Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος…

Εάν βασίλευαν επί τόσα χρόνια η σήψη και η αδιαφάνεια στον τόπο μας, τούτο ήταν δυνατό επειδή δεν υπήρχε πραγματική βούληση για την εξάλειψή τους. Σήμερα, αντίθετα, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις περί του αντιθέτου…

Όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για μια υπόθεση όπως η λίστα Λαγκάρντ, η οποία επί δύο χρόνια έγινε «μπαλάκι» μεταξύ υπουργών Οικονομικών και επικεφαλής του ΣΔΟΕ, δίχως να διερευνηθεί η εκκίνηση της διαδικασίας ελέγχου, ακόμη και σήμερα αυτό συνιστά ένα «θεάρεστο» γεγονός.

Μπορεί αυτή η έρευνα να μην βγάλει τίποτε, μπορεί να βγάλει και «λαγούς με πετραχήλια».
Το σημαντικό όμως είναι ότι, έστω και τώρα, γίνεται.

Ήδη, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έδωσε εντολή στους ορκωτούς λογιστές να υποβάλουν πόρισμα αναδρομικού ελέγχου επί του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη και της συζύγου του Αικατερίνης Πελέκη, κατόπιν ενημέρωσης εκ μέρους του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγορίου Πεπόνη ότι τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Προφανώς, θα ακολουθήσουν και άλλα πρόσωπα, πολιτικά και μη, επί της οικονομικής δραστηριότητας των οποίων θα υπάρξει αντίστοιχη αναδρομική διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε κάποια στιγμή να αξιοποιηθεί αυτή η λίστα, με τον εντοπισμό τυχόν φοροφυγάδων.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Οικονομικών, βάσει άλλης λίστας, διασταύρωσε τα στοιχεία 54.246 φορολογούμενων που έβγαλαν την τελευταία διετία στο εξωτερικό περισσότερα από 22 δισ. ευρώ, με τις δηλώσεις εισοδήματος που είχαν κάνει, και εντόπισε 15.000 άτομα με αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, τα οποία και κάλεσε για εξηγήσεις.

Αν οι εξηγήσεις τους κριθούν επαρκείς, έχει καλώς. Διαφορετικά θα κληθούν να καταβάλουν τον σχετικό φόρο και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ πιθανώς να υπάρξουν και άλλα «φασούλια» από τους σχετικούς ελέγχους.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος η προσπάθεια για την εξάλειψη της «υπερσυνταγογράφησης» και της οικονομικής αιμορραγίας που αυτή προκαλεί στα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζεται να αποδίδει.

Ήδη, το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης πέτυχε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 5,6 δισ. ευρώ το 2009 στα 3,2 δισ. ετησίως, με βάση την πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο του 2012.

Όπως έγινε γνωστό από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Η.ΔΙ.Κ.Α. (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) Β. Σφυρόερα, από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο του 2012 το σύστημα έχει εντοπίσει τουλάχιστον 200 γιατρούς, που φαίνεται ότι υπερσυνταγογραφούν, ενώ είναι ενδεικτικό ότι 10 από αυτούς παρά την επιτήρηση συνέχισαν να γράφουν 3.500 - 4.500 συνταγές κάθε μήνα, και οι υποθέσεις αυτές θα διαβιβαστούν στη Δικαιοσύνη.

Οι εκτιμήσεις των υπευθύνων του συστήματος αναφέρουν δε ότι η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί στα 2,88 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, με την εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών και την αύξηση της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων.

Με άλλα λόγια, κάτι δείχνει να κινείται.

Με βάση αυτά τα τρία παραδείγματα, φαίνεται ότι μετά από δεκαετίες σπατάλης και αδιαφάνειας υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για ένα αχνό, μέχρι στιγμής, φως στο τούνελ…

Το γεγονός αυτό όμως δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι όταν υπάρχει πραγματική θέληση, όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος…


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v