεραιώσουν με ασφάλεια τις συναλλαγές μας και με αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού.

Στο κάτω κάτω της γραφής, αν είναι να χάσουμε χρήματα, θα έχουμε να λέμε ότι τα χάσαμε σε μία πραγματική αγορά. Εφόσον επιμένουμε να ασχοληθούμε με τα χρηματιστήρια, διότι μπορεί και να μην πρέπει.

Σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ενδιαφέρον επειδή υπάρχει υπερβάλλουσα ρευστότητα στο σύστημα και επειδή τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Αν τα επιτόκια αρχίσουν να ανεβαίνουν, τότε τα πράγματα μπορεί να διαφοροποιηθούν αισθητά.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v