Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καίγοντας σύμβολα και «γέφυρες»…

Όσα θα ακούσουμε σήμερα από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαμαρά, προφανώς, έχουν τη σημασία τους για τη γερμανική αλλά και την ελληνική πολιτική σκηνή. Όσα θα εκπέμψουν, όμως, οι αθηναϊκοί δρόμοι έχουν επίσης σημασία.

Καίγοντας σύμβολα και «γέφυρες»…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η σπουδή με την οποία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι η έλευση της καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, στην Ελλάδα δεν συνιστά πολιτική «ευλογία» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, έχει ασφαλώς τον συμβολισμό της.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα τόσο για εγχώρια κατανάλωση, ώστε να διατηρηθούν στη Γερμανία υψηλοί οι τόνοι συνετισμού και έμφασης στη δημοσιονομική ορθότητα προς την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Αθήνα, η οποία ασφαλώς θα προσδοκούσε περισσότερα από όσα είναι προετοιμασμένη να φέρει μαζί της σήμερα η κ. Μέρκελ.

Αντίστοιχα, πρόκειται και για ένα εξίσου σαφές μήνυμα ισονομίας προς τα λοιπά κράτη μέλη της ευρωζώνης και ιδίως τα «βόρεια», ώστε η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα να μην εκληφθεί ως μία ακόμη έκφραση γερμανικού ηγεμονισμού, δεδομένου ότι κριτής στην όλη υπόθεση χορήγησης ή μη της «δόσης» παραμένει, επισήμως τουλάχιστον, η τρόικα και η έκθεσή της.

Παρά τις άοκνες προσπάθειες του φίλτατου Βόλφγκανγκ, ωστόσο, να μας πείσει για την «επίσημη» πλευρά των πραγμάτων, η σημερινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στη χώρα μας, πρώτον, εμπεριέχει ήδη έναν ισχυρό συμβολισμό σχετικά με την ύπαρξη κοινοτικής και ιδίως γερμανικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και, δεύτερον, θα αποτιμηθεί, επί της ουσίας, μόνον στη βάση όσων θα μας διαμηνύσει η ίδια η κ. Μέρκελ.

Το γεγονός ότι επέλεξε να προσφέρει πολιτική στήριξη στον κ. Α. Σαμαρά, μεσούσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το νέο πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής, μιλά από μόνο του. Τα υπόλοιπα θα μας τα πει η ίδια και επ’ αυτών θα αποτιμηθεί και η επίσκεψή της.

Μια επίσκεψη η οποία σημειώνεται ενώ η εγχώρια πολιτική σκηνή παραμένει βαθιά διχασμένη, με τους μεν αντιπάλους του μνημονίου να υιοθετούν ακόμη και ακραίες μορφές έκφρασης αυτής της αντίθεσης και τη δε κυβέρνηση να υιοθετεί πολιτική μηδενικής ανοχής σε ζητήματα επιβολής του νόμου.

Συμβολισμοί πανταχόθεν, όπως αυτοί, καταγράφηκαν τόσο στον προαύλιο χώρο του Πενταγώνου με τις συγκρούσεις εργαζομένων στα ναυπηγεία με άνδρες των ΜΑΤ, όσο και στο κτίριο της ΔΕΗ, επί της Λεωφόρου Μεσογείων, το οποίο πρόσκαιρα κατέλαβαν ο κ. Ν. Φωτόπουλος και οι ομοϊδεάτες του, για να οδηγηθούν τελικά άπαντες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Συμβολισμοί αλλά και μηνύματα των αθηναϊκών δρόμων, που χθες φιλοξένησαν το κάψιμο μιας ευρωπαϊκής σημαίας, μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συμβολή των οδών Β. Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, από ομάδα συνταξιούχων και μελών του ΠΑΜΕ.

Ένα γεγονός το οποίο πιθανότατα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και οι κοινοτικοί μας εταίροι, εξάγοντας έτσι τα όποια συμπεράσματά τους για τις διαθέσεις ενός τμήματος, τουλάχιστον, της ελληνικής κοινωνίας απέναντί τους…

Όσα θα ακούσουμε σήμερα από τα χείλη της κ. Μέρκελ και του κ. Σαμαρά προφανώς έχουν τη σημασία τους τόσο για τη γερμανική όσο και για την ελληνική πολιτική σκηνή.

Όσα θα εκπέμψουν, όμως, οι αθηναϊκοί δρόμοι έχουν επίσης τη σημασία τους, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακόμη και το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία και η πολιτική της ηγεσία έκριναν σκόπιμο να υιοθετήσουν δρακόντεια μέτρα, όπως η απαγόρευση διαδηλώσεων σε ένα τμήμα της πόλης, στέλνει και αυτό τα μηνύματά του…

Ας θυμόμαστε, πάντως, ότι όποιο μήνυμα και αν επιλέξουμε να στείλουμε σήμερα, γεγονός παραμένει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να επιβιώνει χάρις στην ύπαρξη κοινοτικής αλλά και διεθνούς χρηματοδότησης, με τη μορφή δανείων.

Ένα γεγονός που μιλά από μόνο του, τόσο για τα λάθη του παρελθόντος, όσο και για τη μελλοντική μας πορεία…



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v