Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονάει κεφάλι φοροφυγά - κόψει κεφάλι…

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 28% επί του συνόλου των ελευθέρων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως εισοδήματος και από το πρώτο ευρώ, είναι ισοπεδωτικής λογικής και συνιστά μια ευθεία ομολογία ήττας.

Πονάει κεφάλι φοροφυγά - κόψει κεφάλι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει ενιαίο φορολογικό συντελεστή 28% επί των ελευθέρων επαγγελματιών, ανεξαρτήτως εισοδήματος και από το πρώτο ευρώ, είναι ισοπεδωτικής λογικής και συνιστά μια ευθεία ομολογία της αδυναμίας της να ελέγξει τη φοροδιαφυγή.

Δικαιώνει δε όσους υποστηρίζουν, μεταξύ αυτών, κατά τα φαινόμενα, και τους εταίρους και δανειστές μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να προστρέξει στη συνδρομή τρίτων ενδεχομένως εμπειρογνωμόνων ή οίκων του εξωτερικού για να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής.

Η έκταση που έχει λάβει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, ιδίως μεταξύ των ελευθέρων επαγγελματιών, εκ των οποίων οι 6 στους 10 εμφανίζονται να μην πληρώνουν φόρους αφού δήλωναν έως τώρα εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου, προφανώς επιβάλλει τη λήψη μέτρων.

Είναι αδιανόητο, όμως, αλλά και ευθέως αντισυνταγματικό, να φορολογούνται με τον ίδιο φορολογικό συντελεστή χαμηλά, μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Πρόκειται για ένα έκτρωμα, όμοιο του οποίου δύσκολα θα βρει κανείς στη φορολογική μας νομοθεσία.

Όπως πολύ ορθά επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Γ. Κασιμάτης, «όλα αυτά συμβαίνουν γιατί το κράτος δεν έχει αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Το κράτος δεν μπορεί να ασκήσει τη φορολογική πολιτική που το ίδιο αποφασίζει και αυτήν την αδυναμία τη μετακυλίει στους πολίτες, με την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνσή τους. Δυστυχώς βαδίζουμε σε επικίνδυνες ατραπούς και η αίσθηση του αδιεξόδου γίνεται όλο και πιο έντονη».

Εάν το κράτος αδυνατεί, όμως, να κάνει τη δουλειά του, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν μπόρεσε να την κάνει και με τη διαβόητη, πλέον, λίστα Λαγκάρντ, γιατί να μην ζητήσει βοήθεια;

Ο κ. Χ. Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε., δεν μας βοηθά, ήδη, σε διαφόρους τομείς της δημόσιας διοίκησης; Το ίδιο δεν πράττει και ο Γερμανός Αν. υπουργός Εργασίας κ. Χ. Φούχτελ; Εμείς δεν ζητήσαμε τη συνδρομή τους; Γιατί να μην πράξουμε το ίδιο και από άλλους, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν επιτύχει στο συγκεκριμένο αντικείμενο στο εξωτερικό;

Τουλάχιστον, με αυτόν τον τρόπο, ίσως έλθει μια ημέρα κατά την οποία θα σταματήσει να φέρει στους δύσμοιρους ώμους του το κύριο φορολογικό βάρος ο κάθε μισθωτός και ο κάθε συνταξιούχος, και αυτό θα επιμεριστεί σε όσους δικαίως θα έπρεπε να το επωμιστούν.

Από τη στήλη αυτή έχουμε επανειλημμένως προτείνει, σε βαθμό ενδεχομένως μονότονο, ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να «επιστρατεύσει» τους εξειδικευμένους ελεγκτικούς οίκους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ξένους και ντόπιους, ως αρωγούς της στην υπόθεση της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Το κόστος για την ίδια θα είναι μηδενικό, αφού θα μπορεί να τους αμείβει με ποσοστό επί των αδήλωτων εσόδων που θα εντοπίζουν, ενώ το όφελος μπορεί να είναι τεράστιο.

Η επιβολή ισοπεδωτικών μέτρων, όπως ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής 28% για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή η παροχή της δυνατότητας μη πληρωμής προϊόντων σε περιπτώσεις όπου ο λιανοπωλητής δεν δίδει αποδείξεις, μπορεί να «λύνει» εκ πρώτης όψεως το πρόβλημα, είναι όμως ισοπεδωτικού χαρακτήρα και θυμίζει τη λαϊκή ρήση «πονάει κεφάλι - κόψει κεφάλι»…

Εν τέλει, μέτρα όπως αυτά αντιβαίνουν θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές περί ισονομίας και καταδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, την αδυναμία του κράτους να κάνει τη δουλειά του…

Αν όμως είναι έτσι, γιατί δεν αφήνει άλλους να την κάνουν αντ’ αυτού, αντί να αλαλάζει διάφορα περί απώλειας εθνικής κυριαρχίας;


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v