Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Σαμαρά

Η κυβέρνηση Σαμαρά εμφανίστηκε να κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων στην Ευρώπη. Κατά πόσον μπορεί να κερδίσει και τη μάχη της ουσίας θα κριθεί από την αυριανή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που τη στηρίζουν.

Η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση Σαμαρά
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε να κερδίζει τη μάχη των εντυπώσεων.

Ως αποτέλεσμα η χώρα μας εξασφάλισε, για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό, ευνοϊκά πρωτοσέλιδα τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον αμερικανικό Τύπο, αλλά κυριότερα θετικά σχόλια εκ μέρους όσων κρατούν σήμερα τα ηνία της Ευρώπης.

Σχόλια τα οποία αντικατοπτρίζουν και το πολιτικό κλίμα εντός του οποίου η κ. Άν. Μέρκελ και ο κ. Φρ. Ολάντ ελπίζουν να κινηθούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή τους αλλά και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή, ώστε να καταστεί εφικτή η λήψη αντιστοίχως ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η «συνάντηση γνωριμίας» με την κ. Μέρκελ και στη συνέχεια με τον κ. Ολάντ προσέφερε στον κ. Σαμαρά τη δυνατότητα να δηλώσει προς τους δύο κυριότερους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η κυβέρνηση συνεργασίας της οποίας ηγείται θέλει και μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντί τους, ανακτώντας τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας και οδηγώντας την εκτός κρίσης.

Μέλλει, βεβαίως, να το αποδείξει.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο κ. Σαμαράς συναντάται στο μέγαρο Μαξίμου με τους αρχηγούς των δύο πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, με αντικείμενο το νέο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 έως και 13,5 δισ. ευρώ.

Ένα πακέτο που πιθανότατα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία αποκλίνουν της προγραμματικής συμφωνίας που είχαν συνάψει οι τρεις αρχηγοί, όπως ένα νέο οριζόντιο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων και των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων ή και μέτρων μείωσης του αριθμού των απασχολούμενων στο δημόσιο, όπως η εφεδρεία ή οι εναλλακτικές της μορφές.

Η συνάντηση των τριών ανδρών ορίστηκε εκτάκτως, ώστε το νέο πακέτο να τεθεί υπόψη των μελών του άτυπου Eurogroup, το οποίο συγκαλείται στις 14 Σεπτεμβρίου και να ανοίξει έτσι τον δρόμο, εξαρτώμενων και των εκτιμήσεων της τρόικας, για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ έως τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά και για την υποβολή ενός επίσημου αιτήματος διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής.

Με άλλα λόγια, για τη λήψη των αποφάσεων εκείνων που θα δώσουν την περίφημη «ανάσα» στην ελληνική οικονομία, για την οποία τόσο λόγο έκανε ενώπιον της κ. Μέρκελ ο κ. Σαμαράς.

Για να λάβει, όμως, αυτήν την «ανάσα» η χώρα μας, θα πρέπει να έχει δώσει έως τότε ένα απτό δείγμα γραφής σχετικά με την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεών της, το οποίο θα αφορά στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στην έγκριση του νέου «πακέτου» από τη Βουλή.

Τα τρία πολιτικά κόμματα που την απαρτίζουν, δηλαδή, θα πρέπει να συμφωνήσουν εκ νέου επί μιας ατζέντας η οποία αποκλίνει, σαφώς, της αρχικής τους συμφωνίας.

Από την απόφασή τους θα κριθεί πλέον όχι μόνον η «μάχη των εντυπώσεων», αλλά κυριότερα εκείνη της ουσίας.

Κατά πόσον μπορούν να ανταποκριθούν στο ζητούμενο αυτό, οδηγώντας τον τόπο εκτός κρίσης, θα το μάθουμε όλοι αύριο το απόγευμα.



*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v